Aniversare [CUM A FOST] Ziua Justiției 2021

1044       0

Ziua Justiției 2021, desfășurată pe 1 iulie 2021, la sediul Uniunii Juriștilor din România, Bd. Magheru al Capitalei, a reunit personalități marcante ale comunității juridice din țară, dar, în egală măsură, și ale vieții sociale și culturale.

Într-o atmosferă aparte, marcată de eleganță și distincție, au adresat mesaje relevante și au formulat puncte de vedere o serie de lideri ai lumii juridice actuale:

– Prof. univ. dr., av. Ioan Chelaru, președinte, Uniunea Juriștilor din România

– Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte, Academia Română

– Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan

– Prof. univ. dr., av. Traian Briciu, președinte, Uniunea Națională a Barourilor din România

– Prof. univ. dr. Bogdan Ciucă, vicepreședinte, Uniunea Juriștilor din România

– Jud. dr. Gabriela Baltag, membru CSM

– Notar dr. Laura Badiu, președinte, Camera Notarilor Publici București

– Conf. univ. dr., av. Lavinia Tec, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

– Av. Silvia Uscov, managing partner, USCOV | Attorneys at law

– Av. dr. Forentin Țuca, managing Partner, Țuca Zbârcea și Asociații

– Prof. univ. dr. Titus Corlățean

– Conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța, secretar de stat, Ministerul Justiției

– Prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu, director fondator al publicațiilor „Dreptul”, prim-vicepreședinte Uniunea Juriștilor din România

Luările de cuvânt ale personalităților de mai sus au bucurat asistența prezentă fizic la sediul UJR, dar și la distanță, grație transmisiunii live realizate de Grupul Universul Juridic, pe portalul www.universuljuridic.ro și pe pagina de Facebook.

Au fost idei valoroase, momente pline de har, în perfectă consonanță cu acest eveniment special, ocazionat de „Ziua Justiției”. Președintele Ioan Chelaru a punctat o serie de idei care preocupă lumea juridică românească, aspecte care s-au regăsit apoi în mare parte și în mesajele celorlalți vorbitori invitați, care au nuanțat în nume propriu unele idei.

„Uniunea Juriștilor, cu posibilități mai mari sau mai mici, a reușit să organizeze de fiecare dată Ziua Justiției sub forma unor întâlniri mai mult sau mai puțin importante, mai mult sau mai puțin științifice, sub forma unor sesiuni de comunicări științifice, sub forma lansărilor de carte, sau altor activități. Am considerat că indiferent de domeniul în care lucrăm sau zona în care profesăm, în justiție este bine să ne întâlnim, să ne spunem ce avem mai bun, să ne aducem aminte și de lucrurile pe care ar trebui să le corectăm, de fiecare dată apreciind că întâlnirea noastră nu trebuie să aibă neapărat numai un caracter formal (…). Ne-am dorit să putem discuta unii cu alții, să spunem direct, elegant, într-adevăr, așa cum îi stă bine unui jurist, ceea ce ne doare, ceea ce credem că trebuie corectat, ceea ce putem face. Să facem propuneri, inclusiv propuneri legislative, să venim cu idei, să spunem lucrurilor pe nume. Sigur că nu întotdeauna lucrurile, când se spun pe nume, mai ales în justiție, sunt și foarte plăcute. Nu întotdeauna anumite instituții își asumă pe deplin responsabilitatea pentru acele lucruri”, a precizat, în deschidere, președintele UJR, prof. univ. dr. Ioan Chelaru.

„Salut Ziua Justiției și transmit profesiniștilor din domeniu un mesaj călduros din partea Academiei Române. Pentru noi, istoricii culturii românești și ai politicii românești, este evident faptul că făuritorii României moderne au fost în proporție covârșitorare juriști!”, a punctat dl acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu.

„De când e lumea lume, esența tuturor lucrurilor a fost dreptatea. Dumneavoastră, juriștii, vă îngrijiți de asta în mod fundamental. Trebuie să găsiți calea de a vă conserva forța vitală, de a vă întineri. În cea mai recentă carte a mea, pueți găsi detalii relvante despre acest subiect”, a răsunat, ca un intermezzo, intervenția dlui prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan.

„Să ne amintim, de Ziua Justiției, că Dreptul și Cultura se întrepătrund. Așa se face că o soluție bună a instanței presupune o interpretare a legii și, în raport cu științele sociale (…), trebuie să revenim, într-o formă sau alta, la legăturile cu cultura sau măcar cu bunul simț. Un vector care poate arăta direcția spre normalitate este digitalizarea”, a spus, la rândul său, av. Mircea Ursuța, Secretar de Stat, Ministerul Justiției.

După o intervenție cu accente critice, de substanță, ale dlui senator și avocat Titus Corlățean, a urmat la cuvânt dna jud. Gabriela Baltag, membru CSM, care a declarat că pentru juriștii cu vocație, există o axiomă care definește esența profesiei: „Adevărul este tot ceea ce contează!”. „Trebuie să construim, nu să demolăm în sistemul nostru juidicar, așa cum se întâmplă azi!”, a remarcat retoric dna Baltag.

„Ziua Justiției ar trebui să fie o sărbătoare de care ar trebui să ne bucurăm în fiecare zi, nu o dată pe an! Din păcate, nu e așa. E tulburător să constat cât de greu este să spui azi ceva semnificativ despre Justiție fără să primești eticheta că te afli într-o tabără sau alta. Taberele se războiesc de prea multă vreme, ceea ce este costistitor chiar și pentru Justiție. Influenceri, formatori de opinie și diverși specialiști în fotbal și gastronomie ne bombardează constant cu fel și fel de teorii privind Justiția. Dacă altfel nu se poate, eu, unul, mă protejez de aceste atacuri crezând în Justiția divină, una care are la bază conștiința”, a subliniat vicepreședintele UJR, dl Bogdan Ciucă.

„Printr-un efort lăudabil, Justiția a ajuns să se bucure de o mare încredere în rândurile populației, numai că, per ansamblu, populația nu știe mare lucru despre Justiție. Nu e tocmai cel mai bun lucru acela ca populația să aibă încredere maximă în ceva ce nu înțelege. Oamenii vor ca acel lucru, acea profesie sau fenomen, să li se asemene. Dar dacă Justiția va ajunge să semene cu populația, totul se va termina! Dacă vrem să vedem limpede, observăm că avem o societate cu concepte intolerante, bazate pe ură și radicalism, care tinde a se extinde la nivelul justiției!”, s-a exprimat, cu îngrijorare, președintele UNBR, prof. univ. dr., av. Traian Briciu.

„Este trist să constatăm cum, în ultimii ani, cultura – dacă vreți, o veche tehnologie – să fie atacată de noile tehnologii, care promovează ostilitatea față de adevăr, de iubirea de neam, de tot ceea ce este frumos. Aceste tehnologii nu fac decât să decontecteze cultura de natură, de ființa umană și de Drept. Mergând pe această cale, ajungem de la ordine, la dezordine, la acel haos, în care au dispărut cumpătarea și curajul, individualitățile și valorile!”, a punctat dna conf. univ. dr., av. Lavinia Tec.

„Sunt în perfect acord cu dl președinte Chelaru atunci când spune că Dreptul se face cu sufletul, dar în total dezacord când domina sa spune că trebuie să marcăm momente de satisfacție de Ziua Justiției. Eu cred mai degrabă în gândirea negativă, critică. În nevoia de a spune lucrurilor pe nume. Asta lipsește azi juriștilor. Ne îmbătăm prea mult cu apă rece!”, a provocat asistența dl av. Florentin Țuca.

Seria intervențiilor a fost încheiată de prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu, care a parafrazat conținutul unei lucrări proprii: „Există două feluri de legi: legile divine (simple, predictibile, mai greu de cunoscut omului simplu) și legile omenești (complicate, care dau naștere la interpretări). Omul lipsit de cultură juridică, invocat aici, așteaptă de la magistratul din scaun dreptatea. Dar Justiția nu împarte dreptate, ci pronunță un adevăr judiciar!”, a conchis acesta.

Cu prilejul evenimentului, prof. univ. dr. Ovidiu Predescu a făcut un generos excurs și istoric al unei publicații de tradiție. În timpul reuniunii a fost relansată, practic, și revista „Palatul de Justiție”, reeditată într-o serie nouă, în care semnează nume importante ale culturii juridice românești, precum și din alte domenii ale științei.

Primul număr al ziarului a fost tipărit acum 105 ani, iar după Revoluție, ziarul a reapărut într-o primă serie, la inițiativa lui Gavril Iosif Chiuzbaian, fost ministru al Justiției și fost președinte al UJR.

„Am apreciat că este momentul să relansăm una din ziarele cele mai căutate din România din perioada ante, interbelică și postbelică, reapărută și după 1990, care reapare astăzi. (…) În paginile ziarului, personalități importante ale culturii și dreptului din România, pe zone pe care au considerat că trebuie să le expună public, au scris rânduri, eu aș spune unele mici, poate este mult spus, capodopere, dar zone asupra cărora chiar merită să te apleci.

Unele le luăm și le citim poate cu pixul în mână, asupra unora revenim. Bucuria mea este că Palatul de Justiție a reapărut! Și eforturile – ale mele personale și ale echipei de aici, de la Uniunea Juriștilor – vor fi îndreptățite în viitor ca măcar, așa cum ne-am propus, de două ori pe an, ziarul Palatul de Justiție să fie editat cu o anume ținută culturală și de informații, dar în principal culturală deosebită, reprezentată grafic la nivelul exigențelor noastre”, a conchis președintele UJR.

 

Partener media al acestui eveniment a fost grupul editorial Universul Juridic.

Parteneri:

WOLTERS KLUWER România

Alpha Bank

Tudor. Personal Tailor

 

Ziua Justiției 2021

 


* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care ați participat s-au realizat filmări/fotografii.
Completarea unui formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Tototdată, prin completarea formularului, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.

[CUM A FOST] Ziua Justiției 2021 was last modified: iulie 5th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: