Conferință [CUM A FOST] Conferința Națională de Contencios Administrativ, Ediția a V-a. Lansarea operei „Contenciosul administrativ român”, Edițiunea a II-a

6467       0

[CUM A FOST] Conferința Națională de Contencios Administrativ, Ediția a V-a. Lansarea operei „Contenciosul administrativ român”, Edițiunea a II-a 📅 22 mai 2019 București [CUM A FOST] Conferința Națională de Contencios Administrativ, Ediția a V-a. Lansarea operei „Contenciosul administrativ român”, Edițiunea a II-a

Data 22 mai 2019
Locația Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității București (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, București).

Miercuri, 22 mai 2019, Facultatea de Drept a Universității din București și Editura Universul Juridic au organizat Conferința Națională de Contencios Administrativ, Ediția a V-a.

Evenimentul a avut loc în Aula Magna a Facultății de Drept din București (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, București).

Moderatorii conferinței au fost domnul conf. univ. dr. Alexandru-Sorin Ciobanu, avocat în Baroul București și cadru didactic al Facultății de Drept din București, respectiv domnul lector univ. dr. Bogdan Dima, cadru didactic al Facultății de Drept din București.

Au luat cuvântul, în calitate de „speaker”:

– Judecător dr. Gabriela Bogasiu – Vicepreședinte al ÎCCJ (anterior – membru al Secției de contencios administrativ și fiscal a ÎCCJ), susținând tema: „Unificarea practicii judiciare în contenciosul administrativ și fiscal, deziderate și realizări. Aspecte de noutate în jurispudența Înaltei Curți de Casație și Justiție”

– Conf. univ. dr. Alexandru-Sorin Ciobanu – Universitatea din București, avocat în Baroul București, susținând temele: „Una caldă, una rece … despre carențele modificărilor aduse prin Legea nr. 212/2018 în materia contenciosului adminstrativ”; „Situația «terțului» în litigiile de contencios administrativ”: regimul plângerii prealabile (în urma modificărilor aduse prin Legea nr. 212/2018): obligativitate, termen de formulare, mod de calcul; calitatea procesuală în diverse litigii „speciale” (urbanism, atacarea actelor emise de Curtea de Conturi) s.a.

– Conf. univ. dr. Cristian Clipa – Universitatea de Vest din Timișoara, avocat în Baroul Timiș, susținând temele: „Contenciosul suspendării, al modificării, al rezilierii/rezoluțiunii și al denunțării unilaterale a unui contract administrativ”; „Aspecte legate de posibilitatea/imposibilitatea invocării de către particular, în relația cu autoritatea contractantă, a unei excepții de neexecutare a contractului”.

– Judecător dr. Bogdan Cristea – Curtea de Apel București – Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal, susținând tema: „Certitudini și controverse în jurisprudența instanțelor de contencios administrativ și fiscal privind competența de judecată și suspendarea executării actelor administrative”

– Dr. Eugenia Marin – judecător la ÎCCJ – Secția contencios administrativ și fiscal (2006-2018), susținând tema: „Aspecte referitoare la procedura conteciosului administrativ din perspectiva modificărilor aduse Legii nr. 554/2004 prin Legea nr. 212/2018”

– Conf. univ. dr. Ovidiu Podaru – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, avocat în Baroul Cluj, susținând temele: „Privilegiul de jurisdicție al administrației publice în contenciosul administrativ: din țânțar … armăsar!”; Analiza cauzelor de inadmisibilitate a acțiunilor în contenciosul administrativ (care fac ca autoritățile publice chemate în instanță să se bucure de un veritabil «privilegiu») legate de: (1) identificarea corectă a pârâtului; (2) procedura prealabilă și (3) obiectul și cauza acțiunii (petitele și motivele de nelegalitate a actului atacat)”.

– Dr. Iuliana Rîciu – judecător la ÎCCJ – Secția contencios administrativ și fiscal (2008-2017), susținând tema: „Jurisprudența și revirimentul jurisprudențial cu privire la excepția de nelegalitate, procedura prealabilă, suspendarea executării actului administrativ”

– Prof. univ. dr. Dana Tofan – Universitatea din București, avocat în Baroul București, susținând tema: „Incidența hotărârilor prealabile și a recursului în interesul legii în jurisprudența administrativă”

– Prof. univ. dr. Verginia Vedinaș – Universitatea din București, avocat în Baroul București (anterior – senator al României și consilier de conturi) susținând tema: „Probleme practice privind suspendarea executării actelor administrative – privire specială asupra actelor adoptate la nivelul administrației locale ca acte „interne” și/sau în materia reorganizării unor instituții publice”

Cu această ocazie a avut loc evenimentul de lansare de carte: Constantin G. Rarincescu – „Contenciosul administrativ român”, Edițiunea a II-a (1936), Ed. Universul Juridic, București, 2019.

De asemenea, a avut loc și lansarea celei mai vaste biblioteci juridice în format electronic: Biblioteca Universul Juridic disponibilă în Sintact.ro.


 

 

 

Miercuri, 22 mai 2019, Facultatea de Drept a Universității din București și Editura Universul Juridic organizează Conferința Națională de Contencios Administrativ, Ediția a V-a.

Evenimentul va avea loc în Aula Magna a Facultății de Drept din București (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, București).

Acreditare INPPA

Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare INPPA.

În cadrul Conferinței va avea loc și lansarea operei de referință a profesorului Constantin G. Rarincescu – „Contenciosul administrativ român”, Edițiunea a II-a (1936).

Moderatorii conferinței vor fi domnul conf. univ. dr. Alexandru-Sorin Ciobanu, avocat în Baroul București și cadru didactic al Facultății de Drept din București, respectiv domnul lector univ. dr. Bogdan Dima, cadru didactic al Facultății de Drept din București.

Au confirmat prezența în calitate de „speaker” (în ordine alfabetică):

– Judecător dr. Gabriela Bogasiu – Vicepreședinte al ÎCCJ (anterior – membru al Secției de contencios administrativ și fiscal a ÎCCJ)

– Conf. univ. dr. Alexandru-Sorin Ciobanu – Universitatea din București, avocat în Baroul București

– Conf. univ. dr. Cristian Clipa – Universitatea de Vest din Timișoara, avocat în Baroul Timiș

– Judecător dr. Bogdan Cristea – Curtea de Apel București – Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal

– Dr. Eugenia Marin – judecător la ÎCCJ – Secția contencios administrativ și fiscal (2006-2018)

– Conf. univ. dr. Ovidiu Podaru – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, avocat în Baroul Cluj

– Dr. Iuliana Rîciu – judecător la ÎCCJ – Secția contencios administrativ și fiscal (2008-2017)

– Prof. univ. dr. Dana Tofan – Universitatea din București, avocat în Baroul București

– Prof. univ. dr. Verginia Vedinaș – Universitatea din București, avocat în Baroul București (anterior – senator al României și consilier de conturi)

 

Lucrarea „Contenciosul administrativ român”

 

Teme abordate în cadrul conferinței:

Conf. dr. Cristian Clipa:

„Contenciosul suspendării, al modificării, al rezilierii/rezoluțiunii și al denunțării unilaterale a unui contract administrativ”;

„Aspecte legate de posibilitatea/imposibilitatea invocării de către particular, în relația cu autoritatea contractantă, a unei excepții de neexecutare a contractului”.

Conf. dr. Ovidiu Podaru:

– „Privilegiul de jurisdicție al administrației publice în contenciosul administrativ: din țânțar … armăsar!”

– „Analiza cauzelor de inadmisibilitate a acțiunilor în contenciosul administrativ (care fac ca autoritățile publice chemate în instanță să se bucure de un veritabil «privilegiu») legate de: (1) identificarea corectă a pârâtului; (2) procedura prealabilă și (3) obiectul și cauza acțiunii (petitele și motivele de nelegalitate a actului atacat)”.

Prof. univ. dr. Verginia Vedinaș – „Probleme practice privind suspendarea executării actelor administrative – privire specială asupra actelor adoptate la nivelul administrației locale ca acte „interne” și/sau în materia reorganizării unor instituții publice”

Dr. Eugenia Marin – „Aspecte referitoare la procedura conteciosului administrativ din perspectiva modificărilor aduse Legii nr. 554/2004 prin Legea nr. 212/2018”

Jud. Bogdan Cristea – „Certitudini și controverse în jurisprudența instanțelor de contencios administrativ și fiscal privind competența de judecată și suspendarea executării actelor administrative”

Iuliana Rîciu – „Jurisprudența și revirimentul jurisprudențial cu privire la excepția de nelegalitate, procedura prealabilă, suspendarea executării actului administrativ”

Conf. univ. dr. Alexandru-Sorin Ciobanu

– „Una caldă, una rece … despre carențele modificărilor aduse prin Legea nr. 212/2018 în materia contenciosului adminstrativ”

– „Situația «terțului» în litigiile de contencios administrativ”: regimul plângerii prealabile (în urma modificărilor aduse prin Legea nr. 212/2018): obligativitate, termen de formulare, mod de calcul; calitatea procesuală în diverse litigii „speciale” (urbanism, atacarea actelor emise de Curtea de Conturi) s.a.

Judecător dr. Gabriela Bogasiu  – „Unificarea practicii judiciare în contenciosul administrativ și fiscal, deziderate și realizări. Aspecte de noutate în jurispudența Înaltei Curți de Casație și Justiție”

Prof. univ. dr. Dana Tofan – „Incidența hotărârilor prealabile și a recursului în interesul legii în jurisprudența administrativă”

 

Agendă

08.45-09.30 – Înregistrarea participanților

09.30-11.30 – PANELUL 1

Speakeri:

– Conf. dr., av. Cristian Clipa

– Conf. dr., av. Ovidiu Podaru

– Prof. dr., av. Dana Tofan

11.30-11.50 – PAUZĂ DE CAFEA

11.50-13.50 – PANELUL 2

Speakeri:

– Dr. Eugenia Marin

– Judecător dr. Gabriela Bogasiu

– Conf. dr., av. Alexandru-Sorin Ciobanu

13.50-14.30 – PAUZĂ DE PRÂNZ

14.30-14.50 – LANSARE DE CARTE: Constantin G. Rarincescu – „Contenciosul administrativ român”, Edițiunea a II-a (1936), Ed. Universul Juridic, București, 2019

14.50-15.00 – Biblioteca Universul Juridic disponibilă în Sintact.ro. Lansarea celei mai vaste biblioteci juridice în format electronic

15.00-17.00 – PANELUL 3

Speakeri:

– Prof. dr., av. Verginia Vedinaș

– Dr. Iuliana Rîciu

– Judecător dr. Bogdan Cristea

 

ÎNSCRIERI:

Taxa de participare este de 350 de lei (TVA inclus) și cuprinde:

– accesul la înregistrarea conferinței;
– un exemplar al lucrării „Legea contenciosului administrativ. Legislație conexă și jurisprudență” (legislație ad litteram);
– un exemplar al revistei Legal Point nr. 2/2018;
– 3 luni de acces gratuit la portalul www.universuljuridic.ro;
– pauzele de cafea și pauza de masă (bufet suedez).

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] Conferința Națională de Contencios Administrativ, Ediția a V-a. Lansarea operei „Contenciosul administrativ român”, Edițiunea a II-a was last modified: mai 23rd, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: