ÎN CURÂND PE UJMAG.RO

23 apr. 2024
Vizualizari: 34
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Sinteze de vocabular și teste-grilă pentru examenele de admitere la Facultatea de Drept și la Academia de Poliție – Limba română, ediția a III-a, revăzută și adăugită

Sinteze de vocabular și teste-grilă pentru examenele de admitere la Facultatea de Drept și la Academia de Poliție – Limba română, ediția a III-a, revăzută și adăugită

Sinteze de vocabular și teste-grilă pentru examenele de admitere la Facultatea de Drept și la Academia de Poliție – Limba română, ediția a III-a, revăzută și adăugită

Prezenta lucrare a luat naștere ca urmare a unei frumoase colaborări între studenții Facultății de Drept și Editura Universul Juridic. Inedita prin cuprinsul său, sinteze de vocabular și teste-grilă atent selectate, asociate cu tematica de admitere la Facultatea de Drept sau la Academia de Poliție, aceasta reprezintă o provocare, stimulând și gestionând atât cunoștințele, cât și emoțiile specifice acestor examene de admitere.

Proiectul reprezintă eforturile sincere ale foștilor elevi, asemenea dumneavoastră, în vederea pregătirii pentru examenele de admitere. Acesta este structurat în 12 capitole (despărțirea în silabe, forme de genitiv-dativ, forme de plural, accentul, cuvinte compuse, abrevieri, forme libere, omofone, cuvinte invariabile, pleonasme, verbe, neologisme), fiecare dintre acestea fiind împărțit, la rândul lui, în două părți, în prima parte având sinteze de vocabular, iar în a doua parte teste-grilă.

📕PRECOMANDĂ ACUM!

Ajutorul public judiciar în materia taxelor judiciare de timbru – garanție a dreptului de acces la o instanță

Ajutorul public judiciar în materia taxelor judiciare de timbru – garanție a dreptului de acces la o instanță

Ajutorul public judiciar în materia taxelor judiciare de timbru – garanție a dreptului de acces la o instanță

Ajutorul public judiciar lato sensu (formulare menită să includă și facilitățile la plata taxelor judiciare de timbru ce pot fi acordate persoanelor juridice) este o temă majoră, frecvent întâlnita în procesele civile, deci de interes practic și deosebit de ofertanta din perspectiva sumedeniei de dificultăți de interpretare și aplicare pe care le presupune. Este neîndeajuns de bine disecata în doctrina noastră; este mai mereu omisă de facultățile de drept de la noi, interesul scăzut pentru aceasta problematică fiind vizibil și din perspectiva timpului insuficient alocat pentru studiu și aprofundare, inclusiv prin activități de seminar practice specifice.

În egală măsură, cadrul reglementar intern lacunar și competența oricărei instanțe non-penale de a soluționa cereri de acordare a ajutorului public judiciar și a facilitaților la plata taxelor judiciare de timbru, împreuna cu cererea corespunzătoare de reexaminare, dublate de împrejurarea ca legalitatea soluționării acestei cereri nu poate fi analizată la nivelul instanței superioare (desigur, atunci când aceasta ar exista), generează o inevitabilă impredictibilitate și inconsecvența judiciară în privința interpretării și aplicării normelor juridice specifice.

📕PRECOMANDĂ ACUM!

Contestația la executare silită în procesul civil român

Contestația la executare silită în procesul civil român

Contestația la executare silită în procesul civil român

Lucrarea constituie teza de doctorat a autorului, coordonată inițial de regretatul prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu, apoi de reputatul prof. univ. dr. Traian Cornel Briciu, și are aptitudinea de a deveni un reper bine structurat, clar și inteligibil pentru a descifra operațiunea logico-juridica de analiză a unei contestații la executare, urmărindu-se atingerea unui just echilibru între abordarea doctrinară și practica judiciară, spre asigurarea unei interpretări conforme cu voință reală a legiuitorului. În același timp, dreptul la executare, una dintre garanțiile dreptului la un proces echitabil, trebuie exercitat cu respectarea garanțiilor procedurale, iar testul legalității nu poate fi realizat decât prin intermediul contestației la executare, sens în care lucrarea are un pronunțat caracter practic.

Sub aspectul structurii lucrării științifice, aceasta este împărțită în șapte capitole, divizate, cu o singură excepție, în secțiuni, iar acestea din urmă, la rândul lor, de regulă, în subsecțiuni. Cel dintâi capitol se referă la aspecte generale privind executarea silită din perspectivă: reglementarii naționale; elementelor de drept comparat (cazul Franței); instrumentelor internaționale (Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, Dreptul Uniunii Europene, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și Codul mondial de executare silită). În același timp, s-a făcut referire la participanții și formele de executare silită, după care au fost evidențiate și analizate principiile fundamentale ale procedurii execuționale, remarcându-se principiul legalității și principiul dreptului la un proces echitabil, într-un termen optim și previzibil.

📕PRECOMANDĂ ACUM!

Procedura penală. Partea specială

Procedura penală. Partea specială

Procedura penală. Partea specială

Manualul de procedură penală, partea specială, prezintă cititorilor elementele de tehnica juridică ce permit constituirea dosarului unei proceduri penale, orientarea și aprecierea acestuia. Consacrat derulării procesului penal, respectiv laturii sale dinamice, acesta este opera unei convingeri: aceea că nimic nu trebuie întreprins în această materie fără să se ia în considerare exigențele unei societăți democratice, ale unui veritabil Stat de drept.

În această lucrare se găsesc, pe lângă expunerea tehnică a regulilor desprinse din Partea specială a Codului de procedura penală și legile speciale, din reglementările europene și internaționale în materie și din jurisprudența „legală” constituită pe baza deciziilor Curții Constituționale, Curții Europene a Drepturilor Omului și Curții de Justiție a Uniunii Europene, precum și a hotărârilor prealabile și deciziilor în interesul legii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, rațiunile istorice și conceptele care le fundamentează, sistemele judiciare în care sunt ancorate și reflecțiile asupra evoluției actuale și de perspectivă a procedurii penale în desfășurarea să.

Acest parcurs reflecta două preocupări majore: una universitară, de formare și de vocație, și altă practică, de aplicare a principiilor și normelor pozitive, profund atașate obligației legiuitorului de a asigura eficacitatea represiunii penale cu respectarea garanțiilor procesuale. Ne exprimăm speranța că cititorii se vor recunoaște în această dublă preocupare ca studenți, universitari sau practicieni și că vor găsi în paginile manualului răspunsurile la orice întrebare pe care și-o pun cu privire la o problemă tehnică particulară de aplicare a normei procesuale penale.

📕PRECOMANDĂ ACUM!

Criminologie. Curs universitar

Criminologie. Curs universitar

Criminologie. Curs universitar

Cursul domnului Bogdan Vîrjan este o resursă valoroasă pentru cei care doresc să înțeleagă cauzele și factorii care influențează criminalitatea, precum și strategiile de prevenire și combatere a acestui fenomen complex. În partea de început a lucrării regăsim explicații privind necesitatea Criminologiei, caracterul interdisciplinar al acestei științe și sunt analizate cele două obiecte ale cercetării criminologice. În continuare, este prezentată metodologia de cercetare utilizată în criminologie și sunt explicate elementele caracteristice ale acestei științe. Totodată, cursul conține o selecție a celor mai importante teorii care încearcă să explice cauzele care generează sau favorizează comportamentul criminal, precum și câteva teorii cu privire la modalitatea în care are loc trecerea la actul criminal.

Cartea se remarca prin explorarea detaliată a principalelor teorii criminologice, de la cele clasice la cele contemporane, inclusiv teoriile etiologice și dinamice. Prezentarea lucrărilor semnificative ale unor autori precum Cesare Beccaria și Cesare Lombroso, alături de discuția despre modelele de reacție socială împotriva criminalității, oferă cititorilor o înțelegere cuprinzătoare a evoluției gândirii criminologice.

Un alt punct forțe al cărții este prezentarea metodelor și tehnicilor de cercetare în criminologie, oferind cititorilor o bază solidă pentru înțelegerea și aplicarea cercetării criminologice. Discuția detaliată despre modalitățile de cunoaștere descriptivă, cauzala, dinamica și axiologica, alături de analiza procedeelor utilizate în cercetare, cum ar fi metodele inductive, deductive și empirice, echipează studenții și profesioniștii cu instrumentele necesare pentru a investiga și a răspunde eficient la provocările din domeniul criminologiei.

📕PRECOMANDĂ ACUM!

ÎN CURÂND PE UJMAG.RO was last modified: aprilie 23rd, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: