[UPDATE: Întâlnire cu Prim-ministrul Republicii Singapore] Președintele României. Vizită oficială în Japonia și în Republica Singapore (6-10 martie 2023)

13 mart. 2023
Vizualizari: 212

Update: Întâlnire cu Prim-ministrul Republicii Singapore

Președintele României a avut vineri, 10 martie 2023, convorbiri cu Prim-ministrul Republicii Singapore.

Președintele a transmis obiectivul României de a extinde și aprofunda cooperarea bilaterală cu Republica Singapore. Discuțiile dintre cei doi înalți oficiali au evidențiat potențialul ridicat de cooperare în domeniile IT, educație, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică și înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice și tranziția verde.

Președintele României a prezentat demersurile de extindere a capacității portului Constanța și a menționat potențialul pe care portul Constanța și Dunărea le au pentru conectarea între Europa și Asia.

Președintele român a evidențiat obiectivele Summitului Inițiativei celor Trei Mări pe care România îl va găzdui în luna septembrie, precum și relevanța în plan securitar a Formatului București 9, inclusiv ca platformă de consultare transatlantică, evocând recenta reuniune la care a participat și Președintele Statelor Unite ale Americii.

Discuțiile au mai prilejuit un schimb de opinii cu privire la gestionarea impactului agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, din punct de vedere umanitar, economic și alimentar, dar și în ceea ce privește necesitatea respectării principiilor înscrise în Carta ONU.

La rândul său, Prim-ministrul Republicii Singapore a subliniat convergența de poziții și interese ale celor două state în actualul context geopolitic și importanța respectării ordinii internaționale bazate pe reguli, cu Carta ONU în centrul său.

De asemenea, premierul singaporez a accentuat obiectivul comun de a consolida relația bilaterală și de a extinde investițiile în sectoare de interes comun.

Sursa informației


Update: Întâlnire cu Președinții Camerelor Dietei Naționale a Japoniei

Președintele României a avut, în data de 6 martie 2023, la Tokyo, în prima zi a vizitei oficiale pe care o întreprinde în Japonia, întrevederi cu Președintele Camerei Consilierilor din Dieta Japoniei, Hidehisa Otsuji, și cu Președintele Camerei Reprezentanților, Hiroyuki Hosoda.

În cursul celor două întâlniri, Președintele român a evidențiat reperul major pe care semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic România-Japonia, în 7 martie 2023, îl va marca în evoluția relațiilor bilaterale de peste un secol dintre cele două state.

Președintele României a arătat că lansarea Parteneriatului Strategic reprezintă un moment istoric pe care România dorește să îl pună în slujba prieteniei și dezvoltării relațiilor dintre cele două popoare.

De asemenea, Președintele a evidențiat că prin documentele care vor fi semnate se deschid noi oportunități pentru intensificarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, industrie, cercetare, inovare, educație și cultură. În acest sens, au fost reliefate posibilitățile de cooperare cu Japonia în extinderea programelor de energie nucleară civilă, cum sunt Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul reactoarelor nucleare mici (SMR).

Totodată, Președintele român a exprimat susținerea consolidării contactelor româno-japoneze pe linie parlamentară, care înregistrează un ritm ascendent al dialogului.

În ceea ce privește situația regională de securitate, Președintele României a prezentat detaliat sprijinul multidimensional pe care țara noastră îl acordă Ucrainei încă de la începutul războiului declanșat de Rusia.

Acesta a transmis aprecierile României cu privire la implicarea constructivă a Japoniei în sprijinul Ucrainei și a salutat obiectivul asumat de Japonia, în calitate de Președinție rotativă a G7, de a continua mobilizarea comunității statelor care împărtășesc aceleași valori în sprijinul Ucrainei.

Președintele României a felicitat, totodată, autoritățile nipone pentru obiectivul ambițios asumat prin noua Strategie Națională de Securitate a Japoniei, care vizează consolidarea capabilităților de apărare și atingerea țintei de 2% din PIB pentru bugetul Apărării în următorii 5 ani.

Președinții celor două Camere ale Dietei Naționale a Japoniei au transmis aprecierile pentru semnarea Parteneriatului Strategic.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au subliniat că Parteneriatul Strategic deschide noi oportunități de cooperare în domeniile economic, comercial, cercetare și inovare.

În ceea ce privește situația de securitate, Președinții celor două Camere ale Dietei au accentuat faptul că Japonia și România împărtășesc aceeași viziune și abordare și au transmis aprecieri pentru acțiunile și eforturile susținute ale țării noastre în sprijinul Ucrainei, atât în ceea ce privește situația refugiaților, cât și pentru facilitarea tranzitului de cereale.

Sursa informației


Președintele României va efectua, în perioada 6-10 martie 2023, o vizită oficială în Japonia și o vizită de stat în Republica Singapore.

Consolidarea rolului României în spațiul indo-pacific este un obiectiv important al politicii externe a României, având în vedere reașezările geopolitice globale, dar și interesul de a consolida dialogul politic, relațiile economice și cele investiționale, cu accent pe domenii de vârf.

Totodată, România, ca stat membru al Uniunii Europene, acționează în baza și pentru valorificarea Strategiei UE pentru Cooperare în Indo-Pacific, adoptate în 2021, aducând o contribuție solidă la implementarea acesteia.

Președintele român va vizita Japonia în perioada 6-8 martie 2023 și va avea întrevederi cu Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, cu Prim-ministrul Fumio Kishida, precum și cu Președinții celor două Camere ale Dietei Naționale a Japoniei. Vizita oficială în Japonia va include și o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităților locale.

Principalul obiectiv și eveniment al acestei vizite este ridicarea relației bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, prin semnarea de către Președintele României și Prim-ministrul Japoniei a Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia.

Semnarea documentului încheie astfel un amplu proces de consultări și negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui Parteneriat Strategic, în cadrul dialogului dintre Președintele României și regretatul premier Shinzō Abe, de la București. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud.

Instituirea Parteneriatului Strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel și trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului bilateral, în baza valorilor și a principiilor împărtășite de cele două țări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă și dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică și în domeniul asistenței pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, științei și tehnologiei, inovării, cercetării și dezvoltării.

Stabilirea Parteneriatului Strategic are loc în contextul unei dinamici accelerate în dialogul bilateral dintre cele două state în ultimii ani, atât în plan politico-diplomatic, cât și pe palier sectorial, pe fondul caracterului special al acestei relații, construite pe parcursul a peste un secol.

Totodată, obiectivele României pe această relație se raportează la statutul Japoniei de economie majoră și inovativă a lumii și unul dintre principalii investitori la nivel global, precum și în România, Japonia fiind, de altfel, cel mai mare investitor asiatic în țara noastră.

Astfel, cele 397 de societăți comerciale cu capital japonez în țara noastră generează în prezent peste 40.000 de locuri de muncă, iar potențialul de creștere este semnificativ, inclusiv în domeniile cu cel mai înalt nivel de inovație, precum dezvoltarea tehnologiei de tip SMR (reactoare modulare mici) în România, împreună cu SUA, producerea și distribuția de hidrogen verde, producția de optică de mare putere, infrastructură de ultimă generație, precum Podul de la Brăila – proiect cu inginerie de vârf, sau finalizarea magistralei M6 a metroului din București.

Din această perspectivă, vizita Președintelui României va avea o puternică dimensiune economică și de strângere a relațiilor de investiții și a cooperării în materie de inovație tehnologică, în plus față de dimensiunea politică și de cea a consolidării schimburilor culturale și a relațiilor interumane.

Cu prilejul vizitei va fi semnat, totodată, un Memorandum între Ministerul Finanțelor, Eximbank România și Banca Japoniei pentru Cooperare (JBIC), precum și un Memorandum de Înțelegere între ELI-NP Măgurele, compania japoneză Okamoto Optics și Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universității Osaka.

Amplificarea dialogului și a cooperării dintre România și Japonia cu precădere pe dimensiunea strategică a securității a fost generată și de invazia Federației Ruse în Ucraina. România este interesată de o implicare activă a Japoniei în vecinătatea sa imediată și în regiunea euroatlantică, având în vedere postura Japoniei de actor global de prim rang.

În ceea ce privește vizita de stat a Președintelui român în Republica Singapore, care va avea loc în perioada 9-10 martie 2023, aceasta va marca intrarea relației bilaterale într-o nouă etapă de dezvoltare, având în vedere convergența de valori și principii, fiind prima vizită la nivel de Președinte al României în această țară, în ultimii 20 de ani, respectiv în contextul în care în anul 2022 au fost sărbătoriți 55 de ani de relații bilaterale.

Obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relațiilor bilaterale, în acord cu potențialul acestora, mai ales în plan economic-investițional. Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde și intensificarea cooperării în domeniile IT, educație, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică și înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice și tranziția verde.

În materie de cooperare economică și sectorială între România și Singapore, pornind de la dinamica pozitivă a schimburilor comerciale în ultimii ani, inclusiv de la faptul că țara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore, interesul României vizează aprofundarea și amplificarea acestui palier de colaborare, prin inițierea de noi proiecte bilaterale.

De asemenea, cu prilejul vizitei, va fi promovat interesul României pentru atragerea investițiilor singaporeze, inclusiv în ceea ce privește proiectele prioritare de interconectare din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, în contextul în care Președintele Klaus Iohannis găzduiește la București, în acest an, Summitul acestei platforme, alături de Forumul de Afaceri, iar unul dintre obiectivele urmărite este creșterea contribuțiilor la Fondul de Investiții al Inițiativei.

Totodată, Președintele României va sublinia contribuția țării noastre la securitatea alimentară globală și va prezenta potențialul pe care portul Constanța și Dunărea le au pentru conectarea cu Europa Centrală.

Sursa informației

Vezi și Președintele României: Cerere de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004

 

[UPDATE: Întâlnire cu Prim-ministrul Republicii Singapore] Președintele României. Vizită oficială în Japonia și în Republica Singapore (6-10 martie 2023) was last modified: martie 13th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.