ÎN CURÂND PE UJMAG.RO

9 apr. 2024
Vizualizari: 34
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

„Gâlceava” penalistului cu lumea (lui)

„Gâlceava” penalistului cu lumea (lui)

„Gâlceava” penalistului cu lumea (lui)

„Deși tratează subiecte diferite din domeniul dreptului penal, toate «scrierile» din această lucrare au în comun două trăsături caracteristice: din punct de vedere fundamental, ele reprezintă abordări critice, fie în legătură cu legislația penală, fie în legătură cu practica judiciară în domeniu; din punct de vedere formal, ele își propun să îmbine discursul doctrinar convențional, bazat pe raționamente juridice riguroase dar, de multe ori, «aride», cu un discurs literar, mai «suculent», bazat pe fructificarea unor valori culturale. Am explicat aceste caracteristici, pe care le-am considerat definitorii pentru doctrina penală actuală, într-un articol care reprezintă prologul acestei lucrări.

Există, așadar, o unitate de fond și formă între textele selectate, iar punerea lor laolaltă, sper că va aduce o valoare adăugată ideilor pe care am încercat să le promovez de-a lungul anilor.”

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Combaterea activităților criminale circumscrise grupurilor infracționale organizate la nivel național și internațional

Combaterea activităților criminale circumscrise grupurilor infracționale organizate la nivel național și internațional

Combaterea activităților criminale circumscrise grupurilor infracționale organizate la nivel național și internațional

Prezenta lucrare vizează aspecte care pornesc de la problematica grupurilor infracționale organizate și parcurg tărâmul dreptului penal și procesual-penal, segmentul managementului forțelor de aplicare a legii (în special al organelor de cercetare ale poliției judiciare), conceptul de intelligence, criminologia aplicată și impactul dezvoltării tehnologiei asupra investigațiilor penale în materie.

Cartea este structurată în cinci capitole principale, fiecare abordând diferite aspecte ale criminalității organizate, precum și metodele de combatere a acesteia, atât la nivel național, cât și internațional. Primul capitol introduce conceptul de criminalitate organizată, instrumentele juridice de combatere a acesteia și starea actuală a fenomenului. Al doilea capitol se concentrează pe combaterea activităților criminale ale grupurilor infracționale organizate în România, detaliind aspectele procesual-penale specifice. Capitolele ulterioare extind discuția la investigația și cercetarea grupurilor infracționale organizate, cu un accent pe infracțiunile contra patrimoniului, și introduc conceptul de analiză de intelligence în combaterea acestui tip de criminalitate. În final, cartea explorează cooperarea judiciară internațională în materie penală, oferind o perspectivă asupra cadrelor legale, instituțiilor implicate și principalelor organisme internaționale relevante.

Prin prezentarea practicilor judiciare și a mijloacelor de probă adaptate la specificul cazurilor, cartea conturează clar strategiile de combatere a criminalității organizate pe teritoriul României, oferind cititorilor o imagine realistă și detaliată a eforturilor naționale în acest domeniu.

Integrarea armonioasă a practicii judiciare în studiul infracțiunilor contra patrimoniului la nivel național și internațional scoate în evidență metodologia investigativă complexă și eficientă, demonstrând aplicabilitatea teoretică în contexte practice reale.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Omorul. Jurisprudență comentată. Analiză juridică și psihologică

Omorul. Jurisprudență comentată. Analiză juridică și psihologică

Omorul. Jurisprudență comentată. Analiză juridică și psihologică

Lucrarea de față oferă o perspectivă captivantă asupra practicii judiciare și psihologice în contextul infracțiunilor de omor. Coautorii aduc în prim-plan o analiză minuțioasă a implicațiilor psihologice ale acțiunilor criminale, oferind un instrument inedit ce servește drept ghid comprehensibil pentru juriști și psihologi judiciari. Comentariile detaliate și studiile de caz prezentate și adnotate îmbogățesc înțelegerea complexă a factorilor psihologici ce stau la baza comiterii unor astfel de fapte, astfel că lucrarea reprezintă o resursă esențială pentru cei interesați de intercorelarea aspectelor psihologice și procesul judiciar în cazurile de omor.

Lucrarea concentrează 50 de spețe principale cu frecvență ridicată în jurisprudența națională, care pun în valoare cele mai importante și, pe alocuri, controversate aspecte asociate laturii subiective și obiective a infracțiunii de omor simplu sau calificat, cu accent pe delimitarea infracțiunii de alte incriminări apropiate sau aflate în relație de specialitate, activitate necesară în procesul de stabilire a încadrării juridice.

Demersul este nuanțat prin adnotările care însoțesc fiecare speță, care privesc diferite aspecte precum participația penală, natura intenției reale a făptuitorului, frecvența anumitor circumstanțe atenuante în această materie precum provocarea la infracțiune și valențele legitimei apărări, violența în familie sau individualizarea judiciară – omorul fiind printre puținele infracțiuni din legislația penală în care, față de valoarea socială protejată, există posibilitatea aplicării unor pedepse în general foarte mari, chiar detențiunea pe viață.

Prin analiza captivantă și edificatoare a coautorilor, cartea nu se limitează doar la exemplificări concrete, ci aduce în prim-plan o susținere solidă pentru importanța cheie a analizei psihologice detaliate. Aceste analize nu numai că luminează calea pentru cititori, inclusiv pentru practicienii neinițiați, ci reprezintă, de asemenea, o cheie esențială în dezvăluirea subtilităților psihismului uman și fenomenelor care pot perturba echilibrul individului, îndreptându-l către acțiuni criminale. Astfel, volumul nu doar demistifică, ci pune în evidență cu putere importanța capitală a analizelor amănunțite, contribuind la conturarea unei perspective clare asupra interdependenței dintre aspectele psihologice și norma de incriminare, în sistemul judiciar penal.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Dreptul familiei

Dreptul familiei

Dreptul familiei

În anul 2011, în România, a fost realizată reforma legislativă a instituțiilor fundamentale ale dreptului civil, prin adoptarea Codului civil, care a intrat în vigoare la data de 1 octombrie 2011.

La baza acestui Cod civil stă concepția monistă de reglementare a raporturilor de drept privat într-o singură lege, aspect de natură a contura o viziune integratoare, care va influența viața economică și socială românească.

Lucrarea dnei. prof. univ. dr. Nadia-Cerasela Aniței oferă o analiză aprofundată a principalelor aspecte juridice legate de relațiile de familie în contextul legislativ românesc, cu referințe relevante la dreptul european și internațional.

Lucrarea este structurată în 12 titluri, care acoperă o gamă largă de subiecte, de la noțiuni generale despre familie și instituția căsătoriei, până la aspecte specifice precum filiația, adopția, ocrotirea minorului și starea civilă. Titlul I prezintă conceptele fundamentale și principiile care guvernează dreptul familiei. Titlurile II-V se concentrează pe căsătorie, de la etapele premergătoare (logodna, uniunile libere), până la modalitățile de desființare, desfacere și încetare a acesteia. Titlurile VI-VII analizează rudenia, afinitatea și filiația, iar Titlurile VIII-X se focalizează pe situația legală a copilului, adopție și ocrotirea minorului. Ultimele două titluri tratează obligația legală de întreținere și aspectele legate de starea civilă și actele de stare civilă.

Cursul oferă o analiză comprehensivă și bine structurată a relațiilor de familie din perspectiva dreptului național, cu incursiuni relevante în dreptul european și internațional. Abordarea clară și logică a problematicii facilitează înțelegerea conceptelor și a implicațiilor juridice pentru cititori.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Procedura insolvenței în cazul grupului de societăți în România

Procedura insolvenței în cazul grupului de societăți în România

Procedura insolvenței în cazul grupului de societăți în România

Prezenta lucrare cuprinde o analiză detaliată a normelor privind insolvența în cazul grupului de societăți în România și a modului în care legislația actuală răspunde provocărilor specifice insolvenței unui grup de societăți, atât din perspectiva creditorilor, cât și din perspectiva membrilor grupului de societăți.

Această lucrare este destinată atât practicienilor, cât și teoreticienilor. Astfel, lucrarea cuprinde atât o analiză punctuală a modului în care a fost implementată în dreptul român coordonarea procedurilor de insolvență ale membrilor grupului de societăți, oferă diferite soluții la anumite probleme practice, cât și o trecere în revistă a practicii judiciare relevante și a modului în care instanțele au aplicat prevederile adoptate de legiuitor în domeniul insolvenței membrilor grupului de societăți. Nu în ultimul rând, lucrarea propune redefinirea conceptului de grup de societăți, aceasta conținând totodată multiple propuneri de lege ferenda.

Considerăm că obiectul cercetării are în prezent o importanță practică deosebită. În evoluția economică actuală, grupurile de societăți sunt din ce în ce mai prezente, astfel încât, în mod inevitabil, procedurile de insolvență ce implică membrii grupurilor de societăți vor deveni frecvente, iar modul în care aceste proceduri evoluează influențează într-un mod covârșitor mediul economic și social intern. Există astfel o necesitate reală privind conturarea, interpretarea și clarificarea conceptelor și noțiunilor tehnice introduse în această materie.

Apreciem că prezenta lucrare este prima din doctrina națională care are ca obiect principal de studiu realizarea unei analize globale și detaliate a normelor privind insolvența în cazul grupului de societăți în România, a practicii judiciare în domeniu și a modului în care legislația actuală răspunde provocărilor specifice insolvenței unui grup de societăți.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

ÎN CURÂND PE UJMAG.RO was last modified: aprilie 9th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: