Executarea pedepsei închisorii în condiţii necorespunzătoare. Despăgubiri civile și deducerea unei perioade din pedeapsa închisorii (NCPP)

18 aug. 2020
Vizualizari: 694
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 203/2020

NCPP: art. 275 alin. (3), art. 598 alin. (1) lit. c)

Prin contestația la executare formulată, Penitenciarul București Rahova a invocat, în esență, intervenirea unei cauze de împiedicare la executare, dată de valorificarea aceleiași împrejurări, respectiv executarea pedepsei închisorii în condiții necorespunzătoare în perioada 24 februarie 2016 – 11 aprilie 2016, prin două hotărâri judecătorești definitive diferite. Astfel, în motivarea contestației la executare se arată că, pentru perioada 24 februarie 2016 – 11 aprilie 2016, în care intimatul-condamnat A. a executat pedeapsa închisorii în condiții necorespunzătoare, acestuia i s-au acordat atât despăgubiri civile, reprezentând daune morale în sumă de 2.000 RON (prin Sentința civilă nr. 1433 din 18 octombrie 2017 a Tribunalului București, definitivă prin Decizia civilă nr. 912 din 7 iunie 2019 a Curții de Apel București), cât și deducerea unei perioade din pedeapsa închisorii la care a fost condamnat prin Sentința penală nr. 220 din 5 aprilie 2019 a Judecătoriei Sectorului 1 București, definitivă prin Decizia penală nr. 1462/A din 6 noiembrie 2019 a Curții de Apel București, secția a II-a penală.

Prin urmare, solicitarea contestatorului de a „se lua măsurile ce se impun”, se încadrează în cazul de contestație la executare prevăzut de art. 598 alin. (1) lit. c) din C. proc. pen., așa cum, de altfel, se precizează expres și în cererea acestuia, și nu reprezintă o cauză de micșorare a pedepsei ce a intervenit după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, fiind evident că, cererea formulată de Penitenciarul București Rahova nu urmărește o astfel de finalitate.

Cum conform art. 598 alin. (2) din C. proc. pen., în cazul prevăzut la alin. (1) lit. c), contestația se face la instanța care a pronunțat hotărârea ce se execută, în speță, dat fiind faptul că Decizia penală nr. 1462/A din 6 noiembrie 2019 a fost pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală, competența aparține acestei instanțe.

În consecință, în baza art. 51 din C. proc. pen., Înalta Curte de Casație și Justiție va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe intimatul-condamnat A. în favoarea Curții de Apel București, instanță căreia i se va trimite dosarul.

Conform art. 275 alin. (3) din C. proc. pen. cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Executarea pedepsei închisorii în condiții necorespunzătoare. Despăgubiri civile și deducerea unei perioade din pedeapsa închisorii (NCPP) was last modified: august 17th, 2020 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.