Conferință Conferințele revistei „Dreptul”: Dreptul şi schimbările climatice: provocări, dezvoltări şi tendinţe teoretice şi implicaţii practice

1437       0

Conferințele revistei „Dreptul”: Dreptul şi schimbările climatice: provocări, dezvoltări şi tendinţe teoretice şi implicaţii practice 📅 29 martie 2021 Conferințele revistei „Dreptul”: Dreptul şi schimbările climatice: provocări, dezvoltări şi tendinţe teoretice şi implicaţii practice

Data 29 martie 2021
Locația Online

La 16 decembrie 2021 se împlinesc 150 de ani de când a văzut lumina tiparului primul număr al revistei „Dreptul” – cea mai veche publicație juridică din România și a doua revistă, în ordine cronologică, după „Convorbiri literare”. Cu acest prilej, colegiul de redacție al revistei și editorul acesteia, Uniunea Juriștilor din România, au decis să organizeze, sub egida „Dreptul la 150 de ani”, 12 conferințe științifice lunare, desfășurate pe parcursul anului 2021, având ca partener principal Grupul editorial „Universul Juridic” din București. Cea de-a treia conferință din această serie este Conferința națională cu tema „Dreptul și schimbările climatice: provocări, dezvoltări și tendințe teoretice și implicații practice”, care are rolul de a găzdui un schimb de idei foarte util pe o temă inedită, de mare actualitate a răspunsului juridic cuvenit provocărilor generate de schimbările climatice, în condițiile în care Uniunea Europeană și-a asumat ca obiectiv atingerea neutralității climatice în 2050 și tranziția ecologică drept strategie de creștere durabilă.

Evenimentul are o dublă semnificație, întrucât cu acest prilej va fi lansată prima monografie de specialitate reprezentativă din România pe această temă, lucrare intitulată „Dreptul climei. Regimul juridic al combaterii și atenuării încălzirii globale și adaptării la efectele schimbărilor climatice”, autor fiind prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române și președinte al Universității Ecologice din București.

Lucrarea prezintă, în multe privințe în premieră mondială, constituirea unui corpus juridic, preponderent cuprinzând reglementări de drept internațional, dominat de principii și concepte generale proprii, structurat tot mai mult în jurul emergenței unui nou drept uman fundamental, dreptul la o climă stabilă și propice, cu un puternic impuls din partea strategiilor și dreptului UE (Pactul verde, Pactul și legea pentru climă), și o tendință de autonomizare și afirmare specifice în cadrul Dreptului mediului. Ea se constituie, astfel, într-o primă abordare monografică a acestei noi discipline științifice, cu un caracter complex, interdisciplinar, o autentică provocare de regândire a locului dreptului în cadrul sistemului științelor și a rolului său în cadrul societății.

Conferința națională este organizată de Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Universitatea Ecologică din București și publicațiile „Dreptul”și se va desfășura în format online, la data de 29 martie 2021, începând cu orele 14,00. Alături de autorul lucrării sus-menționate, evenimentul se bucură de participarea următorilor invitați:

 

– Dr. Cristiana Pașca-Palmer, fost ministru al mediului (noiembrie 2015-decembrie 2016);

– Conf. univ. dr. Giuliano Tevi, rector, Universitatea Ecologică din București;

– Prof. univ. dr. Mihai Șandru, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române;

– Prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, director fondator al publicațiilor „Dreptul”;

– Conf. univ. dr. Andrei Duțu-Buzura, SNSPA;

– Conf. univ. dr. Gabriel Manu, Universitatea Ecologică din București;

– Masterand Mircea M. Duțu-Buzura, Universitatea Ecologică din București;

Florin Dragomir, vicepreședinte, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România;

– Gabriel Ungureanu, director executiv, Wolters Kluwer România.

Parteneri:

WOLTERS KLUWER România

Tudor. Personal Tailor

 Acreditare INPPA

„Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare INPPA”.

Acreditare INPPI 6 puncte de pregătire profesională

„Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților și practicienilor în insolvență. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare INPPI”.

Programul Conferinței:

 

orele 14:00–14:30 – Cuvânt de deschidere

– Prof. univ. dr. Mircea Duțu, director Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române; președinte, Universitatea Ecologică din București;

– Dr. Cristiana Pașca-Palmer, fost ministru al mediului (noiembrie 2015-decembrie 2016);

 

orele 14:30-15:00 – Lansare de carte: Mircea Duțu, Dreptul climei. Regimul juridic al combaterii și atenuării încălzirii globale și adaptării la efectele schimbărilor climatice, Ed. Universul Juridic, București, 2021

  • Ovidiu Predescu (include și o scurtă prezentare a revistei „Dreptul” nr. 3/2021), Nicolae Cîrstea, Giuliano Tevi

 

COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE:

orele 15:00-18:00

 

– Ce drept pentru provocarea ecoclimatică?

  • Prof. univ. dr. Mircea Duțu, director, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române; președinte, Universitatea Ecologică din București;

 

– Impactul schimbării climatice asupra drepturilor omului

  • Prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, director fondator al publicațiilor „Dreptul”;

 

– Analiza jurisprudențială a contesțatiilor la deciziile ANPM

  • Gabriel Ungureanu, director executiv, Wolters Kluwer România;

 

– Noi dimensiuni ale democrației participative din perspectiva problematicii ecoclimatice

  • Conf. univ. dr. Gabriel Manu, Universitatea Ecologică din București;

 

– Receptarea regimului juridic internațional al climei în dreptul UE

  • Prof. univ. dr. Mihai Șandru, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române;

 

– „Pactul verde” – strategie de creștere și cadrul de dezvoltare a unui drept UE al climei

  • Conf. univ. dr. Andrei Duțu-Buzura, Facultatea de Administrație Publică, SNSPA;

 

– Pactul pentru climă – instrument de promovare a democrației ecoclimatice

  • Mircea M. Duțu-Buzura, Universitatea Ecologică din București;

 

– Contenciosul climatic. Probleme de mediu în procedurile de insolvență

  • Florin Dragomir, vicepreședinte, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România

 

ora 18:00: Închiderea lucrărilor


Taxa de participare este de 300 lei + TVA/ persoană și include următoarele beneficii:

 

– Acces la vizionarea conferinței video live la calitate 4k

– Acces la înregistrarea video la 3 zile după data evenimentului (o puteți accesa din link-ul primit pe mail)

– Speakeri de calitate, profesori universitari, experți în domeniu

– 20% reducere la următoarele conferințe

– 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium, care include printre altele:

Peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogată bază de date organizată în funcție de anumite cuvinte-cheie.

Acordarea statutului de membru Senior în ujmag.ro care aduce urmatoarele beneficii:

A) Minimum 20% reducere la carțile editurii Universul Juridic
B) 10% reducere la carțile altor edituri


Accesul la conferință se face online, pe bază de utilizator și parolă.

Detaliile privind modalitatea de acces la conferința video vă sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după înscrierea dvs. prin completarea formularului de mai jos.

Conferința video va fi transmisă LIVE la data și ora afișate. De asemenea, înregistrarea VIDEO a conferinței vă va fi pusă la dispoziție în cel mai scurt timp după finalizarea transmisiei LIVE.

Atât transmisia LIVE, cât și înregistrarea VIDEO sunt disponibile doar pe bază de utilizator și parolă pentru persoanele care s-au înscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac  pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale în afară de autentificarea cu utilizator și parolă pe www.universuljuridic.ro


Cu ocazia acestui eveniment, Grupul editorial Universul Juridic pune la dispoziția specialiștilor din domeniu un voucher în valoare de 50 lei.
Cod Voucher: fiiprofesionistUJ50 
Voucherul poate fi utilizat pentru achiziția de pe site-ul www.ujmag.ro a cărților apărute sub egida Editurii Universul Juridic. Regulamentul și modul de utilizare al voucherului îl găsiți aici.

 

Pentru acordarea punctelor de pregătire profesională vă rugăm ca în formularul de mai jos să selectați corect și complet profesia. În caz contrar, există posibilitatea de a nu se acorda. Adresa de email înscrisă în formular nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu asterisc (*) sunt obligatorii. Oricare altă profesie pe care o dețineți/exercitați, vă rugăm să o includeți în câmpul Observații.

Utilizator 1
Utilizator 2
Utilizator 3
Utilizator 4
Utilizator 5
Utilizator 6
Utilizator 7
Utilizator 8
Utilizator 9
Utilizator 10

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555conferintele@universuljuridic.ro

 


* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.
Completarea prezentului formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Tototdată, completând acest formular, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

Conferințele revistei „Dreptul”: Dreptul și schimbările climatice: provocări, dezvoltări și tendințe teoretice și implicații practice was last modified: martie 29th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: