Parlamentul European. Acord pentru îmbunătățirea consultării lucrătorilor în aspecte transnaționale
Parlamentul European a ajuns la un acord provizoriu cu Consiliul pentru îmbunătățirea funcționării Consiliilor Europene ale Lucrătorilor (CEL) și consolidarea rolului acestora.
Consiliile Europene ale Lucrătorilor reprezintă angajații din companiile multinaționale care activează în cel puțin două state din Uniunea Europeană sau din Spațiul Economic European. Aceste structuri au rolul de a asigura informarea adecvată a lucrătorilor și consultarea acestora cu conducerea centrală în privința deciziilor luate la nivel european care le pot afecta condițiile de muncă sau de angajare.
Principalele modificări prevăzute în acordul provizoriu:
• Se clarifică definiția „aspectelor transnaționale”.
• Consiliile vor trebui să asigure o reprezentare echilibrată de gen, cu cel puțin 40% locuri ocupate de fiecare dintre cele două sexe.
• Experții care oferă sprijin CEL, inclusiv reprezentanți sindicali, vor putea participa la ședințele cu conducerea în calitate de consilieri.
• Companiile vor trebui să faciliteze accesul la informații și să justifice refuzul de a furniza informații sau clasificarea acestora drept confidențiale.
• Consultarea lucrătorilor trebuie să aibă loc înainte de adoptarea unei decizii care îi afectează, iar CEL trebuie să se poată întâlni față în față cu conducerea centrală cel puțin de două ori pe an.
Acordul consolidează cadrul sancționator în cazurile de încălcare a dreptului la informare și consultare, prevăzând sancțiuni financiare disuasive și îmbunătățirea accesului la justiție pentru reprezentanții lucrătorilor.
Acordul provizoriu trebuie adoptat oficial atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu, pentru ca noile reguli să intre în vigoare.
În prezent, aproximativ 1.000 de companii multinaționale dispun de Consilii Europene ale Lucrătorilor sau alte forme de consultare transnațională, acoperind circa 16,6 milioane de angajați din UE. CEL pot emite avize neobligatorii cu privire la deciziile transnaționale care afectează condițiile de muncă.
Aceste consilii au fost introduse inițial printr-o directivă din 1994, actualizată în 2009. În 2023, Parlamentul a solicitat revizuirea directivei pentru a întări drepturile lucrătorilor și a limita abuzul de confidențialitate în detrimentul transparenței.
Vezi și Parlamentul European. Relansarea Europei ca o putere globală