SMART LAW CONFERENCES SMART LAW CONFERENCES – Odiseea legii avertizorilor de integritate – la final. Noi obligații pentru organizații

1915       0

SMART LAW CONFERENCES – Odiseea legii avertizorilor de integritate – la final. Noi obligații pentru organizații 📅 15 martie 2023 SMART LAW CONFERENCES – Odiseea legii avertizorilor de integritate – la final. Noi obligații pentru organizații

Data 15 martie 2023
Locația Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, sala Miron Vlasto, etajul 3, str. Ion Ghica nr. 4, Sectorul 3, București

Grupul editorial Universul Juridic, alături de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, organizează, în data de 15 martie 2023, ora 14,00, în seria SMART LAW CONFERENCES, masa rotundă cu tema „Odiseea legii avertizorilor de integritate – la final. Noi obligații pentru organizații”. 

Evenimentul va avea o durată propusă de circa 180 minute (14,00-17,00), fără pauză, în format dual, cu prezență fizică și online, fiind transmis LIVE pe canalul nostru online, www.universuljuridic.ro. 

Locația este Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, sala Miron Vlasto, etajul 3 (https://ccib.ro/inchiriere-sali-evenimente/sala-miron-vlasto/), din str. Ion Ghica nr. 4, Sectorul 3, aproape de intrarea în sediul central al Băncii Naționale a României. 

 

Evenimentul formează obiectul procedurii de aprobare, în principiu, de către INPPA.

Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR.

 

Partener principal:

Cabinetul Gruia Dufaut 

Parteneri confirmați:

Wolf Theiss 

Cabinetul Oana Tănăsică 

Alpha Bank România  

Tudor. Personal Tailor

Lara Sweets

 

Activități ilegale și practici abuzive pot apărea în orice organizație, publică sau privată, de mici sau mari dimensiuni. Acestea pot lua mai multe forme, cum ar fi corupție sau fraudă, practici comerciale incorecte sau neglijență. Dacă nu sunt luate măsuri, acestea pot aduce prejudicii grave interesului privat sau public. 

Persoanele care lucrează pentru o organizație sau care sunt în contact cu aceasta, în cadrul activităților lor profesionale, sunt deseori primele care află despre existența unor astfel de activități și au, prin urmare, o poziție privilegiată pentru a-i informa pe cei care pot rezolva problema. 

Avertizorii de integritate, adică persoanele care raportează (în cadrul organizației respective sau al unei autorități externe) sau divulgă (publicului) informații privind un fapt ilegal, obținute într-un context profesional, ajută la prevenirea prejudiciilor și la detectarea amenințării sau a prejudicierii interesului public. Dacă nu ar face acest lucru, este probabil că informațiile respective nu ar ieși la iveală. 

Cu toate acestea, măsurile aplicate la nivel european pentru protejarea avertizorilor de integritate sunt inegale și fragmentate. În consecință, deseori, aceștia nu au curajul să își raporteze preocupările de teama represaliilor. 

Din aceste motive, la 23 aprilie 2018, Comisia Europeană a prezentat un pachet de inițiative care include o propunere de directivă privind protejarea persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii și o comunicare care stabilește un cadru juridic cuprinzător pentru protejarea avertizorilor de integritate, în scopul apărării interesului public la nivel european, instituie canale de raportare ușor accesibile, subliniază obligația de a păstra confidențialitatea, interzice represaliile împotriva avertizorilor și stabilește măsuri de protecție specifice. 

România are, încă de acum 18 ani, Legea nr. 571/2004, care oferă, măcar teoretic, dacă nu și practic, protecție avertizorilor de integritate. Recent însă, ca membră UE, țara noastră a fost nevoită să le ofere o protecție similară și avertizorilor de integritate care lucrează în sistemul privat, prin transpunerea Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, care a intrat în vigoare la 16 decembrie 2019. Statele membre urmau să transpună directiva în legislația lor națională. 

După o serie de ezitări, polemici și reexaminare în Parlament, cu mare întârziere, Legea nr. 361/2022 a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut și a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 19 decembrie 2022. 

Evenimentul își propune să treacă în revistă istoricul acestei legi, prevederile sale, noile obligații care revin companiilor și entităților publice, etapele de conformare, normele de aplicare și sancțiunile. 

Vom avea alături de noi juriști de anvergură, avocați și experți din societatea civilă, care vor face un update necesar și documentat pe tema respectivă, fără a lăsa loc unor polemici sterile de ordin partizan. 

 

Moderator – Av. Cristina Bojică – Partner, GRUIA DUFAUT Law Office, Head of the Litigations Department, CIPP/E

Speakeri evenimentului și temele subsecvente:

Av. Oana Tănăsică, titular, Cabinetul de Avocatură Tănăsică Oana  –  Noile obligații pentru persoanele juridice și instituțiile publice potrivit legii avertizorilor de integritate- Modalități proceduri și termene de implementare

Av. Bogdan Lamatic, Senior Associate, Wolf Theiss – Procedura aplicabilă în cazul în care se primește o informare de la un avertizor de integritate. Studiu de caz.

Av. Cristina Bojică, Partner, GRUIA DUFAUT Law Office, Head of the Litigations Department, CIPP/E – Provocările pe termen mediu induse de noua Lege a Avertizorilor de Integritate  

Av. Elena Grecu, Managing Partner, Grecu & Asociații – Beneficiile conformării implementării canalelor de raportare internă

Liana Ganea, președinte, ActiveWatch – Statutul avertizorului de integritate în România

Radu Nicolae, președinte, Centrul Syene pentru Educație  – Cum ne raportăm la avertizarea în interes public și la avertizori

TAXA DE PARTICIPARE:

  – 300 lei + TVA – ONLINE 

  – 500 lei + TVA – FIZIC 


BENEFICII INCLUSE ÎN TAXA DE PARTICIPARE: 

  • speakeri profesioniști din ariile legislativă, teoretică și practică ale domeniului 
  • acces la vizionarea video live a ediției individuale/seriei, la calitate Full HD – numai pentru participarea online 
  • acces la înregistrarea video, în cel mai scurt timp de la finalizarea video live-ului (modalitatea de acces se transmite prin email, cel târziu la 30 de zile de la finalizarea video live-ului)  
  • 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium pentru utilizatorii noi ce nu au avut abonament Premium. Abonamentul include printre altele: peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogata baza de date organizata in funcție de anumite cuvinte-cheie.
  • acordarea statutului de membru Senior al ujmag.ro care conferă suplimentar beneficiile: 
  • minimum 20% reducere la cărțile Editurii Universul Juridic 
  • 10% reducere la cărțile altor edituri 

ACCES LA VIZIONAREA VIDEO LIVE ȘI A ÎNREGISTRĂRII VIDEO A EDIȚIEI INDIVIDUALE/SERIEI: 

  • fiecare ediție se transmite live la data și ora afișate 
  • accesul la vizionarea video live și a înregistrarii video a ediției individuale/seriei se realizează prin autentificare cu user și parolă în Portalul Universul Juridic. Detalii privind modalitatea de acces sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după completarea formularului de mai jos și achitarea taxei de participare 
  • din punct de vedere tehnic, nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale, conexiunea la internet fiind suficientă

 

 

Cumpără acum!


Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555conferintele@universuljuridic.ro

 


* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.

SMART LAW CONFERENCES – Odiseea legii avertizorilor de integritate – la final. Noi obligații pentru organizații was last modified: martie 21st, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: