Compensarea unor creanţe reciproce între statul român şi persoanele beneficiare ale legilor din domeniul restituirii proprietăţii – modificări (O.U.G. nr. 18/2022)

4 mart. 2022
Vizualizari: 342

Actul modificat

Actul modificatorSumar
O.U.G. nr. 63/2018 privind compensarea unor creanțe reciproce între statul român și persoanele beneficiare ale legilor din domeniul restituirii proprietății, precum și pentru prorogarea unui termen

 

(M. Of. nr. 602 din 13 iulie 2018)

O.U.G. nr. 18/2022 pentru modificarea și completarea art. 1 din O.U.G. nr. 63/2018 privind compensarea unor creanțe reciproce între statul român și persoanele beneficiare ale legilor din domeniul restituirii proprietății, precum și pentru prorogarea unui termen

 

(M. Of. nr. 213 din 3 martie 2022)

– modifică: art. 1 alin. (4) lit. a) și b), alin. (11);

 

– introduce: art. 6^1.

În M. Of. nr. 213 din 3 martie 2022 s-a publicat O.U.G. nr. 18/2022 pentru modificarea și completarea art. 1 din O.U.G. nr. 63/2018 privind compensarea unor creanțe reciproce între statul român și persoanele beneficiare ale legilor din domeniul restituirii proprietății, precum și pentru prorogarea unui termen. 

Vă prezentăm, în continuare, modificările aduse respectivei ordonanțe.

Art. 1 alin. (4) lit. a) și b)

Vechea reglementare

„(4) Compensarea creanțelor intervine, până la concurența celei mai mici sume, la cererea persoanelor prevăzute la alin. (1), cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

a) cererea de compensare să fie depusă la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență sau de la data comunicării hotărârii judecătorești definitive prin care s-a dispus întoarcerea executării silite;

b) persoanele care solicită compensarea să restituie Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, dacă este cazul, diferența dintre suma datorată și suma pe care o au de încasat, în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de compensare”.

Noua reglementare

Conform noii reglementări, art. 1 alin. (4) lit. a) și b) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(4) Compensarea creanțelor intervine, până la concurența celei mai mici sume, la cererea persoanelor prevăzute la alin. (1), cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

a) cererea de compensare să fie depusă la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților;

b) persoanele care solicită compensarea să restituie Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, dacă este cazul, diferența dintre suma datorată și suma pe care o au de încasat, în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii de compensare”.

 

Art. 1 alin. (6^1)

Noua reglementare

După alineatul (6) al art. 1 se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu următorul cuprins:

„(61) În situația în care numai unul dintre beneficiari a formulat cerere de compensare, iar ceilalți beneficiari menționați în decizie nu au cerut compensarea, emiterea titlurilor de plată se suspendă până la soluționarea cererii de compensare”.

 

Art. 1 alin. (11)

Vechea reglementare

„(11) Cererea de compensare, depusă în termenul prevăzut la alin. (4) lit. a), suspendă orice procedură de executare silită începută de Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin organele fiscale subordonate, dacă cererea vizează creanțele reciproce prevăzute la alin. (1)”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 1 alin. (11) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(11) Cererea de compensare prevăzută la alin. (4) lit. a), depusă la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, suspendă orice procedură de executare silită începută de Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin organele fiscale subordonate, dacă cererea vizează creanțele reciproce prevăzute la alin. (1)”.

 

Compensarea unor creanțe reciproce între statul român și persoanele beneficiare ale legilor din domeniul restituirii proprietății – modificări (O.U.G. nr. 18/2022) was last modified: martie 4th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.