[CUM A FOST] Conferința „GDPR – Data Privacy Observer” și Gala premiilor RRPSDCP, ediția a II-a

367       0

[CUM A FOST] Conferința „GDPR – Data Privacy Observer” și Gala premiilor RRPSDCP, ediția a II-a 📅 25 ianuarie 2023 [CUM A FOST] Conferința „GDPR – Data Privacy Observer” și Gala premiilor RRPSDCP, ediția a II-a

Data 25 ianuarie 2023
Locația Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București - Aula Carol I, etaj. 2, str. Ion Ghica nr. 4, sector 3, București

Revista Română pentru Protecția și Securitatea Datelor cu CaracterPersonal (RRPSDCP), grupul editorial Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, cu sprijinul Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD), au organizat, în data de 25 ianuarie 2023, Conferința „GDPR – Data Privacy Observer” și cea de-a doua ediție a Galei premiilor RRPSDCP.  

 Evenimentul a prefațat, de facto, ZIUA EUROPEANĂ A PROTECȚIEI DATELOR (28 ianuarie), sărbătorită an de an la nivelul Uniunii Europene.  

 Manifestarea s-a desfășurat cu prezență fizică, pe parcursul a aproximativ 8 ore (09.00-17.30, o oră pauză de masă), în Aula Carol I a Palatului Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, fiind transmisă și online, LIVE, la standarde profesionale, pe portalul premium al organizatorului, www.universuljuridic.ro.  

 Conferința a fost inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională urmând a fi acordate de către INPPA, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR. 

 Mai mult, conferința s-a bucurat și de acreditarea INPPI, care a acordat participanților câte 6 puncte de pregătire profesională. 

 Evenimentul nu ar fi putut avea loc fără sprijinul esențial al următorilor parteneri:  

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), Țuca Zbârcea & Asociații, Grecu și Asociații, AGRIANGEL, TUNIC PROD, LEXDATA, Argo Security, Alpha Bank, Tudor. Personal Tailor, Happy Forever by Andreea și Schlumberger 

 Evenimentul a reprezentat un deosebit prilej de analiză, bilanț și reflecție cu privire la anul încheiat, din perspectiva protecției datelor cu caracter personal, cu atât mai vulnerabile într-un context geomilitar de război, criză economică și instabilitate politică la nivel global. 

 Conferința s-a derulat în două secțiuni distincte, moderate de conf. univ. dr., av. Raul-Felix HODOȘ, președinte, Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private din Târgu Mureș (SOROCAPP), și de către lect. univ. dr. Doru DOROBANȚU, Universitatea Politehnică din București. 

  În finalul intervențiilor și dezbaterilor, în cadrul Galei premiilorRevistei române pentru protecția și securitatea datelor cu caracterpersonal, în urma rezultatelor deliberării juriului constituit din membrii boardului Revistei, au fost acordate premii care și-au propus să răsplătească eforturile și contribuția organizațiilor din România pentru conformarea la normele privind protecția datelor cu caracter personal în anul 2022.  

 Comitetul științific a avut următoarea componență: 

 Prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU, coordonator, Centrul de Studii de Drept European, Institutul de Cercetări Juridice, Academia Română. 

Conf. univ. dr., av. Ciprian PĂUN, director, RRPSDCP. 

Conf. univ. dr. Nicolae PLOEȘTEANU, director, Centrul de Protecția Datelor, Târgu Mureș. 

Conf. univ. dr., av. Raul-Felix HODOȘ, președinte, Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private din Târgu Mureș (SOROCAPP). 

Lect. univ. dr. Doru DOROBANȚU, Universitatea Politehnică din București.  

 Din comitetul de organizare au făcut parte Nicolae CÎRSTEA,președinte, grupul editorial Universul Juridic, și drd. Silviu-Dorin ȘCHIOPU, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. 

 Evenimentul a fost deschis prin cuvântul de întâmpinare al președintelui grupului editorial Universul Juridic, Nicolae CÎRSTEA, cel care a salutat prezența ministrului cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian BURDUJA, dar și pe cea a celorlalți distinși paneliști, oaspeți și parteneri. 

  În deschiderea conferinței au rostit scurte alocuțiuni domnii Sebastian BURDUJA, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, av. Cosmin MARINA, vicepreședinte, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, și conf. univ. dr., av. Ciprian PĂUN, directorul RRPSDCP. 

 Sesiunea 1 a fost moderată de conf. univ. dr., av. Raul-Felix HODOȘ, președinte, Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private din Târgu Mureș (SOROCAPP). 

Agenda acestui panel a curs în următoarea ordine, cu speakerii și temele atent alese: 

Prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU, coordonator, Centrul de Studii de Drept European, Institutul de Cercetări Juridice, Academia Română  –  Arhiva de email a fostului angajat – resursă sau responsabilitate 

Av. RoxanaIONESCU, Partner, Head of Environment and Data Protection, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen – Evoluția interpretării GDPR în timp și impactul practic al acesteia 

Adina DIACONESCU, director, Direcția plângeri, Larisa NIȚEANU, expert, Serviciul relații internaționale, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) – Obligațiile operatorilor de date cu caracter personal 

Daniela CIREAȘĂ, președinte, Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) – Protecția datelor personale ale copiilor în online și off-line 

Romulus UNGUREANU, director pentru operațiuni, Southeast European Law Enforcement Center (SELEC) – Importanța protejării datelor personale în cadrul schimbului de informații între agențiile de aplicare a legii. Implementarea noilor soluții tehnologice 

Cătălina PANTILIMON, specialist & mentor GDPR – Punctele cardinale ale implementării în profunzime a Regulamentului UE 679/2016 

Diana-Marilena NUȚĂ, coordonator superior Securitate cibernetică, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) – Importanța datelor cu caracter personal în domeniul securității cibernetice 

Bogdan PANAIT, Managing Partner, PRESCURE & PARTNERS – Măsuri obligatorii pentru toți operatorii – instruirea, creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a persoanei împuternicite 

Bogdan MANOLEA,director executiv, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) – Sisteme (semi)automate de exercitarea a drepturilor conform GDPR – the good, the bad and the ugly 

 După pauza de prânz, a avut loc lansarea ediției speciale a revistei Legal Magazin, prezentată de directorul editorial al grupului Universul Juridic, Cristian PAVEL, concomitent și redactor-șef al acestei publicații. 

În sesiunea a 2-a, moderată de lect. univ. dr. Doru DOROBANȚU, Universitatea Politehnică din București, au avut intervenții interesante următorii lectori, cu temele pregătite minuțios: 

 Conf. univ. dr., av. Ciprian PĂUN, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca – Evoluții recente în literatura juridică în domeniul „privacy” în Uniunea Europeană 

Av. Mihaela BĂLĂU, Senior Associate, Grecu & Asociații – Conformitatea GDPR în mediul online 

Av. CiprianTIMOFTE, Partner, șef Departament data protection, Țuca Zbârcea și Asociații –Programul de conformare GDPR: „must have” sau utopie? 

Florența RĂDUCANU, director general, Argo Security – Importanța securității operațiunilor de prelucrare în activitatea firmelor de pază 

Cătălin GIULESCU, director general, Direcția generală pentru evidența persoanelor din cadrul M.A.I. – Protecția datelor în furnizarea serviciilor digitale 

Marius DANA, administrator, AGRIANGEL – Provocări în implementarea conformității GDPR 

Ionuț SAVU, șef, Oficiului Responsabilului cu Protecția Datelor Personale din cadrul M.A.I. – Reglementarea prelucrării datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor   

Drd. Silviu-Dorin ȘCHIOPU, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Despre accesul la justiție pentru apărarea dreptului la protecția datelor personale în lumina Deciziei nr. 3560 din 16 iunie 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție 

Conf. univ. dr., av. Raul-Felix HODOȘ, președinte, Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private din Târgu Mureș (SOROCAPP) – Persoanele fizice – operatori de date cu caracter personal. 

  Seara a fost încheiată de ceremonia de acordare a PREMIILOR DE EXCELENȚĂ GDPR 2022 următorilor laureați: 

 

  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării Sebastian BURDUJA, ministru  
  • Southeast European Law Enforcement Center Romulus UNGUREANU, director pentru operațiuni 
  • Direcția generală pentru evidența persoanelor Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin GIULESCU, director general  
  • Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția DatelorDaniela CIREAȘĂ, președinte  
  • Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen – av. RoxanaIONESCU, Partner, Head of Environment and Data Protection  
  • Prescure & PartnersBogdan PANAIT, Managing Partner  
  • Tunic Prod SRL Florin TULICIU, director general 
  • Oficiul Responsabilului cu Protecția Datelor PersonaleMinisterul Afacerilor Interne, Ionuț SAVU, șef oficiu 
  • Țuca Zbârcea și Asociații – av. CiprianTIMOFTE, Partner, șef Departament data protection 
  • Grecu și Asociații – av. Mihaela BĂLĂU, Head of Compliance Department 
  • Argo Security Florența RĂDUCANU, director general 
  • Agriangel Marius DANA, administrator 
  • Centrul de Studii de Drept European, Institutul de Cercetări Juridice, Academia Română – prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU, coordonator 
  • Cătălina PANTILIMON, specialist & mentor GDPR 

 A urmat sesiunea de fotografii și cocktailul de socializare. S-a zâmbit, s-au strâns mâini, s-au stârnit emoții. 

Cum a fost, pe scurt? O zi-maraton, un grad în plus în termometrele spirituale și în memoria afectivă a speakerilor și a premianților. A fost un succes comun al unor oameni dedicați, imposibil de înlocuit. 

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.

[CUM A FOST] Conferința „GDPR – Data Privacy Observer” și Gala premiilor RRPSDCP, ediția a II-a was last modified: ianuarie 30th, 2023 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: