Părinţii care vor să beneficieze de noua lege privind acordarea unor zile libere pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ vor primi cel mult 185 lei/zi

16 mart. 2020
Vizualizari: 723

Potrivit unei informări transmise de avocatul Victor Stănilă, fondatorul Cabinetului Victor Stănilă Law Office din București, părinții care vor să beneficieze de noua lege privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, vor putea primi cel mult 185 lei pe zi.

Indemnizația pe care o vor încasa pentru fiecare zi în care stau acasă cu copilul reprezintă 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare. Există însă o limită: părintele nu poate încasa mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Având în vedere că luna martie are 22 de zile lucrătoare, iar salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit prin Legea nr. 6/2020 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei, înseamnă că părintele poate primi cel mult 185 de lei pe zi.

Același comunicat precizează că marți, 17 martie 2020, intră în vigoare legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Pentru aplicarea acesteia mai este necesar ca Guvernul să stabilească prin hotărâre numărul de zile acordate în acest scop.

„Aceasta înseamnă că, de marți, părinții sunt protejați și din punct de vedere financiar, fie că lucrează la stat sau în mediul privat. Angajatorii nu pot refuza acest drept al părintelui câtă vreme munca nu poate fi prestată la domiciliu sau felul muncii nu permite aplicarea dispozițiilor în legătură cu telemunca. Cererea se face de un singur părinte, iar celălalt trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni”, a declarat avocatul Victor Stănilă, managing partner la Victor Stănilă Law Office.

Banii vor fi acordați de angajatori din contul capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al acestuia. Ulterior, compania își va recupera sumele de la Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Cine poate sta acasă cu copilul

Atenție însă la următoarele condiții impuse de lege:

– poate beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor un singur părinte;

– legea nu se aplică angajaților din toate domeniile de activitate. Dacă părintele lucrează într-unul dintre următoarele domenii, poate beneficia de prevederile acestei legi doar cu acordul angajatorului: din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă;

– locul de muncă ocupat de părinți nu permite munca la domiciliu sau telemunca;

– copilul sau copiii trebuie să aibă până la 12 ani și să fi înscriși în cadrul unei unități de învățământ;

– în cazul părinților cu copii cu dizabilități, vârsta acestora trebuie să fie de până la 18 ani. Și aceștia trebuie să fie înscriși în cadrul unei unități de învățământ.

 

Părinții care vor să beneficieze de noua lege privind acordarea unor zile libere pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ vor primi cel mult 185 lei/zi was last modified: martie 16th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: