Contestația la executare. Plata cheltuielilor judiciare către stat (NCPP)

7 mart. 2017
Vizualizari: 6041
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 1140/2016

NCPP: art. 275, NCPP: art. 598, NCPP: art. 600, NCPP: art. 601

Dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. a)-d), art. art. 600 alin. (1) și art. 601 alin. (1) C. proc. pen., ce au fost anterior enunțate prevăd, în mod expres și limitativ, cazurile în care se poate formula contestație la executarea unei hotărâri penale.

Astfel, din actele și lucrările dosarului, rezultă că motivele invocate de către contestatari nu se încadrează în niciunul dintre cazurile în care se poate formula contestație la executarea. Cum în mod corect a reținut și instanța de fond, legea procesual penală, care este de strictă reglementare, nu prevede posibilitatea contestării executării cheltuielilor de procedură către stat, contestațiile la executare, au fost apreciate ca fiind inadmisibile.

Recunoașterea unor alte cazuri în care poate fi formulată contestația la executare, cum ar fi cele cu privire la executarea cheltuielilor judiciare către stat, respectiv exonerarea contestatorilor de la plata acestora, fără a fi prevăzute de legea procesuală, constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și al principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Pentru considerentele arătate, Înalta Curte va respinge, ca nefondată, contestația formulată de contestatorii B. și A. împotriva sentinței penale nr. 38 din data de 04 mai 2016 a Curții de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, pronunțată în Dosarul nr. x/39/2016.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorii la plata sumei de câte 200 lei cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestația la executare. Plata cheltuielilor judiciare către stat (NCPP) was last modified: martie 7th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: