MCID anunță cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească: 20 de centre de excelență în cercetare vor fi finanțate cu 1,6 miliarde de lei

1 feb. 2024
Vizualizari: 36

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) anunță lansarea competiției pentru Centrele de excelență în cercetare, competiție al cărei buget de 1,6 miliarde de lei reprezintă cea mai mare investiție din istoria cercetării românești.

Cu aceste fonduri, MCID va operaționaliza 20 de centre de excelență, fiecare beneficiind de un buget cuprins între 50.000.000 lei și 100.000.000 lei, în domenii de cercetare de vârf, precum:

1. digitalizare, industrie și spațiu;

2. agricultură, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate și mediu.

3. sănătate;

4. energie, mobilitate și climă;

5. securitate civilă pentru societate;

6. cultură, creativitate și societate incluzivă.

Finanțăm cu 1,6 miliarde de lei în special resursa umană înalt specializată și punem accent pe colaborarea între organizațiile de cercetare. Scopul acestei finanțări este să aducem împreună cercetători din mai multe domenii, pentru a obține produse interdisciplinare, care să depășească barierele tradiționale ale științei și cercetării. Ne dorim să consolidăm cercetarea românească, să atragem cercetători de talie mondială alături de cercetătorii noștri și să construim poli internaționali de performanță pentru a putea obține un puternic impact în economie și în societate. Rezultatele generate de aceste fonduri substanțiale trebuie să ajungă în economie în următorii ani, România trebuie să beneficieze de toate produsele fantastice ale minților geniale”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Perioada de implementare a proiectelor este 5-7 ani.

Depunerea proiectelor se face prin platforma online https://uefiscdi-direct.ro.

Centrele de excelență sunt finanțate prin Planul Național pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027 (PNCDI IV), Programul Provocări.

 

MCID anunță cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească: 20 de centre de excelență în cercetare vor fi finanțate cu 1,6 miliarde de lei was last modified: februarie 1st, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: