Acordarea unor ajutoare de urgenţă persoanelor afectate de tragicul eveniment produs în localitatea Crevedia (H.G. 782/2023)

1 sept. 2023
Vizualizari: 131

Actul publicat în Monitorul Oficial

PreambulSumar

Hotărârea Guvernului (H.G.) nr. 752/2023 privind acordarea unor ajutoare de urgență familiilor și persoanelor afectate de tragicul eveniment produs în data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița

(M. Of. nr. 787 din 31 august 2023)

În temeiul:

– art. 108 din Constituția României, republicată;

– art. 27^1 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Se aprobă acordarea unor ajutoare de urgență familiilor și persoanelor afectate de tragicul eveniment produs în data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița.

 

În M. Of. nr. 787 din data de 31 august 2023 s-a publicat Hotărârea Guvernului (H.G.) nr. 752/2023 privind acordarea unor ajutoare de urgență familiilor și persoanelor afectate de tragicul eveniment produs în data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale hotărârii:

Art. 1

(1) Se aprobă acordarea unor ajutoare de urgență ca sprijin financiar pentru familiile persoanelor grav afectate, denumite în continuare răniți, în tragicul eveniment produs în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, și care necesită tratamente de specialitate în țară sau în străinătate.

(2) Ajutoarele de urgență prevăzute la alin. (1) sunt acordate ca sumă forfetară destinată unor cheltuieli de transport, cazare, masă, precum și altor cheltuieli neprevăzute și se acordă persoanelor care însoțesc răniții, denumite în continuare însoțitori, precum și persoanelor rănite care au fost spitalizate și externate, potrivit alin. (3).

(3) Nivelul ajutoarelor de urgență prevăzute la alin. (1) se stabilește astfel:

a) suma de 2.000 euro/lună pentru însoțitorii persoanelor rănite care sunt tratate în străinătate;

b) suma de 2.000 lei/lună pentru însoțitorii persoanelor rănite care sunt tratate pe teritoriul României;

c) suma de 1.500 lei pentru persoanele rănite care au fost spitalizate și externate, altele decât cele aflate în situațiile prevăzute la lit. a) și b).

(4) Ajutorul prevăzut la alin. (3) lit. a) și b) se acordă pentru un singur însoțitor al rănitului.

(5) Prin însoțitor se înțelege soț/soție, părinte, copil, nepot sau o altă rudă care formulează solicitarea prevăzută la art. 2.

(6) Nivelul prevăzut la alin. (3) lit. a) se calculează la cursul euro stabilit de Banca Națională a României în ziua anterioară celei în care însoțitorul solicită inițial ajutorul prevăzut la alin. (1). Dacă din calcul rezultă o sumă fracționară, aceasta se rotunjește la leu în favoarea însoțitorului.

Art. 2

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(1) Ajutoarele de urgență prevăzute la art. 1 alin. (3) lit. a) și b) se acordă la solicitarea însoțitorului și cele prevăzute la art. 1 alin. (3) lit. c) la solicitarea rănitului pe baza formularului pus la dispoziție de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, la care se atașează copia actului de identitate al însoțitorului sau rănitului.

(2) Solicitarea se depune în format scris la agenția județeană pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, denumită în continuare agenție teritorială, în a cărei rază teritorială locuiește însoțitorul sau rănitul, fie electronic în secțiunea special creată pe site-ul propriu al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, www.mmanpis.ro.

(3) Prin derogare de la prevederile art. 37 și 38 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările și completările ulterioare, pentru acordarea ajutorului de urgență prevăzut la art. 1 nu se impun completarea cererii prevăzute de aceasta și nici efectuarea de anchete sociale.

Art. 3

(1) În vederea certificării răniților spitalizați și externați și a certificării deplasării pentru efectuarea tratamentului în străinătate sau pe teritoriul României, respectiv a încetării tratamentului în străinătate sau pe teritoriul României, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență notifică în acest sens Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, pentru fiecare rănit, în conformitate cu prevederile alin. (2)-(4), potrivit informațiilor pe care le dețin.

(2) Pentru spitalizarea și externarea răniților, notificarea conține numele, prenumele și codul numeric personal ale rănitului, localitatea și unitatea spitalicească unde s-au acordat îngrijirile medicale, precum și numărul de zile de spitalizare.

(3) Pentru tratamentul răniților în străinătate, notificarea conține numele, prenumele și codul numeric personal ale rănitului, statul, localitatea și unitatea spitalicească unde se efectuează tratamentul, precum și numărul de zile de spitalizare estimat.

(4) Pentru tratamentul răniților în țară, notificarea conține numele, prenumele și codul numeric personal ale rănitului, localitatea și unitatea spitalicească unde se efectuează tratamentul, precum și numărul de zile de spitalizare estimat.

Art. 4

(1) Ajutorul de urgență prevăzut la art. 1 se plătește de către agenția teritorială însoțitorului în cont bancar, în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea solicitării, după verificarea solicitărilor prevăzute la art. 2 și a informațiilor cuprinse în notificările prevăzute la art. 3.

(2) Pentru prima și ultima lună de spitalizare, ajutorul de urgență se plătește proporțional cu numărul de zile de spitalizare ale rănitului din luna respectivă.

(3) În situația în care numărul de zile pentru care s-a efectuat plata ajutorului prevăzut la art. 1 este mai mare decât cel efectiv înregistrat de însoțitor, acesta are obligația de a returna sumele suplimentare la agenția teritorială care a efectuat plata ajutorului de urgență, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la externarea rănitului din unitățile spitalicești din țară sau din străinătate.

(4) În situația în care rănitul primește tratament atât în țară, cât și în străinătate, sumele acordate se compensează între ele, proporțional cu numărul de zile de spitalizare înregistrate pe teritoriul României și în străinătate, fără depășirea limitelor prevăzute la art. 1 alin. (3).

Art. 5

(1) Pentru sprijinirea persoanelor singure și a familiilor ale căror locuințe/gospodării și bunuri au fost afectate de tragicul eveniment produs în data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, se aprobă acordarea de ajutoare de urgență, indiferent de veniturile acestora, astfel:

a) suma de 10.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuințe/gospodării au fost afectate în proporție de peste 75% inclusiv;

b) suma de 7.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuințe/gospodării au fost afectate în proporție cuprinsă între 50% inclusiv și 75%;

c) suma de 4.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuințe/gospodării au fost afectate în proporție cuprinsă între 25% inclusiv și 50%;

d) suma de 2.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuințe/gospodării au fost afectate în proporție de până la 25%;

e) suma de 1.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror bunuri din locuință/gospodărie au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

(2) Pentru persoanele singure și familiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-d), suma prevăzută la alin. (1) lit. e) se acordă, după caz, suplimentar față de sumele acordate pentru afectarea locuinței.

(3) Ajutorul de urgență prevăzut la alin. (1) lit. a)-d) se acordă numai pentru persoanele singure și familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuințelor/gospodăriilor afectate în care acestea trăiesc efectiv, plata urmând a se efectua titularului dreptului de proprietate.

(4) Prin derogare de la prevederile art. 37 și 38 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările și completările ulterioare, pentru acordarea ajutorului de urgență prevăzut la prezentul articol nu se impun completarea cererii și nici efectuarea de anchete sociale.

(5) Ajutoarele de urgență nominale se aprobă prin notă de către ministrul muncii și solidarității sociale, pe baza borderourilor întocmite de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița.

(6) Borderourile prevăzute la alin. (5) se avizează de prefectul județului Dâmbovița și conțin în mod obligatoriu:

a) numele și prenumele titularului ajutorului de urgență;

b) adresa de domiciliu/reședință;

c) gradul de afectare a locuinței/gospodăriei potrivit alin. (1), constatat de o comisie de specialiști desemnată prin ordin al prefectului județului Dâmbovița;

d) bunurile deteriorate a căror constatare se face de comisia prevăzută la lit. c);

e) suma propusă cu titlu de ajutor de urgență, în conformitate cu nivelurile și limitele prevăzute la alin. (1).

(7) Borderourile prevăzute la alin. (5) sunt transmise de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, care le înaintează Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru aprobare.

(8) Plata ajutorului de urgență se poate face atât prin mandat poștal, cât și prin cont bancar. Pentru plata prin cont bancar, titularul își va exprima opțiunea în scris pe baza unei declarații pe propria răspundere care cuprinde identificarea contului bancar, atașată la documentația transmisă.

Art. 6

(1) Familiile persoanelor decedate în urma tragicului eveniment produs în data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, beneficiază de un ajutor de urgență în sumă de 7.500 lei pentru fiecare persoană decedată.

(2) Ajutorul de urgență prevăzut la alin. (1) se acordă și familiilor răniților care, din cauza gravității arsurilor și afecțiunilor asociate, decedează ulterior.

(3) Ajutorul de urgență prevăzut la alin. (1) și (2) se cumulează, după caz, cu ajutorul de urgență prevăzut la art. 1, respectiv la art. 5.

(4) Ajutorul de urgență prevăzut la alin. (1) se acordă soțului/soției ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a îngrijit de organizarea înmormântării.

(5) Prin derogare de la prevederile art. 37 și 38 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările și completările ulterioare, pentru acordarea ajutorului de urgență prevăzut la prezentul articol nu se impun completarea cererii și nici efectuarea de anchete sociale.

(6) Pentru acordarea ajutoarelor de urgență prevăzute la alin. (1) și (2), persoana prevăzută la alin. (4) depune solicitarea potrivit procedurii prevăzute la art. 2 alin. (2), la care se atașează copia actului de identitate al solicitantului și copia certificatului de deces.

Art. 7

Colectarea și prelucrarea datelor necesare acordării ajutoarelor de urgență prevăzute de prezenta hotărâre se fac cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 679/2016 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), precum și a legislației naționale aplicabile domeniului protecției datelor.

Art. 8

Ajutoarele de urgență acordate potrivit prezentei hotărâri nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi și obligații și nu pot fi urmărite silit decât pentru recuperarea de la însoțitor a sumelor potrivit prevederilor art. 4 alin. (3).

Art. 9

Fondurile necesare pentru plata ajutoarelor de urgență prevăzute de prezenta hotărâre se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru anul 2023, și se plătesc pe durata exercițiului bugetar.

 

Acordarea unor ajutoare de urgență persoanelor afectate de tragicul eveniment produs în localitatea Crevedia (H.G. 782/2023) was last modified: septembrie 1st, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.