Neconstituționalitate (comunicat CCR): Legea pentru modificarea Legii nr. 45/2009 privind funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”

24 mai 2023
Vizualizari: 212
Decizia CCRActul normativSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 24 mai 2023

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare

Neconstituționalitate 

 

În ședința din 24 mai 2023, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, pentru a dezbate obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare.

Obiectul obiecției de neconstituționalitate

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare

D.C.C. pronunțată în ședința din 24 mai 2023

În ședința din data de 24 mai 2023, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare.

În esență, Curtea a constatat temeinicia criticilor de neconstituționalitate extrinsecă formulate prin raportare la dispozițiile din Constituție referitoare la principiul bicameralismului, care implică faptul că legea este, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament.

Astfel, din analiza parcursului legislativ, s-a reținut că legea, în redactarea pe care a adoptat-o Camera Deputaților (Cameră decizională), vizează aspecte total diferite față de dispozițiile legale dezbătute și respinse în Senat (prima Cameră sesizată). Legea adoptată de Camera Deputaților schimbă configurația actului normativ și se îndepărtează de la scopul avut în vedere de inițiatorii săi. Prin urmare, adoptând legea în forma supusă controlului, Camera decizională a sustras dezbaterii primei Camere sesizate soluția legislativă cuprinsă în art. II din legea criticată.

În consecință, s-a constatat că legea criticată a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

Sursa informației

 

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Legea pentru modificarea Legii nr. 45/2009 privind funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” was last modified: mai 24th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.