Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 5/2019 (Comunicat): Art. 174 („Săvârşirea unei infracţiuni”) din Codul penal, cu referire la art. 154 („Termenele de prescripție a răspunderii penale”) alin. (2) teza I din Codul penal

12 feb. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 5.316

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia ÎCCJComplet ÎCCJAct normativArticolSumar

Decizia ÎCCJ nr. 5/2019,
pronunțată în ședința din 11 februarie

GALA LADY LAWYER, ediția a VI-a

Complet RIL

Codul penal

Art. 174, cu referire la art. 154 alin. (2) teza I

Prin data săvârșirii infracțiunii și, implicit, data de la care începe să curgă termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul infracțiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp se înțelege momentul apariției primei pagube ori al obținerii primului folos necuvenit

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), la data de 11 februarie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a reunit în cadrul Completului privind recursul în interesul legii pentru a dezbate mai multe chestiuni de drept, printre care și interpretarea și aplicarea art. 174 din Codul penal, cu referire la art. 154 alin. (2) teza I din Codul penal vizând stabilirea datei săvârșirii infracțiunii și, implicit, începerea curgerii termenului de prescripție în cazul infracțiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp.

Obiectul recursului în interesul legii

Art. 174 („Săvârșirea unei infracțiuni”) din Codul penal 

„Prin săvârșirea unei infracțiuni sau comiterea unei infracțiuni se înțelege săvârșirea oricăreia dintre faptele pe care legea le pedepsește ca infracțiune consumată sau ca tentativă, precum și participarea la comiterea acestora în calitate de coautor, instigator sau complice”.

Art. 154 („Termenele de prescripție a răspunderii penale”) alin. (2) teza I din Codul penal 

„(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii. (…)”.

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 5/2019

Prin Decizia nr. 5/2019, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Înalta Curte a stabilit în interpretarea și aplicarea prevederilor art. 174 din Codul penal, cu referire la art. 154 alin. (2) teza I din Codul penal că, prin data săvârșirii infracțiunii și, implicit, data de la care începe să curgă termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul infracțiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp se înțelege momentul apariției primei pagube ori al obținerii primului folos necuvenit.

 

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 5/2019 (Comunicat): Art. 174 („Săvârșirea unei infracțiuni”) din Codul penal, cu referire la art. 154 („Termenele de prescripție a răspunderii penale”) alin. (2) teza I din Codul penal was last modified: februarie 12th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter