ÎN CURÂND PE UJMAG.RO

12 mart. 2024
Vizualizari: 66
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Acțiunile judiciare în materie fiscală. Vol. III. Acțiuni judiciare specifice executării silite a creanțelor fiscale

Acțiunile judiciare în materie fiscală. Vol. III. Acțiuni judiciare specifice executării silite a creanțelor fiscale

Acțiunile judiciare în materie fiscală. Vol. III. Acțiuni judiciare specifice executării silite a creanțelor fiscale

Volumul are ca obiect principal de analiză contestația la executare silită în materie fiscală și alte acțiuni judiciare de competența instanței de executare, cum sunt cererile de suspendare a executării silite, întoarcerea executării și menținerea/desființarea popririi fiscale în cazul terțului poprit.

Volumul cuprinde și o sistematizare a normelor de competență a instanțelor de judecată în cazul acțiunilor judiciare specifice executării silite a creanțelor fiscale, care permite identificarea cu ușurință a instanței competente, cu indicarea celor mai recente decizii de interpretare pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în cadrul mecanismelor care asigură o practică judiciară unitară, precum și câteva dimensiuni importante legate de medierea fiscală și rolul său în reducerea numărului de diferende fiscale în materie de executare silită.

Măsurile asigurătorii de natură fiscală și acțiunile judiciare specifice acestora sunt prezentate într-un capitol distinct, iar dintre subiectele abordate, pot fi exemplificate: partajarea de competență între instanțele civile și instanțele de contencios administrativ fiscal pentru soluționarea contestațiilor formulate în legătură cu măsurile asigurătorii de natură fiscală; clasificarea măsurilor asigurătorii de natură fiscală; elementele specifice procedurii de judecată; analiza critică a schimbărilor legislative realizate prin Legea nr. 295/2020 în privința regimului juridic al unor acțiuni judiciare specifice măsurilor asigurătorii de natură fiscală.

Pentru o abordare integrată a subiectului măsurilor asigurătorii prevăzute de Codul de procedură fiscală și ținând seamă că scopul măsurilor asigurătorii este indisolubil legat de activitatea de colectare a creanțelor fiscale, analiza acțiunilor judiciare specifice măsurilor asigurătorii de competența instanței specializate de contencios administrativ și fiscal a fost inclusă în acest volum, iar nu în volumul II.

Volumul III prezintă, într-un capitol distinct, și anumite subiecte care privesc regimul juridic particular al stingerii creanțelor fiscale datorate de debitorii fiscali aflați în procedură de insolvență și al unor acțiuni judiciare în cazurile de insolvență.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Drept administrativ. Volumul II. Ediția a IV-a, revăzută și adăugită

Drept administrativ. Volumul II. Ediția a IV-a, revăzută și adăugită

Drept administrativ. Volumul II. Ediția a IV-a, revăzută și adăugită

Lucrarea a fost concepută ca un instrument de studiu pentru studenții și masteranzii de la facultățile de drept sau de administrație publică.

Volumul al II-lea al cursului este structurat în 14 capitole, organizate în patru părți. Prima parte abordează problematica activității administrației publice, insistându-se în mod necesar pe actul administrativ, care este cea mai importantă formă a acestei activități. În capitolele corespunzătoare acestei părți sunt prezentate principalele aspecte conceptuale privind actul administrativ și sunt analizate pe larg condițiile de valabilitate și efectele juridice ale actului administrativ. Un capitol separat este dedicat contractului administrativ, instituție juridică ce cunoaște în ultimii ani o dezvoltare fără precedent. A doua parte are în vedere domeniul public și, în mod special, modalitățile de valorificare a bunurilor ce fac obiect al proprietății publice. A treia parte a lucrării este consacrată controlului asupra activității administrației publice, reprezentând o cercetare aprofundată asupra contenciosului administrativ (noțiune, trăsături, condiții de admisibilitate ale acțiunii directe, acte administrative exceptate de la controlul de legalitate în contenciosul administrativ, procedura contenciosului administrativ). Ultima parte se referă la răspunderea administrativă, fiind analizate particularitățile celor trei forme ale acestei răspunderi juridice: răspunderea administrativ-disciplinară, răspunderea administrativ-contravențională și răspunderea administrativ-patrimonială.

Lucrarea valorifică o amplă bibliografie, fiind evidentă preocuparea autorului de a prezenta principalele opinii și teorii exprimate în doctrină cu privire la instituțiile administrative analizate. O parte dintre aceste opinii sunt abordate într-o manieră critică, cu sublinierea elementelor de divergență și asumarea unei perspective personale. Fiind destinată în primul rând studenților, lucrarea este construită într-un limbaj accesibil, textul fiind structurat pe capitole, secțiuni și paragrafe în scopul delimitării ideilor esențiale. În afară de aspectele doctrinare, autorul a avut în vedere și modificările normative recente cu incidență în tematica lucrării, precum și principalele interpretări din practica judiciară.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Descoperirea adevărului în cadrul procedurilor judiciare – cu referire specială la procesul civil

Descoperirea adevărului în cadrul procedurilor judiciare - cu referire specială la procesul civil

Descoperirea adevărului în cadrul procedurilor judiciare – cu referire specială la procesul civil

Adevărul are o istorie multimilenară, dar descoperirea lui a întâmpinat multe obstacole și dificultăți în evoluția societăților umane. Nu arareori adevărul a fost puternic distorsionat din interese dintre cele mai diferite, dar de prea multe ori obscure și oculte (războaie, revoluții, lovituri de stat, procese electorale etc.). Adevărul este unic, cu certitudine, dar marea problemă este descoperirea lui, nu doar în drept, ci și în alte domenii ale științei.

În dreptul judiciar, chestiunea fundamentală a fost și rămâne aceea de a cunoaște dacă adevărul poate fi sau nu cunoscut de judecător, în condițiile în care fiecare participant la proces luptă pentru „propriul său adevăr”. Un profesor de la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne spunea că „adevărul absolut nu există nici în drept, nici în alte științe”, o perspectivă poate prea pesimistă și mai mult filozofică. Abordările pe această temă sunt însă mult mai complexe și divergente, astfel că drumul justiției spre adevăr nu este unul foarte rectiliniu. Dar, în pofida oricăror dificultăți, sistemele judiciare sunt concepute pentru realizarea efectivă a justiției, judecătorul având o multitudine de „instrumente procedurale” și puteri pentru a ajunge la o soluție definitivă, conformă cu realitatea faptelor sau cât mai apropiată de adevăr. Întreaga procedură este structurată de așa manieră încât să poată realiza toate imperativele unui proces echitabil. Dacă nu am accepta acest lucru, ar trebui să ne declarăm de la început învinși. Ar însemna să avem sisteme judiciare bine organizate, dar care să funcționeze fără speranța unei justiții demne și eficiente, precum și magistrați bine plătiți, dar care să nu-și poată îndeplini funcțiile lor cu imparțialitate.

Lupta pentru adevăr, în lumea globalizării și a IA, este una dificilă nu doar în domeniul dreptului, dar ea trebuie dusă cu toată energia, convingerea și competența. Aceasta deoarece fără drept și adevăr nu poate exista o justiție democratică. Procesul judiciar nu este o competiție sportivă sau un spectacol, ci un demers necesar și util nu doar părților, ci și societății în ansamblul său. Fără căutarea adevărului, justiția ar fi lipsită de sens, un mecanism care ar „alerga” inutil și ar produce mai multe nedreptăți decât soluții conforme cu realitatea sau cât mai apropiate de realitatea faptelor.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Aplicarea legii fiscale în timp

Aplicarea legii fiscale în timp

Aplicarea legii fiscale în timp

Lucrarea de față, fundamentată și pe practica îndelungată a autoarei, își propune să contureze numeroase probleme de drept substanțial și procedural care apar continuu ca urmare a succesiunii legii fiscale în timp. Monografia atinge subiecte delicate precum retroactivitatea în dreptul fiscal, regulile generale și speciale de soluționare privind problema aplicării legii fiscale în timp, mai ales în contextul deselor modificări ale legislației fiscale, accentul fiind pus, în special, pe alcătuirea unui sistem complex și eficient de reguli aplicabile dreptului fiscal.

Scopul principal al monografiei este acela de a integra în teorie, dar mai ales în practica instanțelor de drept fiscal, principiile securității juridice și protecției încrederii legitime, principii dezvoltate recent la nivel unional și care pot asigura protecția contribuabililor împotriva modificărilor repetate și neașteptate ale abordării de către ANAF a unor tranzacții „tolerate” de decenii și care deodată devin nelegitime, cum ar fi, spre exemplu, TVA la dezvoltatorii imobiliari – persoane fizice, impozitarea diurnelor plătite lucrătorilor detașați în străinătate sau recalificarea tichetelor cadou în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor.

Lucrarea prezintă un inventar al instrumentelor juridice, al instituțiilor, al mecanismelor și al acțiunilor aplicabile dreptului fiscal tranzitoriu, analizate în mod amplu și detaliat, cu o aplecare deosebită asupra folosirii acestora în practică.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Protecția martorilor și a victimelor infracțiunilor

Protecția martorilor și a victimelor infracțiunilor

Protecția martorilor și a victimelor infracțiunilor

Cartea de față nu reprezintă doar o incursiune în materia protecției martorilor și a victimelor infracțiunilor, ci își propune repoziționarea comprehensibilă a rolului martorilor și victimelor în procesul penal.

Exercitând funcția de veghe asupra cetățenilor săi, statul trebuie să se asigure că, în timpul unui proces penal, martorul poate să depună orice declarație veridică în siguranță, fără teama de a suferi consecințe negative din partea persoanelor împotriva cărora a depus mărturia, iar victimele sunt protejate împotriva victimizărilor secundare, având dreptul efectiv la compensații pentru prejudiciile suferite. Fiecare stat are obligația și datoria constituțională de a proteja viața și libertatea cetățenilor săi. Aceasta este cerința fundamentală pentru respectarea statului de drept.

Lucrarea de față este structurată în două părți. Partea I se concentrează pe protecția martorilor, începând cu o serie de noțiuni introductive, urmată de capitole care discută Sistemul de protecție a martorilor în România, reglementări internaționale și europene în domeniu, procedura de acordare a statutului de martor protejat, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, impactul în jurisprudența europeană, cooperarea judiciară internațională și rolul organelor judiciare și administrative. Partea a II-a se axează pe protecția victimelor infracțiunilor, oferind, de asemenea, o introducere și analizând aspecte generale ale protecției victimelor în România, reglementări internaționale și europene, rolul acțiunii civile, protecția victimelor criminalității organizate, protecția minorilor și victimelor vulnerabile, cooperarea judiciară internațională, precum și rolul autorităților statului în acest context.

Lucrarea își propune să antameze deficiențele ivite în materia protecției martorilor și a victimelor, ca urmare a evoluției fenomenului infracțional, ridicând întrebări precum: „Este necesară elaborarea unui instrument în materia protecției martorilor la nivelul Uniunii Europene?”, „Au nevoie victimele infracțiunilor de tipul white collar de o protecție specială?” și „Cum putem proteja copiii, astfel încât să nu devină victime în cyberspace?”.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 

ÎN CURÂND PE UJMAG.RO was last modified: martie 12th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: