ÎN CURÂND PE UJMAG.RO

27 feb. 2024
Vizualizari: 67
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Mozaic de drept internațional și drepturile omului

Mozaic de drept internațional și drepturile omului

Mozaic de drept internațional și drepturile omului

„Cruda realitate a războiului, care se vrea acoperită printr-un discurs manipulator ce amintește de premonițiile orwelliene și care deformează sensul unor concepte și instituții ale dreptului internațional, citizenship by investment, proiect al lumii globalizate care trece peste vechile «iluzii» jurisprudențiale, o scurtă istorie a arbitrajului internațional, a definiției agresiunii și a ideii de justiție penală internațională sunt mici fragmente din vastul mozaic al dreptului internațional.

Acesta se completează cu pagini din istoria Declarației Universale a Drepturilor Omului, «noua Magna Carta a umanității» care este piatra de temelie a drepturilor consacrate astăzi. În încercarea de a răspunde unora dintre provocările lumii moderne legate de revendicarea unor drepturi (sau de reinterpretarea lor) m-am oprit la «dreptul de a muri», la drepturile femeii în fața flagelului violenței domestice, la drepturile copilului – citite prin prisma «formulei magice» a interesului superior, la drepturile privind reunificarea familială. În același timp, am considerat relevant «dialogul» dintre instanțele europene (Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Curtea de Justiție a Uniunii Europene) în materia drepturilor omului. Nu în ultimul rând, mozaicul conține câteva gânduri despre omul «augmentat», despre ambiția științei de a depăși limitele biologice și de a reconstitui Creația în spațiul insular al laboratorului”.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Finanțarea întreprinderilor start-up. Analiză juridică

Finanțarea întreprinderilor start-up. Analiză juridică

Finanțarea întreprinderilor start-up. Analiză juridică

Tema lucrării abordează o perspectivă juridică a surselor de finanțare moderne utilizate în afacerile antreprenoriale inovatoare, prin analiza comparativă a diferitelor sisteme de drept, și încercarea de adaptare a instituțiilor specifice, în mediul juridic autohton, tradiționalist-continental.

În contextul majorării influenței acestor afaceri în economia mondială, abordarea juridică apare ca iminent necesară pentru dezvoltarea coerentă a ecosistemului acestor finanțări. În acest sens, lucrarea analizează atât principalele instrumente juridice utilizate de către investitori în tranzacțiile încheiate cu societățile beneficiare ale fondurilor, cât și principalele modalități de finanțare întâlnite în mediul antreprenorial, precum cele realizate de către investitori business angels, prin platformele de crowdfunding, și cele realizate prin intermediul fondurilor de capital de risc.

Abordarea are în vedere atât modalitățile de utilizare, caracteristicile proceselor, ale finanțatorilor și ale societăților beneficiare, cât și structura juridică a tranzacțiilor sau perspectiva legislației specifice incidente.

Subiectul, în această formă, este abordat pentru prima dată la nivel național, iar publicul țintă este format atât din profesioniști ai dreptului, din mediul academic sau practicieni, cât și din antreprenori, fondatori de start-upuri sau investitori în astfel de întreprinderi.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Criminologie. Curs universitar

Criminologie. Curs universitar

Criminologie. Curs universitar

Cursul domnului Bogdan Vîrjan este o resursă valoroasă pentru cei care doresc să înțeleagă cauzele și factorii care influențează criminalitatea, precum și strategiile de prevenire și combatere a acestui fenomen complex.

În partea de început a lucrării regăsim explicații privind necesitatea Criminologiei, caracterul interdisciplinar al acestei științe și sunt analizate cele două obiecte ale cercetării criminologice. În continuare, este prezentată metodologia de cercetare utilizată în criminologie și sunt explicate elementele caracteristice ale acestei științe. Totodată, cursul conține o selecție a celor mai importante teorii care încearcă să explice cauzele care generează sau favorizează comportamentul criminal, precum și câteva teorii cu privire la modalitatea în care are loc trecerea la actul criminal.

Cartea se remarcă prin explorarea detaliată a principalelor teorii criminologice, de la cele clasice la cele contemporane, inclusiv teoriile etiologice și dinamice. Prezentarea lucrărilor semnificative ale unor autori precum Cesare Beccaria și Cesare Lombroso, alături de discuția despre modelele de reacție socială împotriva criminalității, oferă cititorilor o înțelegere cuprinzătoare a evoluției gândirii criminologice.

Un alt punct forte al cărții este prezentarea metodelor și tehnicilor de cercetare în criminologie, oferind cititorilor o bază solidă pentru înțelegerea și aplicarea cercetării criminologice. Discuția detaliată despre modalitățile de cunoaștere descriptivă, cauzală, dinamică și axiologică, alături de analiza procedeelor utilizate în cercetare, cum ar fi metodele inductive, deductive și empirice, echipează studenții și profesioniștii cu instrumentele necesare pentru a investiga și a răspunde eficient la provocările din domeniul criminologiei.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Procedura insolvenței în cazul grupului de societăți în România

Procedura insolvenței în cazul grupului de societăți în România

Procedura insolvenței în cazul grupului de societăți în România

Prezenta lucrare cuprinde o analiză detaliată a normelor privind insolvența în cazul grupului de societăți în România și a modului în care legislația actuală răspunde provocărilor specifice insolvenței unui grup de societăți, atât din perspectiva creditorilor, cât și din perspectiva membrilor grupului de societăți.

Această lucrare este destinată atât practicienilor, cât și teoreticienilor. Astfel, lucrarea cuprinde atât o analiză punctuală a modului în care a fost implementată în dreptul român coordonarea procedurilor de insolvență ale membrilor grupului de societăți, oferă diferite soluții la anumite probleme practice, cât și o trecere în revistă a practicii judiciare relevante și a modului în care instanțele au aplicat prevederile adoptate de legiuitor în domeniul insolvenței membrilor grupului de societăți. Nu în ultimul rând, lucrarea propune redefinirea conceptului de grup de societăți, aceasta conținând totodată multiple propuneri de lege ferenda.

Considerăm că obiectul cercetării are în prezent o importanță practică deosebită. În evoluția economică actuală, grupurile de societăți sunt din ce în ce mai prezente, astfel încât, în mod inevitabil, procedurile de insolvență ce implică membrii grupurilor de societăți vor deveni frecvente, iar modul în care aceste proceduri evoluează influențează într-un mod covârșitor mediul economic și social intern. Există astfel o necesitate reală privind conturarea, interpretarea și clarificarea conceptelor și noțiunilor tehnice introduse în această materie.

Apreciem că prezenta lucrare este prima din doctrina națională care are ca obiect principal de studiu realizarea unei analize globale și detaliate a normelor privind insolvența în cazul grupului de societăți în România, a practicii judiciare în domeniu și a modului în care legislația actuală răspunde provocărilor specifice insolvenței unui grup de societăți.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Drept penal român. Partea specială. Vol. V

Drept penal român. Partea specială. Vol. V

Drept penal român. Partea specială. Vol. V

„În ultimul volum al cursului universitar sunt examinate infracțiunile cuprinse în titlurile VIII-XII din Partea specială a Codului penal român. Într-o modalitate asemănătoare volumelor anterioare, am avut în vedere practica judiciară recentă, iar în cazul în care am considerat că aceasta rămâne de actualitate, am folosit și jurisprudența relevantă din legea anterioară.

Pe fondul lipsei practicii judiciare, infracțiunile cuprinse în ultimele titluri au fost examinate cu trimitere directă doar la doctrina română sau străină prezentă sau mai veche. Pentru a oferi cititorilor informații de actualitate, cât mai variate, examinările realizate au avut în vedere opiniile exprimate în doctrina prezentă sau mai veche, dar mereu de actualitate.

În ceea ce privește doctrina, într-o modalitate asemănătoare celei din volumele anterioare, am făcut trimiteri frecvente la cele mai cunoscute opere ale celor mai cunoscuți autori în acest domeniu.

Am avut în vedere și modificările și completările operate de legiuitor în structura unor texte de incriminare, ultimele fiind cele de la sfârșitul anului 2023.

Pentru infracțiunile care prezintă o rată mai mare a criminalității la nivel național, am realizat examinări extinse, scopul nostru fiind acela de a prezenta cititorilor o cât mai completă, și mai ales actuală, expunere.

În ceea ce privește practica judiciară, am avut în primul rând în vedere deciziile promovate de Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție în cadrul unor recursuri în interesul legii sau hotărâri prealabile. În trimiterile realizate, am insistat asupra unor decizii de speță ale instanței supreme, precum și a unora de la nivelul curților de apel, tribunalelor sau judecătorilor”.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 

ÎN CURÂND PE UJMAG.RO was last modified: februarie 27th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: