Recunoaşterea şi executarea unei sancţiuni pecuniare. Stabilirea competenţei de soluţionare a cauzei (NCPP, L. nr. 302/2004)

17 feb. 2022
Vizualizari: 1077
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 417/2021

L. nr. 302/2004: art. 291 alin. (1); NCPP: art. 47 alin. (2), art. 51 alin. (6), art. 275 alin. (3) și (6)

Analizând conflictul negativ de competență ce face obiectul cauzei pendinte, Înalta Curte constată următoarele:

Obiectul cauzei asupra căreia poartă conflictul negativ de competență constă în cererea de recunoaștere a hotărârilor penale sau a oricăror acte judiciare străine formulată de autoritățile poloneze – Judecătoria Raională Chrzanow, privind pe intimatul A., având ca obiect recunoașterea și executarea unei sancțiuni pecuniare, în conformitate cu Decizia – cadru 2005/214/JAI a Consiliului din 24 februarie 2005 privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce a sancțiunilor pecuniare.

Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, în Secțiunea a 4-a, cuprinde Dispoziții privind cooperarea cu statele membre ale Uniunii Europene în aplicarea Deciziei-cadru 2005/214/JAI a Consiliului din 24 februarie 2005 privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce a sancțiunilor pecuniare și instituie o competență exclusivă a instanțelor învestite cu acest tip de cauze.

Potrivit art. 291 alin. (1) din această lege, în cazul hotărârilor date în alte state membre, autoritatea competentă pentru primirea certificatului și a hotărârii este judecătoria în a cărei circumscripție își are domiciliul ori sediul social persoana față de care s-a aplicat sancțiunea.

Raportat la obiectul cauzei și având în vedere că intimatul A. domiciliază în municipiul Reghin, str. x, jud. Mureș, competența exclusivă de soluționare a cererii revine judecătoriei în a cărei circumscripție își are domiciliul intimatul, respectiv Judecătoria Reghin, prevederile art. 47 alin. (2) C. proc. pen. nefiind aplicabile în faza de executare, în cauze de natura celei de față.

Pe cale de consecință, în temeiul art. 51 alin. (6) C. proc. pen., Înalta Curte de Casație și Justiție va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe intimatul A. în favoarea Judecătoriei Reghin, instanță căreia i se va trimite dosarul.

Conform art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului, iar potrivit art. 275 alin. (6) din același cod, onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 80 RON, se va plăti din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Recunoașterea și executarea unei sancțiuni pecuniare. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: februarie 16th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.