Camera Consultanților Fiscali. Scrisoare pentru revizuirea modificărilor aduse Legii privind evaziunea fiscală

8 feb. 2024
Vizualizari: 188

Camera Consultanților Fiscali (CCF) informează cu privire la transmiterea unei solicitări adresate Președintelui României privind necesitatea îmbunătățirii Proiectului de lege PL-x nr. 805/2023 privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin retransmiterea acestuia spre analiză Parlamentului României.

În acest sens, CCF a transmis către Președintele României scrisoarea nr. 734/06.02.2024 în vederea retransmiterii Proiectului de lege spre reexaminare către Parlamentul României pentru dezbaterea și remedierea deficiențelor de reglementare semnalate.

Redăm, în continuare, principalele argumente expuse de CCF:

– Parlamentul României a adoptat într-un termen extrem de scurt proiectul de lege PL-x nr. 805/2023 („Proiectul de lege”), prin care au fost aduse modificări substanțiale Legii nr. 241/2005 privind evaziunea fiscală („Legea evaziunii”). Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat fără nicio dezbatere publică și fără ca acesta să treacă în vreun fel prin procesul de transparență decizională, în data de 12 decembrie 2023, fiind adoptat în data de 18 decembrie 2023, când a și fost înregistrat la Camera Deputaților, care l-a aprobat a doua zi, în data de 19 decembrie 2023, când a și fost transmis către Președintele României spre promulgare.

Prima modificare discutabilă vizează calificarea drept infracțiune de evaziune fiscală a faptei de nereținere la sursă a impozitelor și contribuțiilor pentru care perceperea se realizează prin mecanismul reținerii la sursă. CCF apreciază că adăugarea noii infracțiuni trebuia precedată sau însoțită de o amplă analiză a efectelor bugetare pe care modificarea precedentă le-a produs începând cu 1 martie 2022 și a dificultăților de aplicare apărute în practica organelor fiscale și penale în această perioadă.

Referitor la prevederile art. 9^2 nou introduse, elementul material (verbum regens) se referă numai la documentele false sau la documentele electronice false și nu se referă la declarații fiscale incorecte și incomplete. În forma neclară actuală, faptele incriminate ar ajunge să sancționeze și o simplă eroare de completare a declarațiilor fiscale, chiar dacă tranzacțiile care au stat la baza întocmirii declarațiilor fiscale sunt legale și nu implică nicio schemă frauduloasă – situație care excedează în mod clar scopului urmărit de legiuitor prin Expunerea de motive și constituie o măsură vădit disproporționată și care lasă loc arbitrariului.

Referitor la modificările aduse de pct. 8 din Proiectul de lege prin care este introdus art. 10^1, acestea conțin prevederi legale necorelate cu prevederile și instituțiile elementare ale dreptului penal și civil din sistemul de drept românesc. Astfel, punctul 8 din Proiectul de lege instituie noi reguli ce țin de cursul termenului de prescripție a răspunderii penale, pe care o leagă de data sesizării organului fiscal sau de data sesizării organului de urmărire penală.

Scrisoarea completă CCF poate fi consultată aici.

Sursa informației

Vezi și Camera Consultanților Fiscali. Adresa nr. 331/17.01.2024 privind modificările aduse Codului fiscal prin O.U.G. nr. 115/2023

 

Camera Consultanților Fiscali. Scrisoare pentru revizuirea modificărilor aduse Legii privind evaziunea fiscală was last modified: februarie 8th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: