MAE. Managementul frontierelor pentru protecția sănătății și disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale, în contextul creat de COVID-19

17 mart. 2020
Vizualizari: 303

Ministerul Afacerilor Externe (www.mae.ro) a publicat un comunicat potrivit căruia a fost adoptat un set de linii directoare cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale, în contextul creat de virusul COVID-19.

Liniile directoare conțin un set de principii necesare pentru gestionarea eficientă a frontierelor și sunt menite pentru a asigura protejarea sănătății, în paralel cu menținerea integrității și funcționalității Pieței interne.

Astfel, documentul publicat de către Comisia Europeană acoperă următoarele domenii: transportul de bunuri și servicii, furnizarea de bunuri, măsurile din domeniul sănătății, gestionarea frontierelor externe ale Uniunii și a frontierelor interne ale spațiului Schengen.

În privința liberei circulații a persoanelor, liniile directoare prevăd, următoarele:

  • obligația statelor membre de a permite întotdeauna accesul propriilor cetățeni și al rezidenților,
  • posibilitatea statelor membre de a refuza intrarea pe teritoriul național a cetățenilor provenind din state terțe în situația în care cetățenii din state terțe prezintă simptome relevante sau au fost expuși riscului de infecție și sunt considerați că pun în pericol sănătatea publică. 

Cele mai importante prevederi care privesc circulația bunurilor și serviciilor se referă la:

  • asigurarea de către statele membre UE a circulației tuturor bunurilor și a funcționalității rețelelor de aprovizionare, pentru produse esențiale precum medicamente, echipament medical etc.
  • acordarea de prioritate serviciilor de transport în regim de urgență;
  • asigurarea liberei circulații a lucrătorilor din transport etc.

De asemenea, documentul prezintă o serie de măsuri din domeniul sănătății publice, cu accent pe: garantarea accesului persoanelor aflate în categorii de risc la servicii medicale corespunzătoare, implementarea de măsuri de monitorizare, furnizarea de materiale de informare etc. 

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MAE. Demersuri pentru sprijinirea transportatorilor rutieri români

MAE. Managementul frontierelor pentru protecția sănătății și disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale, în contextul creat de COVID-19 was last modified: martie 17th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: