CSM a stabilit că magistrații pot elabora suporturi de curs în cadrul „Adaptjust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități” numai dacă cesionează drepturile de autor (Minuta întâlnirii comisiei nr. 1 – comună/judecători „Legislație și cooperare interinstituțională” din 2 februarie 2022)

3 feb. 2022
Vizualizari: 164

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat minutele întâlnirilor Comisiei nr. 1 – comună/judecători „Legislație și cooperare interinstituțională”, care au avut loc în 2 februarie 2022, la CSM.

Astfel, relativ la posibilitatea unor judecători și procurori de a participa în calitate de experți formatori în cadrul proiectului „Adaptjust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități”, CSM a decis că activitățile referitoare la elaborarea suportului de curs, a documentelor anexă la acesta și a manualului menționat, realizate în temeiul unei convenții de cesiune a drepturilor de autor, se circumscriu activităților permise de art. 11 alin. (1) din Legea nr. 303/2004.

Cu toate acestea, în ceea ce privește posibilitatea judecătorilor și procurorilor de a desfășura activitățile de formare profesională la care se face referire în sesizare, Comisia a reținut că nu este permisă desfășurarea de activități de formare profesională de către judecători sau procurori cu privire la alte categorii profesionale, precum medici psihiatri, psihologi și asistenți sociali.

De asemenea, CSM a hotărât ca citațiile să cuprindă mențiuni privind posibilitatea părților de a apela la procedura medierii, astfel că se impune includerea în conținutul citației a următoarei mențiuni: „În eventualitatea în care cauza dedusă judecății poate fi soluționată prin mediere, se recomandă utilizarea acestei proceduri. În măsura în care vor opta pentru procedura medierii, părțile vor depune la dosarul cauzei  dovada de participare la ședința de informare, precum și, eventual, acordul de mediere, în vederea pronunțării unei hotărâri prin care se încuviințează învoiala lor”.

Totodată, Comisia a apreciat că o persoană care deține funcția de judecător, procuror ori calitatea de auditor de justiție nu poate acorda împrumuturi în sistem peer to peer lending.

Astfel, minutele întâlnirilor comisiei nr. 1 – comună/judecători „Legislație și cooperare interinstituțională” din data de 2 februarie 2022 sunt disponibile aici și aici.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

Vezi și CSM. Funcții de conducere vacante și ce urmează a se vacanta în următoarele 90 de zile – februarie 2022

CSM a stabilit că magistrații pot elabora suporturi de curs în cadrul „Adaptjust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități” numai dacă cesionează drepturile de autor (Minuta întâlnirii comisiei nr. 1 – comună/judecători „Legislație și cooperare interinstituțională” din 2 februarie 2022) was last modified: februarie 3rd, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: