EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 64 – Prof. univ. dr. Marilena Uliescu: Seniorii dreptului

26 feb. 2018
Vizualizari: 3814
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

[…]

Cornel Dărvășan: Astăzi – o să deconspir puțin dragilor noștri privitori – am avut privilegiul să iau un interviu special doamnei profesor, pentru revista Legal Point, un interviu care va fi în numărul viitor al revistei și pentru că am fost, o zi, mai aproape de doamna profesoară, am hotărât să facem și o emisiune care ține de acest generic pe care îl vedeți – Seniorii Legal Point. Doamna profesor este foarte bună cunoscătoare a Codului Civil de dinainte de ’89 și de după ’89. Doamna profesoară, pentru început să vă pun o întrebare simplă: ce este Dreptul?

Marilena Uliescu: Dreptul, cum am spus, e arta binelui și a echității. De multe ori Dreptul nu este perceput în felul acesta, fiindcă, de regulă, sunt părți care dispută contradictoriu niște pretenții. Și atunci, în mod firesc, una din părți consideră că Dreptul este nedrept. Dar, întotdeauna, Dreptul cu adevărat este arta binelui și a echității, dacă este făcut cu bună-credință, în respectul literei și spiritului legii.

Cornel Dărvășan: Ne interesează câteva lucruri esențiale pentru astăzi, și înainte să le punem pe tapet, aș ruga dragii noștri privitori, cei dintre dumneavoastră care sunteți interesați direct ca să puneți întrebări doamnei profesor, să o faceți pe pagina noastră de Facebook, Universul Juridic, ca să le putem adresa în timp util doamnei profesor. Până când apar întrebări dacă colegii noștri și prietenii interesați vor dori să vă adreseze întrebări, o să vă pun eu câteva întrebări, o să mă mai răbdați puțin astăzi, doamna profesoară: unde se situează doctrina românească astăzi?

Marilena Uliescu: În raport cu ce?

Cornel Dărvășan: În raport cu celelalte state europene, în raport cu trecutul…

Marilena Uliescu: Doctrina românească astăzi este minunată, dar oarecum absentă. După intrarea în vigoare a noului Cod civil au apărut foarte multe lucrări, care sunt mai mult exegeze, comentarii, decât doctrină. Doctrina presupune o reflecție față de principiile dreptului și de modul în care sunt privite instituțiile reglementate de Codul civil în raporturile dintre ele, pentru a putea trage niște concluzii generale sau speciale, pentru o bună interpretare a normelor Codului civil și pentru soluții echitabile și în spiritul și litera legii. Este foarte greu să creezi o doctrină care să stea în picioare cu argumente valabile, atunci când reglementarea civilă nouă nu și-a spus cuvântul cu adevărat, când încă sunt lucruri care nu s-au lămurit complet, când practica judiciară nu s-a pronunțat cu adevărat, și, când nu s-a văzut care este rezultatul aplicării acestor noi dispoziții legale.

Cornel Dărvășan: Cam în câți ani credeți că s-ar putea vedea?

Marilena Uliescu: E foarte greu de apreciat, dar foarte repede o doctrină cu adevărat bine fundamentată este greu să apară. Abia acum au început să apară, oarecum timpuriu, și în momentul acesta, lucrări care cuprind doctrină. Unele se pretind a fi tratate, fără a fi tratate, dar se intitulează astfel; sunt unele concluzii pripite, care nu sunt bine reglementate și care nu au o legătură logică directă cu celelalte reglementări. Alte reglementări care sunt lipsite de rigoare și care fac ca doctrina să nu fie chiar așa cum ar trebui să fie, o concluzie care să stea în picioare. Cred că în primul rând ar fi necesar să modificăm legea civilă – mă refer la Codul civil – cu cele mai importante lucruri sesizate deja că sunt adoptate fără a fi gândite cu adevărat sau care să se sprijine pe argumente care să justifice felul în care sunt reglementate. După care s-ar putea discuta și despre o doctrină bine așezată.

[…]

Cornel Dărvășan: Ce informații aveți cu privire la Institutul de Cercetări Juridice, astăzi? Dumneavoastră sunteți un membru emerit al Institutului de Cercetări Juridice. Sau de după Revoluție.

Marilena Uliescu: Sunt tristă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cornel Dărvășan: Sunteți tristă. De ce?

Marilena Uliescu: În primul rând fiindcă suntem tratați la un loc cu toate structurile administrative, oarecum – și nu vreau să fiu nedreaptă – birocratice. Noi nu putem avea cercetători tineri, ca să funcționăm ca o adevărată școală, pentru că nu ni se aprobă locuri în institut, nu avem de ani buni tineri cercetători, deci nu putem cu adevărat să asigurăm generațiile viitoare de o activitate de cercetare care să se facă cu adevărat în cunoștință de cauză. Pentru aceea, nu pot să înțeleg de ce nu se realizează odată că cercetarea este un lucru extrem de important, pentru orice stat care dorește să progreseze. Și nu mă refer numai la cercetarea din domeniul juridic; mă refer la cercetarea în general, din domeniul social și chiar din domeniul pur științific, cum se spune.

Cornel Dărvășan: Doamna profesoară, eu am o dilemă la capitolul acesta. Dumneavoastră, împreună cu colegii de la Institutul de Cercetări Juridice – și o să vorbim puțin despre câteva lucrări editate, pe care le-ați făcut și dumneavoastră și sub coordonarea dumneavoastră, mai târziu – ați muncit, ați cercetat într-o societate în care nu exista computer, nu existau baze de date internaționale, nu existau posibilități de a copia un text dintr-un loc, să-l puneți în altul, fără să mai pierdeți vremea din nou cu dactilografia, atunci când era vorba de a cita un autor important ș.a.m.d. și, cu toate acestea, cercetările de pe vremea aceea erau foarte bine puse la punct din punct de vedere științific, erau foarte documentate, erau – cum spuneați de domnul Dongoroz, am înțeles că era unul dintre cei mai recunoscuți, la nivel internațional, penaliști, dacă nu mă înșel…

Marilena Uliescu: Da. Este adevărat.

Cornel Dărvășan: Și suntem într-o societate super-cibernetizată. Suntem într-un moment în care există baze de date internaționale, există posibilități de cercetare nelimitate, există tineri care au minți ascuțite… Și, totuși, e foarte greu să mai faci o astfel de muncă titanică, la fel cum se făcea pe vremea aceea. Care credeți că este explicația?

Marilena Uliescu: Explicația nu e foarte greu de găsit. În primul rând eu aș merge chiar de la pregătirea din facultate. Au apărut foarte multe facultăți – nu sunt împotriva sistemului de Drept privat –, dar foarte multe universități din acest sistem fac un deserviciu, considerând că cei care sunt plătitori de taxe și care fac ca universitățile să funcționeze, pentru faptul că plătesc taxa merită să obțină o diplomă. Acesta este un lucru care nu se spune, nu se recunoaște, dar pe care eu l-am observat. Eu nu sunt împotriva acestor facultăți, dar sunt împotriva ideii că trebuie să aibă neapărat rezultate bune din punct de vedere al promovabilității sau al celor care obțin licența. Pentru că, în felul acesta, obținem absolvenți care au diplome și care, iertat să-mi fie, sunt aproape analfabeți, nu știu limba română. Tot la fel, la facultate au acces foarte mulți fără un examen. Liceele, am înțeles, că, la rândul lor, trebuie să aibă un anumit număr de elevi pentru ca profesorii să aibă un anumit grad și un anumit cuantum la salarizare. Și atunci, acceptă orice, chiar să nu frecventeze lecțiile pe care ar trebui să le urmeze în liceu, deci cursurile unui liceu, pentru ca să aibă un număr cât mai mare. Deci, sub aspectul persoanelor care devin studenți și a studenților care devin absolvenți, calitatea învățământului a scăzut.

[…]

Cornel Dărvășan: Vreau să spuneți, din aceste 5 volume – sau 4 volume cu 5 cărți, cum ați spus, sau 5 cu 6 cărți – câteva lucruri esențiale care ar trebui schimbate din perspectiva dumneavoastră, în Codul civil actual.

Marilena Uliescu: Ultimul volum cuprinde propuneri de modificare a Codului civil. Este ultimul capitol și cuprinde propuneri de modificare din tot Codul civil, adică din toate cele patru volume anterioare. Ca să spun cum s-a născut ideea, fiindcă oricare dintre volume avea în jur de o mie de pagini, ultimul volum nu atingea acest număr de pagini și cineva mi-a spus: ei, trageți și voi niște concluzii. Și cum să tragi concluzii la un întreg cod civil?! A, zic, știu ce facem: propunerile de modificare… că, în fond, astea sunt esențiale, așa s-a născut. Și acolo avem propuneri de modificare pe tot parcursul Codului civil. Dintre aceste modificări m-aș referi, ca o prioritate, la modificările de ordin terminologic, pentru că acestea sunt cele care determină întreaga interpretare a Codului civil…

Cornel Dărvășan: Nici dumneavoastră nu vă place cuvântul „comerciant”, să înțeleg.

Marilena Uliescu: Ba „comerciant” îmi place. Nu-mi place „profesionist”. Și să vă spun de ce. În măsura în care la nivelul Uniunii Europene se tinde, dacă nu la o unificare – care e greu de realizat – pe Uniunea Europeană a legislației, măcar la o armonizare; și dacă nu la o armonizare, măcar la o ritmare.

Cornel Dărvășan: Deci preferați termenul de comerciant în loc de cel de profesionist.

Marilena Uliescu: Și în acest sens, partea cea mai mobilă, dacă vreți, din acest complex, să zic, de reglementări a sistemelor juridice este contractul. Fiindcă el este instrumentul care poate face să funcționeze piața comună și relațiile dintre statele membre ale Uniunii Europene. În acest sens, s-au realizat studii cu privire la terminologie, cu privire la principii și cu privire la reglementarea propriu-zisă a contractelor. La nivel european au apărut lucrări în acest sens. Și dacă din punct de vedere terminologic noi ne îndepărtăm de acest dat comun, oricât s-ar apropia legislațiile, nu putem să avem un mod unitar de interpretare, atât timp cât termenii diferă.

[…]


Miercuri, 28 februarie 2018, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV”, găzduită de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorul emisiunii, domnul Cornel Dărvășan, a adus în fața reflectoarelor, în cadrul emisiunii, un invitat special: doamna Marilena Uliescu, membru emerit al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”, Academia Română.

Tema emisiunii a fost: „Seniorii dreptului”.

Emisiunea Legal Point este transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro.

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 64 – Prof. univ. dr. Marilena Uliescu: Seniorii dreptului was last modified: martie 2nd, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: