JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ 1. Contribuţii datorate Fondului pentru Mediu. Întârzieri la plată. Sancţiuni. 2. Corecta delimitare a obiectului plăţii contribuţiilorla Fondul de mediu pentru deşeurileprovenite dinambalaje

9 mart. 2011
Vizualizari: 29
  • Legea nr. 73/2000
  • O.U.G. nr. 196/2005

1. Instituirea prin Legea nr. 73/2000 a unei răspunderi contravenționale pentru neplata unor sume datorate cu titlu de contribuție pentru Fondul pentru mediu nu împiedică stabilirea în sarcina debitorului a majorărilor de întârziere pentru sumele datorate cu acest titlu, și neachitate. Stabilirea a două forme de răspundere, contravențională și fiscalănu estenelegală, deoareceîn cadrul răspunderii contravenționale sancțiunease stabilește în funcție de vătămarea/lezareaadusăunor relații socialeocrotite de legiuitor, pe când în cazul răspunderii fiscale se urmărește în principal acoperirea prejudiciului adus bugetului de stat prin neplata taxelor sau contribuțiilor prevăzute de lege, răspundereafiscală sub aspectul majorărilorde întârziere, având mai mult rol reparator, pentru acoperireaprejudiciului produs bugetului de statprin întârzierea plății contribuțiilor datorate.
2. Interpretarea în sensul că în cazul livrărilor din spațiul intracomunitarnu se datorează contribuție la Fondul pentru mediu este nefondată, din conținutul art. 4 alin. (1) lit. o) din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformității produselorși punctul 91 din Anexa I la Ordinul ministrului mediului și gospodăririi apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea metodologiei de calcul alcontribuțieiși taxelor datoratela Fondul pentru mediu, rezultând că intenția legiuitorului a fost de a institui plata unei taxe la Fondul pentru mediu în sarcina tuturor operatorilor economici, pentru toate ambalajele introduse pe piața națională, indiferent de proveniența acestora, în scopul protecției mediului și sancționării prin plată a poluatorului.

(I.C.C.J., secția de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 1421 din 9 martie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ 1. Contribuții datorate Fondului pentru Mediu. Întârzieri la plată. Sancțiuni. 2. Corecta delimitare a obiectului plății contribuțiilorla Fondul de mediu pentru deșeurileprovenite dinambalaje was last modified: octombrie 26th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.