Conferință națională [CUM A FOST] Conferința națională In memoriam prof. Viorel Mihai CIOBANU: Procesul civil la începutul mileniului III

549       0

[CUM A FOST] Conferința națională In memoriam prof. Viorel Mihai CIOBANU: Procesul civil la începutul mileniului III 📅 17 februarie 2023 [CUM A FOST] Conferința națională In memoriam prof. Viorel Mihai CIOBANU: Procesul civil la începutul mileniului III

Data 17 februarie 2023
Locația Sălile Palatului Facultății de Drept, Universitatea din București și Online

Centrul de procedură civilă al Facultății de Drept a Universității din București, cu sprijinul Grupului editorial Universul Juridic, a organizat pe 17 februarie 2023, în sălile Palatului Facultății de Drept, în paneluri simultane, pe parcursul a peste 8 ore, lucrările Conferinței Naționale „In memoriam prof. Viorel Mihai CIOBANU: Procesul civil la începutul mileniului III”.  

Din dorința de a omagia memoria Profesorului Viorel Mihai CIOBANU, de la care au învățat procedură civilă peste 40 de promoții de studenți, și cu ocazia împlinirii a 10 ani de la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, al cărui părinte a fost prof. Viorel Mihai CIOBANU, Centrul de procedură civilă al Facultății de Drept a Universității din București a reușit o impresionantă desfășurare în paralel a evenimentului în Sălile Constantin Stoicescu, Petre Antonescu și în Sala de Consiliu a Facultății de Drept, bucurându-se de aportul a numeroși și distinși invitați, speakeri și participanți.  

 Cele trei sesiuni simultane au fost transmise LIVE, gratuit, în parametri tehnici profesionali, atât pe website-ul Facultății de Drept din Universitatea București (www.drept.unibuc.ro) și pe portalul premium www.universuljuridic.ro, cât și pe paginile Facebook dedicate evenimentului.  

 Conferința a beneficiat de acreditare I.N.P.P.A., participarea la conferință atât fizic, cât și online fiind atestată prin certificate de participare nominale. Interesul profesioniștilor, dar și participarea fizică au fost la cote record, înregistrându-se 770 de participanți online și 180 în săli. 

 Evenimentul a fost organizat cu sprijinul esențial al următorilor sponsori: U.N.B.R., I.N.P.P.A., Casa de Asigurări a Avocaților – Filiala București, Therme București, Primavera Development, Popovici Nițu Stoica și Asociații, dar și Pop Briciu Crai – Attorneys at Law. 

 Desfășurarea propriu-zisă a conferinței a urmat următoarele agende: 

 În Sala Constantin Stoicescu 

 În deschiderea Conferinței, s-au adresat audienței dr. Cătălin PREDOIU, ministrul justiției, prof. dr. Traian C. BRICIU, președinte al U.N.B.R., conf. dr. Paul POP, prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea din București. 

 În cadrul Panelului 1, care a fost moderat de conf. dr. Mirela STANCU, de la Facultatea de Drept, Universitatea din București, au luat cuvântul, urmărindu-și temele alese, următorii lectori: 

 prof. dr. Traian C. BRICIUExcepții, motive și apărări de fond. Distincții teoretice și efecte practice 

jud. dr. Octavia SPINEANU-MATEIDreptul procesual național și dreptul UE. Principiile autonomiei procedurale, efectivității și echivalenței (intervenție online)

dr. Gheorghe FLOREARegimul juridic al nulității necondiționate în cazul încălcării dispozițiilor legale privind reprezentarea procesuală (intervenție online)

 După o sesiune de dezbateri, a urmat panelul moderat de conf. dr. Paul POP, prodecan al Facultății de Drept, Universitatea din București, care a oferind, rând pe rând, microfonul următorilor intervenienți: 

 prof. dr. Ioan LEȘDespre o posibilă reconsiderare a termenelor de procedură (intervenție online) 

conf. dr. Gheorghe-Liviu ZIDARUReflecții cu privire la o nouă lege de accelerare și modernizare a procesului civil  

prof. dr. Evelina OPRINATrei noi și insolite opțiuni legislative asupra compunerii completelor de judecată. Progres sau declin?  

conf. dr. Mirela STANCUAcțiunile colective – o posibilitate în dreptul român?  

 După pauza de prânz, sub bagheta de amfitrion a conf. dr. Paul POP, a avut loc lansarea volumului „In memoriam Viorel Mihai CIOBANUDreptul procesual și dreptul substanțial la începutul mileniului al III-lea” în prezența și cu aportul unor invitați de onoare: prof. dr. Valeriu STOICA, prof. dr. Flavius BAIAS, prof. dr. Claudia Ana MOARCĂȘ, prof. dr. Marian NICOLAE și prof. dr. Traian C. BRICIU. 

 Lucrările programate a se desfășura în Sala Constantin Stoicescu s-au încheiat cu un panel moderat de conf. dr. Gheorghe-Liviu ZIDARU, de la Facultatea de Drept, Universitatea din București, care a acomodat prezentările următorilor lectori: 

 prof. dr. Claudia ROȘU și asist. dr. Cătălin LUNGĂNAȘU – Contestația privind tergiversarea procesului – rezolvare sau ratare? (intervenție online) 

lect. dr. Andrea CHIȘArgument(e) pentru pronunțarea unei hotărâri judecătorești motivate (și) în procesul civil (intervenție online)

dr. Sonia FLOREAProvocări ale dreptului procesual în materia drepturilor de proprietate intelectuală (intervenție online)

jud. drd. Roxana STANCIUAcoperirea nulității actelor de procedură prin manifestarea de voință a părții cu privire la intenția sa de continuare a demersului judiciar. O viitoare dezlegare? 

 În Sala de Consiliu 

 Primul panel a fost moderat de prof. dr. Evelina OPRINA, de la Facultatea de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, București, care a concentrat intervențiile următorilor speakeri, cu temele conexe: 

 dr. Cosmin VASILEO relație tensionată: diverse forme de neintrare în cercetarea fondului și trimiterea spre rejudecare

conf. dr. Claudiu C. DINUMăsurile asiguratorii dispuse de instanța arbitrală. Utilitate și finalitate 

prof. dr. Viorel ROȘEstoppel, normele imperative și ordinea publică în arbitraj 

 Următorul panel s-a bucurat de moderarea prof. dr. Traian C. BRICIU, președinte al U.N.B.R., urmând „ordinea de bătaie” prestabilită: 

 jud. dr. Delia THEOHARICâteva probleme controversate privind aplicarea art. 460 C. proc. civ.  

conf. dr. Sebastian SPINEICategoria procedurală a măsurilor interimare 

lect. dr. Horia ȚIȚ„…în mod corespunzător” sau despre analogiile impuse 

 Cel din urmă panel din această sală a fost moderat de lect. dr. Horia ȚIȚ, de la Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a acordat cuvântul următorilor lectori, cu temele propuse: 

lect. dr. Ioana VARGA –  Verificarea competenței instanței în etapa scrisă a procesului civil. Natura juridică a încheierii pronunțate

drd. Daniela CĂLINEfectele hotărârilor judecătorești pronunțate în temeiul actelor de dispoziție ale părților

prof. dr. Daniel GHIȚĂDiscuții asupra unor incidente în procesul civil 

 În Sala Petre Antonescu 

 Primul panel din această sală a fost moderat de prof. dr. Marian NICOLAE, de la Facultatea de Drept din București, acomodând intervențiile următorilor speakeri, care au conferențiat pe subiectele anunțate: 

exec. jud. Bogdan DUMITRACHEAcțiunea pauliană. Aspecte de executare silită  

prof. dr. Radu RIZOIU Greu de ucis? Despre prescripția acțiunii (executorii) ipotecare  

conf. dr. Paul POPMai pot nulitățile procedurale să provoace dezbateri? Uneori… da! 

 Următorul panel s-a derulat sub coordonarea conf. dr. Claudiu C. DINU, de la Facultatea de Drept, Universitatea din București, care a acordat microfonul următorilor speakeri:  

prof. dr. Anastasiu CRIȘU, drd. Eduard Gabriel LEVAIDisputa între cele două proceduri (penală și civilă) în materia măsurilor asigurătorii dispuse în procesul penal  

prof. dr. Valerian CIOCLEIDepolitizarea și profesionalizarea Curții Constituționale  

conf. dr. Andrei ZARAFIUNoi provocări și paradigme în materia autorității de lucru judecat  

conf. dr. Andra TRANDAFIR, dr. Irina KUGLAYAcțiunea civilă în procesul penal: semnificația identificării corecte a subiectului pasiv al infracțiunii 

 Cel din urmă panel din sală s-a derulat sub moderarea prof. dr. Radu RIZOIU, prodecan al Facultății de Drept din București, asigurând intervențiile următorilor lectori, cu temele subsecvente: 

prof. dr. Marian NICOLAE Practica judiciară creatoare de drept? Judecătorul între ars inveniendi și ars combinatoria  

prof. dr. Flavius BAIAS, av. drd. Valentin CÎLȚEAAcțiunea în revendicare imobiliară – aspecte procedurale 

drd. Justin ANGHELRevirimentul jurisprudențial. Privire comparativă – sistemul de drept continental vs. sistemul de drept anglo-american

 

Evenimentul se poate regăsi și pe site-ul Facultății de Drept: https://drept.unibuc.ro/Conferinta-nationala-In-memoriam-prof.-Viorel-Mihai-CIOBANU-s787-ro.htm 

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.

[CUM A FOST] Conferința națională In memoriam prof. Viorel Mihai CIOBANU: Procesul civil la începutul mileniului III was last modified: februarie 21st, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: