Pavel, Mărgărit și Asociații. Reprezintă deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele altei persoane infracțiune?

29 iun. 2021
Vizualizari: 272

În contextul dezvoltării tehnologice și apariției rețelelor de socializare, ce se extind și acaparează o mare parte din viețile noastre, s-au dezvoltat și fenomenele și metodele infracționale, prin perfecționarea infracțiunilor informatice, cum ar fi cea de fals informatic. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații  recomandă apelarea la un avocat specializat atât în domeniul penal în vederea formulării de plângeri penale, cât și în domeniul civil care să asigure asistență și reprezentare în litigiile privind obținerea de despăgubiri sau alte mijloace de reparare ca urmare a activităților de încălcare a drepturilor personal nepatrimoniale, cum ar fi, spre exemplu, dreptul la imagine.

Limitele falsului informatic în contextul rețelelor de socializare- Decizie pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat recent, prin Decizia nr. 4/2021 publicată  în Monitorul Oficial, Partea I nr. 171 din 19 februarie 2021 cu privire la sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov – Secția penală în Dosarul nr. 9.010/197/2019 privind dezlegarea unei chestiuni   de drept, asupra următoarei chestiuni de drept, admițând sesizarea formulată:

„Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzute în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

Așadar, instanța a reținut faptul că acțiunea unei persoane de a crea un profil fals pe contul de socializare Facebook cu numele persoanei vătămate si trimiterea unor fotografii cu persoana vătămată în ipostaze intime de pe acel cont întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de fals informatic.

În concret,  crearea unui cont pe o rețea de socializare accesibilă publicului, furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date reale vizând această persoană (informații, fotografii, imagini video) realizează condițiile de tipicitate ale infracțiunii de fals informatic, cu condiția ca aceasta să fie realizată fără drept și să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.

Simpla creare a unui cont fictiv pe o rețea publică de socializare nu are semnificația unui fals informatic, doar atribuirea contului unei persoane și postarea de fotografii ale persoanei a cărei identitate a fost uzurpată fraudulos fiind activități care conduc la sancționarea sa penală.

 Sancțiunile prevăzute de lege asupra faptei descrise

Legislația penală asigură protecția împotriva faptelor mai sus menționate, sancționând infracțiunea de fals informatic cu închisoarea de la unu la 5 ani. De asemenea, legislația civilă protejează dreptul la imagine, conform art. 73 din Codul Civil în condițiile în care utilizarea cu rea-credință a numelui, imaginii sau vocii unei persoane constituie, potrivit art. 74 lit. h) din Codul civil, o atingere adusă vieții private.

În concluzie, prin Decizia nr. 4/2021, Înalta Curte de Casație și Justiție trasează o linie directoare esențială în raport cu gravitatea și amploarea fenomenului infracțional desfășurat prin intermediul sistemelor informatice. Pentru a înlătura efectele infracțiunilor de fals prin apelarea la organele abilitate de lege este necesară contactarea unui avocat specializat atât în drept penal, cât și în drept civil, pentru obținerea de despăgubiri.

Așadar, este recomandabilă apelarea la serviciile unei societăți de avocatură din România pentru apărarea drepturilor încălcate.

 Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații a asistat numeroși clienți în  domeniul penal, în vederea formulării de plângeri penale, cât și în domeniul civil asigurând asistență și reprezentare în litigiile privind obținerea de despăgubiri sau alte mijloace de reparare.

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2021, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 2 în România în clasamentul  firmelor de avocatură de business cu cea mai relevant expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2021. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societate de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution.

Pavel, Mărgărit și Asociații. Reprezintă deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele altei persoane infracțiune? was last modified: iunie 29th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: