UNBR. Importanța respectării confidențialității și a protecției datelor în contextul activităților de supraveghere desfășurate în statele membre UE

30 oct. 2017
Vizualizari: 822

În data de 27 octombrie 2017, UNBR a data publicității comunicatul de presă al Agenției Uniunii Europene pentru drepturile omului în care se subliniază importanța respectării confidențialității și a protecției datelor în contextul activităților de supraveghere desfășurate în statele membre UE.

FRA este organismul independent al UE care oferă Uniunii Europene și statelor sale membre asistență și expertiză în materie de drepturi fundamentale.

Astfel, potrivit unui nou raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), reforma legilor privind supravegherea îmbunătățește transparența, însă este necesar un sistem de control și echilibru mai bun care să corespundă competențelor serviciilor de informații. Acesta prezintă motivul pentru care sunt necesare cadre juridice clare, măsuri de protecție solide și o supraveghere eficientă pentru consolidarea securității și a respectării drepturilor fundamentale.

„Protejarea drepturilor fundamentale și asigurarea unei securități naționale eficiente nu sunt incompatibile; de exemplu, sistemele de supraveghere care respectă drepturile omului funcționează mai bine”, afirmă Michael O’Flaherty, director FRA. „Respectarea confidențialității și a protecției datelor mărește încrederea în serviciile de informații, îmbunătățește culegerea și analiza datelor și, în final, consolidează securitatea națională” – se mai adaugă în comunicat.

Al doilea raport al Agenției „Supravegherea de către serviciile de informații: măsuri de protecție și căi de atac privind drepturile fundamentale în Uniunea Europeană” analizează schimbările juridice comparativ cu raportul din 2015 , incluzând pentru prima dată opiniile experților în informații și ale controlorilor, pentru a observa cum funcționează aceste legi în practică.

Se arată faptul că amenințările la adresa securității și noile tehnologii au dus la numeroase reforme ample ale legislației în materie de supraveghere. Deși cadrele juridice reformate sunt mai clare, acestea încă sunt prea complexe și generează incertitudine în ceea ce privește competențele și mandatele serviciilor de informații. Această situație impune luarea de măsuri mai ferme de protecție cu privire la protecția datelor și a vieții private.

Organismele judiciare specializate, comisiile parlamentare și autoritățile pentru protecția datelor joacă un rol esențial în supravegherea activității serviciilor de informații. Totuși, după cum se observă în raport, acestea se confruntă cu probleme din cauza lipsei accesului la informații și a competențelor și puterilor limitate de a emite decizii cu caracter obligatoriu, lipsei de know-how tehnic, de resurse și de independență. Acest fapt evidențiază nevoia de supraveghere independentă cu puteri și competențe suficiente. Acest lucru se aplică și cooperării internaționale în materie de informații, unde măsurile de protecție și nivelurile de supraveghere sunt mai slabe.

De asemenea, trebuie asigurată cooperarea deplină și complementaritatea dintre diferitele organisme de supraveghere, pentru o acoperire continuă a tuturor etapelor de supraveghere – de la autorizare până la aplicare.

Conform precizărilor din comunicatul FRA, complexitatea persoanelor care pot contribui și caracterul secret al activității de culegere a informațiilor fac dificilă recurgerea la căi eficace de atac de către victimele încălcării drepturilor. În plus, numeroase organisme extrajudiciare care pot oferi sprijin nu au expertiza pentru a aborda problemele legate de informații, nici independența și competențele în ceea ce privește investigarea, accesul la documente sau emiterea de decizii cu caracter obligatoriu. Cu toate acestea, unele state membre au găsit soluții care 2 permit persoanelor să-și caute dreptatea prin intermediul judecătorilor specializați care pot avea acces la informații clasificate.

Raportul actualizează analiza juridică a FRA din 2015 și o completează cu constatări obținute din peste 70 de interviuri cu experți din șapte state membre ale UE: Belgia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Suedia și Regatul Unit. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați secțiunea conexă de întrebări și răspunsuri sau să ne contactați la: media@fra.europa.eu / Tel.: +43 1 580 30 642.

Sursa informației

UNBR. Importanța respectării confidențialității și a protecției datelor în contextul activităților de supraveghere desfășurate în statele membre UE was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: