ÎN CURÂND PE UJMAG.RO

16 ian. 2024
Vizualizari: 117
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Codul penal și Codul de procedură penală: ianuarie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Codul penal și Codul de procedură penală: ianuarie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Codul penal și Codul de procedură penală: ianuarie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Ediția a 30-a (revizuită) a lucrării, îngrijită de prof. univ. dr. Dan Lupașcu și tipărită pe hârtie albă de calitate superioară, cuprinde Codul penal și Codul de procedură penală, cu noile modificări aduse prin Legea nr. 424/2023 privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și a Legii audiovizualului nr. 504/2002 (M. Of. nr. 1194 din 29 decembrie 2023; în vigoare de la 1 ianuarie 2024) și prin Legea nr. 430/2023 pentru completarea art. 299 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal (M. Of. nr. 1 din 3 ianuarie 2024).

Articolele celor două Coduri sunt însoțite, acolo unde este cazul, de dispoziții tranzitorii, de aplicare sau conexe, necesare unei depline înțelegeri a reglementării.

Volumul cuprinde și: decizii ale Curții Constituționale; recursuri în interesul legii și hotărâri prealabile; corelații cu reglementările anterioare; Legea nr. 6/2021 privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (extras); Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale (extras); O.G. nr. 9/2021 privind stabilirea unor măsuri de facilitare a utilizării informațiilor financiare și a analizelor financiare în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a anumitor infracțiuni; Legea nr. 172/2022 pentru ratificarea Protocolului nr. 16 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, adoptat la Strasbourg la 2 octombrie 2013 și semnat de România la Strasbourg la 14 octombrie 2014; Legea nr. 173/2022 pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, adoptat la Strasbourg la 2 octombrie 2013 și semnat de România la Strasbourg la 14 octombrie 2014 (extras).

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 

Mecanisme de unificare a practicii judiciare în procesul civil

Mecanisme de unificare a practicii judiciare în procesul civil

Mecanisme de unificare a practicii judiciare în procesul civil

Prezenta lucrare își propune să ofere repere concrete privind incidența mecanismelor de unificare a practicii judiciare, să clarifice momentul la care se poate recurge la recursul în interesul legii sau la sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile, condițiile de admisibilitate ce trebuie întrunite pentru a obține dezlegarea pe fond a problemei sau a chestiunii de drept sesizate, titularii sesizării instanței supreme, aspecte ce fac obiectul preocupării practicienilor și instanțelor de judecată și impun o detaliere în cadrul prezentului studiu.

Analiza comparativă a instrumentelor procesuale de unificare deschide posibilitatea configurării precise a modalității de sesizare a instanței supreme, în vederea pronunțării unei hotărâri obligatorii cu privire la o problemă sau chestiune de drept dificilă și susceptibilă de interpretări diferite.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 

Medicină legală. Curs Universitar

Medicină legală. Curs Universitar

Medicină legală. Curs Universitar

Lucrarea își dorește să prezinte într-un stil clar și concis noțiunile de medicină legală care să servească la o cât mai bună înțelegere a sferei de preocupări a acestei discipline aflate la granița dintre medicină și drept, în acord cu cele mai noi metode și practici utilizate în specialitatea de medicină legală, dar și cu cele mai recente prevederi legislative, aduse la zi, relaționate cu activitatea medicală și juridică.

Modalitatea schematică de redactare a lucrării, însoțită de o bogată iconografie la care trimite textul scris, se dorește a fi utilă și ușor de folosit de către cititor, pentru aprofundarea noțiunilor prezentate.

Această abordare ajută atât studentul, în demersul său de a înțelege specificitatea activității de medicină legală, cât și practicianul, care trebuie să aplice textul de lege unei situații juridice particulare care implică și o activitate medico-legală.

Adresată în primul rând studenților din anul IV la drept, dar și celor din anul VI la medicină, lucrarea, prin nivelul informației științifice prezentate, se dorește a fi, în egală măsură, de un real folos și celor aflați în pregătire la Institutul Național al Magistraturii sau în pregătire pentru profesiile de notar public, avocat, jurist, executor judecătoresc, medicilor rezidenți, în principal din specialitățile de medicină legală, psihiatrie, anatomie patologică, dar și din toate celelalte specialități medicale (prin analizarea aspectelor medico-legale prezente în orice tip de activitate medicală), masteranzilor, doctoranzilor, cercetătorilor din domeniile medical, juridic, social etc.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 

Procedură penală. Partea specială

Procedură

Procedură penală. Partea specială

Manualul de procedură penală, partea specială, prezintă cititorilor elementele de tehnică juridică ce permit constituirea dosarului unei proceduri penale, orientarea și aprecierea acestuia. Consacrat derulării procesului penal, respectiv laturii sale dinamice, acesta este opera unei convingeri: aceea că nimic nu trebuie întreprins în această materie fără să se ia în considerare exigențele unei societăți democratice, ale unui veritabil Stat de drept.

În această lucrare se găsesc, pe lângă expunerea tehnică a regulilor desprinse din Partea specială a Codului de procedură penală și legile speciale, din reglementările europene și internaționale în materie și din jurisprudența „legală” constituită pe baza deciziilor Curții Constituționale, Curții Europene a Drepturilor Omului și Curții de Justiție a Uniunii Europene, precum și a hotărârilor prealabile și deciziilor în interesul legii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, rațiunile istorice și conceptele care le fundamentează, sistemele judiciare în care sunt ancorate și reflecțiile asupra evoluției actuale și de perspectivă a procedurii penale în desfășurarea sa.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 

Codul civil: ianuarie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Codul civil: ianuarie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Codul civil: ianuarie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Ediția a 20-a (revizuită) a lucrării, îngrijită de prof. univ. dr. Dan Lupașcu și tipărită pe hârtie albă de calitate superioară, conține textul Codului civil actualizat, îmbogățit cu dispoziții de aplicare și conexe, cu extrase din Constituția României, cu decizii CNA, cu recursuri în interesul legii, cu hotărâri prealabile, cu decizii ale Curții Constituționale și cu un extras din Legea nr. 140/2022 privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale și modificarea și completarea unor acte normative, necesare unei depline înțelegeri a reglementării.

Indexul plasat la finalul Codului facilitează utilizarea acestuia, indicând sediul materiei pentru diverse instituții importante în domeniul dreptului civil și asigurând o căutare rapidă a cuvintelor-cheie aferente.

Lucrarea este destinată nu doar practicienilor și studenților, ci și teoreticienilor interesați de acest domeniu.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 

ÎN CURÂND PE UJMAG.RO was last modified: ianuarie 16th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: