MAI. Recomandări emise de Grupul de Analiză privind situațiile generate de infectarea cu coronavirus

16 mart. 2020
Vizualizari: 571

Ministerul Afacerilor Interne (www.mai.gov.ro) a publicat un comunicat privind recomandările emise de Grupul de Analiză față de următoarele situații întâlnite sau care pot apărea în urma evoluției situației generate de infectarea cu virusul COVID-19, anume:

  •  Postașii în relație cu persoane aflate în autoizolare;
  • Echipe de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă) în relație cu persoane aflate în autoizolare;
  • Șoferi de tir din zone roșii și galbene;
  • Cine este contact apropiat al unui caz confirmat;
  • Plan de continuitate în instituții/infrastructuri critice;

Recomandări pentru personalul Poștei Române desemnat prin procedură proprie să facă parte din echipele de distribuire mecanizată: solicitarea către persoana autoizolată să poarte masca de protecție; păstrarea, pe cât posibil, a unei distanțe mai mari de 2 m față de persoana izolată care urmează să-și primească drepturile de protecție socială; persoana izolată va semna orice document cu instrument de scris propriu etc.

Recomandări pentru membrii echipei de intervenție: înainte de intrarea în locuință să solicite persoanei autoizolate să poarte masca de protecție, în timpul efectuării lucrărilor necesare să solicite persoanei autoizolate să stea în altă cameră sau la o distanță mai mare de 2 m, membrii echipelor de intervenție vor purta un echipament minim de protecție constând în: măști, ochelari de protecție, mănuși etc.

Șoferi de tir din zone roșii și galbene: șoferii mijloacelor de transport rutier cu masa de peste 3,5 t, precum și șoferii care fac aprovizionarea fermelor sau obiectivelor din industria alimentară sunt exceptați de la impunerea regulilor de autoizolare/carantină în funcție de zonele din care sosesc (galbenă/roșie), la momentul intrării în țară.

Cine este contact apropiat al unui caz confirmat: persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19; persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână neurmată de igiena mâinilor); contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mână neprotejată de mânușă); contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durată de peste 15 minute; persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sală de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m etc.

Plan de continuitate în instituții strategice/infrastructuri critice: 

În vederea evitării apariției situațiilor în care mare parte din personal este obligat să stea în autoizolare după contactul, la locul de muncă, cu un caz confirmat de infecție cu coronavirus, planul de continuitate sau, în absenta acestuia, procedurile adoptate la nivelul fiecărei instituții în timpul epidemiei de Covid-19 trebuie să țină cont de modul de transmitere și de definiția contactului apropiat.

Astfel, COVID-19 este transmis de la persoană la persoană printr-un contact apropiat cu un individ infectat, simptomatic în principal prin picături respiratorii și contact direct/indirect cu secreții, contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mică de 2 m și pe o durată de peste 15 minute; în aceeași încăpere (ex.birou, sala de ședințe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m.

Dacă prin respectarea procedurilor de izolare în vigoare se ajunge la afectarea funcțiunilor esențiale ale instituțiilor strategice/infrastructurilor critice, contacții apropiați ai unui caz confirmat pot fi izolați la locul de muncă, în condițiile în care:

  • vor purta permanent mască schimbată la intervale de timp adecvate,
  • vor reduce la minimum în timp contactul cu alte persoane și vor păstra distanța de siguranță între persoane adică mai mult de 1,5 – 2 metri, preferabil vor lucra în cameră individuală;
  • vor reduce la minim utilizarea în comun a unor echipamente sau aparate (ex. tastatură, imprimantă, telefon etc.), precum și a toaletelor comune.
  • vor respecta toate procedurile legate de decontaminarea mâinilor, dezinfecția suprafețelor pe care le ating etc.

Sunt restricționate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetică, săli de jocuri de noroc și cazinouri.

Pentru  detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MAI. Prioritatea îndeplinirii atribuțiilor pentru gestionarea și prevenirea infecției cu COVID-19

 

 

MAI. Recomandări emise de Grupul de Analiză privind situațiile generate de infectarea cu coronavirus was last modified: martie 16th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: