Regulamentul Senatului – modificări: introducerea aplicaţiei pentru gestionarea înregistrării proiectelor legislative (Hotărârea Senatului nr. 10/2021)

25 feb. 2021
Vizualizari: 234

Actul modificat

Actul modificatorModificări
Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005

(rep. M. Of. nr. 990 din 27 octombrie 2020; cu modif. ult.)

 

 

Hotărârea Senatului nr. 10/2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005

(M. Of. nr. 186 din 24 februarie 2021)

– modifică: art. 95, art. 174 alin. (2), art. 176 alin. (2);

– introduce: art. 202 alin. (1^1).

 

În M. Of. nr. 186 din 24 februarie 2021 s-a publicat Hotărârea Senatului nr. 10/2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005.

Astfel, prin respectivul act normativ se aduce unele modificări și completări Regulamentului Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005.

Vă prezentăm, în continuare, modificările și completările aduse Regulamentului Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005.

 

Art. 95 din Regulamentul Senatului (modificat prin Hotărârea Senatului nr. 10/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 95 prevedea:

„Art. 95

(1) Toate proiectele și propunerile legislative se înregistrează la Senat în ordinea primirii lor, se distribuie senatorilor și se publică pe pagina de internet a Senatului.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(2) După înregistrarea la Biroul permanent a propunerii legislative pot deveni inițiatori și alți senatori, cu acordul scris al inițiatorului/inițiatorilor propunerii legislative”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 95 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 95

(1) Proiectele și propunerile legislative se depun la Senat fie în format fizic, fie prin mijloace electronice. Pentru facilitarea depunerii electronice a proiectelor și propunerilor legislative, pe site-ul Senatului se încarcă o aplicație informatică prin care se gestionează primirea și înregistrarea acestor documente în funcție de inițiator, numită Aplicație pentru gestionarea înregistrării proiectelor legislative – AGIPL.

(2) Depunerea de proiecte și propuneri legislative prin intermediul AGIPL se face folosind interfața privată. Interfața privată va fi accesibilă doar senatorilor, deputaților, respectiv Guvernului.

(3) Interfața privată are două secțiuni: una dedicată depunerii propunerilor legislative de către senatori și deputați, respectiv una dedicată depunerii proiectelor legislative de către Guvern.

(4) Pentru accesul în interfața privată a AGIPL, fiecare senator, deputat, respectiv prim-ministrul va primi nume de utilizator și parolă pentru identificarea în aplicație.

(5) Toate propunerile legislative înaintate prin AGIPL vor fi semnate cu semnătură electronică extinsă. După înregistrarea la Biroul permanent a propunerii legislative, în interfața privată a AGIPL va fi disponibilă propunerea legislativă, astfel încât și alți senatori/deputați să poată deveni inițiatori cu acordul scris al inițiatorului/inițiatorilor propunerii legislative. Solicitarea de a deveni inițiator și acordul scris al inițiatorului/inițiatorilor vor fi exprimate prin aplicarea în rubrica dedicată din AGIPL a semnăturii electronice extinse.

(6) Toate proiectele și propunerile legislative se înregistrează la Senat în ordinea primirii lor, se distribuie senatorilor și se publică pe pagina de internet a Senatului”.

 

Art. 174 alin. (2) din Regulamentul Senatului (modificat prin Hotărârea Senatului nr. 10/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 174, alin. (2) prevedea:

„(2) Întrebările scrise sau orale se depun în scris, prin grupul parlamentar, la secretarul desemnat al Senatului, cel mai târziu până la ora 10.00 a zilei de joi”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 174, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) Întrebările scrise sau orale se depun în scris, prin grupul parlamentar, în forma fizică sau în format electronic, semnat cu semnătură electronică extinsă, la secretarul desemnat al Senatului, cel mai târziu până la ora 10,00 a zilei de joi. În acest sens, secretarul desemnat va pune la dispoziția tuturor senatorilor adresa de e-mail dedicată primirii întrebărilor”.

 

Art. 176 alin. (2) din Regulamentul Senatului (modificat prin Hotărârea Senatului nr. 10/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 176, alin. (2) prevedea:

„(2) Interpelările se fac în scris, arătându-se obiectul și motivarea acestora, fără nicio dezvoltare, și se depun la secretarul desemnat al Senatului”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 176, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) Interpelările se fac în scris, arătându-se obiectul și motivarea acestora, fără nicio dezvoltare, și se depun în format fizic sau în format electronic, semnat cu semnătură electronică extinsă, la secretarul desemnat al Senatului. În acest sens, secretarul desemnat va pune la dispoziția tuturor senatorilor adresa de e-mail dedicată primirii interpelărilor”.

 

Art. 202 alin. (1^1) din Regulamentul Senatului (introdus prin Hotărârea Senatului nr. 10/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 202, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul conținut:

„(1^1) În termen de 15 zile de la validare, tuturor senatorilor li se pune la dispoziție de către Senat câte un certificat digital calificat, care să le permită semnarea documentelor cu semnătură electronică extinsă. La expirarea certificatului digital calificat, acestuia i se prelungește valabilitatea, astfel încât toți senatorii să poată semna cu semnătură digitală extinsă pe durata întregului mandat”.

 

Alte dispoziții

 

Conform art. II, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, tuturor senatorilor li se pune la dispoziție de către Senat câte un certificat digital calificat, care să le permită semnarea documentelor cu semnătură electronică extinsă. La expirarea certificatului digital calificat, acestuia i se prelungește valabilitatea, astfel încât toți senatorii să poată semna cu semnătură digitală extinsă pe durata întregului mandat. De asemenea, în același termen, aplicația pentru gestionarea înregistrării proiectelor legislative (AGIPL) va fi disponibilă pe site-ul Senatului.

Potrivit art. IV, Regulamentul Senatului se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

Regulamentul Senatului – modificări: introducerea aplicației pentru gestionarea înregistrării proiectelor legislative (Hotărârea Senatului nr. 10/2021) was last modified: februarie 25th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.