Conferință [CUM A FOST] Odiseea aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, Ediția a III-a

2544       0

[CUM A FOST] Odiseea aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, Ediția a III-a 📅 09 mai 2019 București [CUM A FOST] Odiseea aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, Ediția a III-a

Data 09 mai 2019
Locația Aula Carol I, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, Str. Ion Ghica, Nr. 4, București

Ministerul Finanțelor Publice anunță că va evalua stadiul dotării comercianților cu case de marcat fiscal cu jurnal electronic și este pregătit să aplice amenzi

Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București au organizat pe 9 mai 2019, în sala Ștefan Cerkez a Palatului CCIB evenimentul Odiseea aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, Ediția a III-a.

După cum se știe, prin intermediul O.U.G. nr. 44/2018, firmele au fost obligate să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic, după un calendar amânat: până la 1 septembrie 2018, în loc de 1 iunie 2018 – contribuabilii mari sau mijlocii și până la 1 noiembrie 2018, în loc de 1 august 2018,  în cazul contribuabililor mici.

Deși agitația de la finalul anului trecut s-a mai stins, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF s-au arătat și continuă să se arate interesate de continuarea proiectului „noile case de marcat”. La acest moment, din punctul de vedere al celor direct implicați în problemă, utilizatorii de case de marcat din Romania par împărțiți în două tabere: una a celor care s-au dotat cu noile case de marcat și care se simt păcăliți atunci când se uită la cei care nu le-au achiziționat nu au primit nici o sancțiune și o tabără a celor care nu au achiziționat noile case și care așteaptă. Ce așteaptă?

Au încercat să răspundă acestei întrebări invitații conferinței – Ionuț Cojocaru, Șef  Serviciu, Direcția generală de legislație, Cod procedură fiscală, reglementări nefiscale și contabile din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Marian Anghelescu, Președintele Patronatului Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România și George Anghel, Director Executiv, APERO (Asociația de Plăți Electronice din România).

Datorită dificultăților majore în procesul de achiziție a noilor case de marcat din cauza ofertei destul de reduse a distribuitorilor și a procedurilor greoaie de înrolare, situația a trenat, ameliorându-se ușor în ultima perioadă. Cu toate acestea, cele mai recente controale desfășurate între 15 martie – 11 aprilie s-au soldat cu amenzi în valoare de  3,8 milioane lei și 12 locații suspendate din activitate pentru încălcarea prevederilor privind utilizarea caselor de marcat. „Există la acest moment în sistem peste 515.000 de case de marcat înregistrate în sistemul informatic al ANAF, peste 436.000 dintre casele noi de marcat au identificator fiscal atribuit și 365.000 sunt deja în funcțiune la contribuabilii mari, mijlocii și mici. La sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, vom face o evaluare a situației și, dacă va fi cazul, vom aplica sancțiunile prevăzute la art. 11 din Ordonanța 28 (actualizată în 2018), care vizează amenzi substanțiale”, a declarat Ionuț Cojocaru, Șef  Serviciu, Direcția generală de legislație, Cod procedură fiscală, reglementări nefiscale și contabile din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Președintele Patronatului Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România, Marian Anghelescu, a vorbit asistenței despre lansarea unui proiect de lucru între Ministerul Finanșelor Publice/ANAF și Patronatul caselor de marcat din Romania pe tema simplificării și fluidizării operațiunilor cu noile case de marcat. „Printre cele mai spinoase probleme cu care ne confruntăm, putem enumera regulile complicate de dotare cu noile case de marcat, faptul că informațiile online sunt dublate inutil de arhivarea de hârtii sau că firmele acreditate pentru case de marcat sunt sufocate de procese care pot fi simplificate. Este foarte bine că există deschidere din partea MFP, suntem optimiști”, a declarat acesta.

„Efectul preschimbării flotei vechi de case marcat fiscale cu unele electronice, conectate la ANAF, ar putea avea, pe termen mediu și lung, efecte extrem de benefice. Diminuarea economiei subterane și creșterea ratei de colectare a TVA vor fi doar niște urmări imediate. Informațiile colectate la nivel central, însă, vor fi foarte valoroase, putând fi prelucrate și analizate într-un context mai larg, putând permite construirea unor strategii viabile de dezvoltare”, a subliniat George Anghel, directorul executiv al APERO.

„Dacă prin introducerea acestor case de marcat fiscale vecinii bulgari au reușit să crească cu 30% volumul de taxe colectate la bugetul de stat, ar trebui să ne așteptăm la efecte de aceeași natură și în România”, a concluzionat președintele PCSCMR.


Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București organizează evenimentul Odiseea aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, Ediția a III-a.

Evenimentul va avea loc la 9 mai 2019, fiind găzduit de Aula Carol I, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, Str. Ion Ghica, Nr. 4, București.

Dupa cum se știe, prin intermediul O.U.G. nr. 44/2018, firmele au fost obligate să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic, după un calendar amânat: până la 1 septembrie 2018, în loc de 1 iunie 2018 –  contribuabilii mari sau mijlocii și până la 1 noiembrie 2018, în loc de 1 august 2018,  în cazul contribuabililor mici.

Deși agitația de la final de an s-a mai stins, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF se arată interesate de continuarea proiectului „noile case de marcat”. La acest moment, din punctul de vedere al celor direct implicați în problemă, utilizatorii de case de marcat din Romania par împărțiți în două tabere: una a celor care s-au dotat cu noile case de marcat și care se simt păcăliți atunci când se uită la cei care nu le-au achiziționat nu au primit nici o sancțiune și o tabără a celor care nu au achiziționat noile case și care așteaptă. Ce așteaptă?

Lipsa sancțiunilor la controalele a fost cerută chiar de Ministerului Finanțelor, în contextul în care autoritățile au știut  foarte bine că firmele au avut dificultăți majore să-și procure noile case de marcat, din cauza ofertei destul de reduse a distribuitorilor.

Între timp situația s-a schimbat. Până în martie 2019, potrivit datelor oficiale, firmele au instalat deja aproape 310.000 de case de marcat cu jurnal electronic, în timp ce alte aproape 80.000 au fost cumpărate de firme și sunt în curs de instalare. Numărul total de aparate fiscale care ar trebui instalate însă se ridică la 700.000-750.000. Pe stocul firmelor de distribuție sunt în prezent circa 100.000 de noi case de marcat care își așteaptă cumpărătorii. Si in taximetrie vor trebui schimbate casele de marcat pentru fiecare autoturism taxi, obligativitate impusă ferm după 31 ianuarie 2019. De vreme ce MFP și ANAF au constatat o reducere a interesului firmelor, au decis să înceapă controale riguroase.

În cadrul conferinței cu tema ODISEEA APARATELOR DE MARCAT ELECTRONICE FISCALE CU JURNAL ELECTRONIC ÎN COMERȚUL DIN ROMÂNIA, ediția a III-a, propunem enumerarea și dezbaterea ultimele noutăți  – certificările necesare, fiscalizare, norme, sancțiuni, mentenanță, detalii tehnice, training, etc. – despre acest proces extrem de important pentru comercianți și pentru bugetul statului.

 

Teme propuse:

– Stadiul echipării firmelor din România cu noi case de marcat fiscale după 6 luni de la momentul obligativității schimbării acestora. Ritmul de atribuire a seriilor fiscale și de instalare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic.

– Inițiativa lansării unui proiect de lucru între Ministerul Finanșelor Publice/ANAF și Patronatul caselor de marcat din Romania pe tema simplificării și fluidizării operațiunilor cu noile case de marcat.

– Algoritmul de transmitere online către ANAF a datelor privind vânzările prin fișiere semnate electronic cu certificate calificat

– Omologarea noilor case de marcat. Case de marcat pentru benzinării și magazine duty-free.

– Reutilizarea caselor de marcat ale firmelor radiate de ONRC. Firmele de service case de marcat – victime colaterale în acțiunea de radiere?

– Precizările ANAF cu privire la perioada în care casele de marcat defecte sunt în reparație

– Noile case de marcat pentru taximetre, obligatorii de la 31 ianuarie 2019

– Controlalele ANAF – principalele cerințe și sancțiuni. Capcane și recomandări.

 

Audiență

Oficiali din Ministrul Finanțelor, ANAF, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), Asociația Distribuitorilor de Aparate Electronice Fiscale din România, Patronatul Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România,  Asociația pentru Plăți Electronice din România (APERO), ANPC, furnizori de echipamente, operatori telecom, middle management din zona de retail, consultanți independenți, firme de avocatură, presă de specialitate.

 

Propuneri vorbitori:

Ionuț Cojocaru, Șef Serviciu, Direcția generală de legislație, Cod procedură fiscală, reglementări nefiscale și contabile, Ministerul Finanțelor Publice

Marian Anghelescu, Președintele Patronatului Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România

Reprezentant Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București

George Anghel, Director Executiv, APERO (Asociația de Plăți Electronice din România)

 

Agendă:

08,45-09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09,30-11,30: Sesiunea I

11,30-12,00: Business networking coffee break

12,00-14,00: Sesiunea a II-a

14,00-15,00: Business lunch &  networking

 

Taxa de participare este 300 lei (TVA inclus) și oferă accesul general la conferință, documentație, prezentări, pauzele de cafea și prânzul de lucru.

Contact:

Mircea Fica, Editor, Director Editorial, 0732 903 216, mircea.fica@universuljuridic.ro

Cristian Pavel, Director Dezvoltare, 0744656568, cristian.pavel@universuljuridic.ro

Roxana Biga, Project Manager; 0736.366.192, roxana.biga@universuljuridic.ro

*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

 

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] Odiseea aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, Ediția a III-a was last modified: mai 10th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: