EDIȚIE SPECIALĂ „LEGAL POINT” 91 cu ocazia Hexagonului Facultăților de Drept – București, 2019

7 mai 2019
Vizualizari: 1033
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Cu ocazia Hexagonului Facultăților de Drept ce a avut loc în perioada 17-20 aprilie 2019, organizăm o ediție specială Legal Point 91…

Miercuri, 8 mai 2019, a avut loc ediția specială a emisiunii TV „Legal Point”, pe canalul „UJ-TV”, găzduit de Portalul universuljuridic.ro.

Realizatorul emisiunii, dl Cristian Pavel a adus, în fața reflectoarelor, invitați speciali: Decanii celor 6 facultăți de drept din România și din Republica Moldova.

Emisiunea Legal Point a fost transmisă, în direct, pe www.universuljuridic.ro.

Redăm în continuare o scurtă prezentare a prestigiosului concurs școlar.

Hexagonul Facultăților de Drept a fost organizat prima dată în anul 1970, reunind Facultatea de Drept a Universității din București, Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Generații de profesori și studenți au întreținut spiritul colaborării academice, colegiale și prietenești, promovând valorile învățământului juridic românesc, având drept scop preocuparea pentru excelență în selecția și pregătirea studenților în cercetarea științifică desfășurată de cadrele didactice.

În prezent, „Hexagonul Facultăților de Drept” este un consorțiu informal al celor mai prestigioase facultăți de drept din România:

– Facultatea de Drept a Universității din București,
– Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj,
– Facultatea de Drept a Universității din Craiova,
– Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,
– Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și
– Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara.

Cele șase facultăți reprezintă, prin cadrele lor didactice, cercetări științifice în domeniul dreptului, tratatele, cursurile, monografiile, comentariile legislative, articolele și studiile redactate de aceștia, reprezentând titluri de referință pentru întreaga lume juridică românească.

Colaborarea în cadrul Hexagonului se concretizează prin coordonarea planurilor de învățământ și activități științifice comune (colaborarea pentru redactarea de articole, cursuri, tratate, organizarea de conferințe, seminare, sesiuni științifice).

În fiecare an se adoptă un regulament de desfășurare al Hexagonului. Potrivit acestui regulament, participanții trebuie să fie studenți la specializarea Drept a facultăților reprezentate. Nu pot face parte din echipe studenți înscriși la: studiile universitare de masterat și doctorat, cursuri postuniversitare, învățământ la distanță sau învățământ cu frecvență redusă.

Probele Hexagonului Facultăților de Drept sunt împărțite în două secțiuni astfel:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

– Secțiunea științifică: drept civil, drept penal și drept constituțional;

– Secțiunea sportivă: fotbal, streetball, șah și tenis de masă.

Acest concurs se desfășoară în baza legislației române, ceea ce constituie o dublă provocare pentru participanții Facultății de Drept, USM.

De asemenea, regulamentul prevede un barem după care se va acorda calificativul obținut de către Facultăți la anumite probe. Pe lângă calificarea la proba științifică și sportivă, participanții pot obține și Cupa Fairplay, care se acordă de către organizatorii acelei echipe și care s-a remarcat prin comportament ireproșabil pe parcursul întregii manifestări sportive. Cupa este transmisibilă.

În anul 2014, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova a participat pentru prima dată la Hexagon cu statut de invitat special.

La propunerea gazdelor, la ediția din anul 2016 a Hexagonului Facultăților de Drept, au fost adoptate două decizii foarte importante.

 În primul rând, s-a decis ca, pentru prima dată în istoria sa, ediția 2017 a Hexagonului să se desfășoare la Chișinău, fiind organizată de Facultatea de Drept a Universității de Stat din Republica Moldova.

 În al doilea rând, facultățile partenere au convenit înființarea Asociației „Hexagonul Facultăților de Drept”, având ca obiect promovarea excelenței în activitatea didactică și cercetarea științifică, dezvoltarea colaborării instituționale precum și derularea de proiecte comune specifice domeniului juridic. În cadrul asociației, facultățile partenere sunt reprezentate de decanii în funcție și, la rândul lor, în condițiile legii, reprezintă universitățile din care provin.

EDIȚIE SPECIALĂ „LEGAL POINT” 91 cu ocazia Hexagonului Facultăților de Drept – București, 2019 was last modified: mai 8th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: