Recalculare drepturi pensie. Inadmisibilitatea recursului (NCPC)

30 ian. 2017
Vizualizari: 2417
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 277/2016

NCPC: art. 634, L nr. 2/2013: art. 18

În speță, hotărârea atacată cu recurs, respectiv Decizia civilă nr. 941 din 13 octombrie 2015 a Curții de Apel Alba Iulia, secția I civilă și pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, a fost pronunțată în soluționarea apelului declarat de reclamantă împotriva sentinței civile nr. 525 din 25 martie 2015 a Tribunalului Sibiu, pe care l-a admis, a schimbat în tot sentința apelată, în sensul că a admis acțiunea și a dispus obligarea pârâtei să emită o nouă decizie de recalculare a pensiei cu luarea în considerare a veniturilor realizate pe perioadele iulie 1992 – septembrie 1998 și octombrie 1998 – martie 2001, astfel cum au fost atestate prin adeverința din 2013 emisă de SC B. SA și adeverința din 2014 emisă de SC C. SA.

Potrivit art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ., sunt hotărâri definitive, hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum și cele neatacate cu recurs.

Potrivit art. 18 alin. (2) din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind NCPC, hotărârile pronunțate în cererile privitoare la conflictele de muncă și de asigurări sociale nu sunt supuse recursului.

Legalitatea căilor de atac presupune faptul că o hotărâre judecătorească nu poate fi supusă decât căilor de atac prevăzute de lege.

Așa fiind, în afară de căile de atac prevăzute de lege, nu se pot folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obține reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătorești.

Această regulă are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție arătând că mijloacele procesuale prin care poate fi atacată o hotărâre judecătorească sunt cele prevăzute de lege, dar și că exercitarea acestora trebuie tăcută în condițiile legii, cu respectarea acesteia.

Obiectul prezentului dosar îl reprezintă un litigiu de asigurări sociale, respectiv recalculare drepturi pensie.

Față de natura pretenției dedusă judecății, cauza se circumscrie dispozițiilor art. 18 alin. (2) din Legea nr. 2/2013.

În raport de dispozițiile legale anterior menționate, Decizia civilă nr. 941 din 13 octombrie 2015 a Curții de Apel Alba Iulia, secția I civilă și pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, ce a fost atacată cu recurs, nu este supusă prin lege, cenzurii acestei căi de atac.

În consecință, Înalta Curte urmează să respingă, ca inadmisibil, recursul declarat de pârâta D. Sibiu.

Sursa informației: www.scj.ro.

Recalculare drepturi pensie. Inadmisibilitatea recursului (NCPC) was last modified: ianuarie 30th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: