Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 – modificări (O.U.G. nr. 143/2021, aprobată de Legea nr. 248/2022)

25 iul. 2022
Vizualizari: 2026

Actul modificat

Actul modificatorSumar

Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012

(M. Of. nr. 485 din 16 iulie 2012; cu modif. și compl. ult.)

 

 

Legea nr. 248/2022 privind aprobarea O.U.G. nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative

(M. Of. nr. 737 din 22 iulie 2022)

 

– modifică: art. 28 alin. (2), art. 51 alin. (3^6), art. 73^1 alin. (7), art. 103 alin. (2), art. 104 alin. (6), art. 160 alin. (1);

introduce: art. 7^4 alin. (2^1), art. 73^1 alin. (9^1), art. II alin. (5).

 

În M. Of. nr. 737 din 22 iulie 2022 s-a publicat Legea nr. 248/2022 privind aprobarea O.U.G. nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative.

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări, dar și completări aduse respectivului act normativ.

 

Art. 28 alin. (2)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, alin. (2) al art. 28 se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) În vederea menținerii unei lichidități adecvate a pieței de electricitate, producătorii au obligația să tranzacționeze cel puțin 40% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe piețele de energie electrică, pe alte piețe decât PZU, PI și PE. Sunt exceptate de la această prevedere capacitățile de producere puse în funcțiune după data de 1 iunie 2020.”

 

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 51 alin. (3^6)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, alin. (3^6) al art. 51 se modifică și va avea următorul cuprins:

(3^6) În cazul clienților noncasnici, cu excepția persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și instituțiilor publice, contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare a racordului/branșamentului, realizate conform alin. (34), se suportă integral de către aceștia. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare nu intră în patrimoniul operatorului de distribuție. Acestea se cedează doar spre exploatare operatorului de distribuție.

 

Art. 73^1 alin. (7)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, alin. (7) al art. 73^1 se modifică și va avea următorul cuprins:

(7) Prosumatorii, persoane fizice, juridice și autorități ale administrației publice locale care dețin centrale electrice ce produc energie din surse regenerabile, prevăzuți la alin. (1), precum și persoanele fizice sau juridice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile sunt exceptați de la obligația de achiziție anuală și trimestrială de certificate verzi prevăzută la art. 8 alin. (2) și (21) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru energia electrică produsă din surse regenerabile și utilizată la locul de producere pentru consumul final propriu.

 

Art. 103 alin. (2)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, alin. (2) al art. 103 se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2) lit. b) din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare, redevența anuală pentru concesiunea serviciului de transport al gazelor naturale plătită de operatorul acestuia, în calitate de concesionar, este de 0,4% din valoarea veniturilor brute realizate din activitatea de transport al gazelor naturale.

 

Art. 104 alin. (6)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, alin. (6) al art. 104 se modifică și va avea următorul cuprins:

(6) Concedentul serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale/UAT poate decide, iar operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale este obligat să accepte extinderea zonei concesionate pentru una sau mai multe localități aparținătoare unității administrativ-teritoriale din cadrul căreia, pentru cel puțin o localitate, serviciul a fost deja concesionat. Extinderea zonei concesionate se realizează prin act adițional la contractul de concesiune încheiat cu concesionarul din zona respectivă, act adițional ce se transmite către ANRE în termen de 30 de zile calendaristice de la semnare. Finanțarea branșamentelor și a extinderii rețelelor de gaze naturale, în intravilanul unei localități din perimetrul concesionat, se face de către concesionar din fondurile proprii. Acestea se pot realiza și de către UAT-uri, ADI-uri sau beneficiari cu recuperarea contravalorii de la distribuitori într-o perioadă de 5 ani. Investițiile realizate de operatorii de distribuție în conformitate cu prevederile prezentului articol reprezintă investiții în active reglementate, iar recuperarea acestora se realizează prin tarifele de distribuție, conform reglementărilor ANRE. Pentru extinderea serviciului de interes general de distribuție a gazelor naturale autoritățile locale participă cu finanțări de terță parte inclusiv din bugetele locale, caz în care investițiile susținute nu se remunerează prin tarife reglementate.

 

Art. 160 alin. (1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, alin. (1) al art. 160 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 160

(1) Înainte de execuția lucrărilor pentru obiectivele/sistemele din sectorul gazelor naturale, în vederea respectării cerințelor privind calitatea în construcții, operatorii economici care exploatează obiectivele/sistemele respective au obligația de a se asigura că proiectele de execuție sunt verificate de verificatori de proiecte atestați de către ANRE.

 

Art. 7^4 alin. (2^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după alin. (2) al art. 7^4 se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:

(2^1) ANRE poate pune pe site-ul propriu, la dispoziția oricărei terțe entități, cu respectarea securității cibernetice a ANRE, o interfață a aplicației de comparare a ofertelor de furnizare a energiei, de pe site-ul ANRE, pentru a putea fi încorporată în orice alte medii de comunicare online, cu scopul de a promova comparatorul în mod nemijlocit, precum și acces la o interfață de programare a aplicației (API) pentru dezvoltatorii software.”

 

Art. 73^1 alin. (9^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după alin. (9) al art. 73^1 se introduce un nou alineat, alin. (9^1), cu următorul cuprins:

(9^1) Prosumatorii pot solicita și compensarea cantitativă a energiei regenerative rezultate din frânarea recuperativă.

 

Art. II alin. (5)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după alin. (4) al art. II se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

(5) Se vor efectua toate modificările și completările legislației în vigoare, astfel încât operatorii care dețin unități mobile electrice, care produc energie recuperativă (regenerativă) prin frânare și o livrează în sistemul energetic național să fie incluși în definiția de prosumator și să aibă posibilitatea de a compensa această energie electrică produsă (din surse regenerabile) cu energia consumată.

Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 – modificări (O.U.G. nr. 143/2021, aprobată de Legea nr. 248/2022) was last modified: iulie 25th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.