[UPDATE: Răspunsul primit] Camera Consultanților Fiscali. Adresa privind modul de aplicare al cotelor de TVA

9 aug. 2023
2.871 views

Update: Răspunsul primit

Camera Consultanților Fiscali (CCF) a publicat răspunsul primit de la ANAF, în urma adresei transmise, prin care se clarifică modul de aplicare a cotelor de TVA pentru produsele eco, montane sau tradiționale și, de asemenea, pentru produsele alimentare în stare lichidă pe bază de cafea, ceai sau cacao, inclusiv pentru limonade, începând cu 1 ianuarie 2023.

Răspunsurile primite (inclusiv de la Ministerul Finanțelor) pot fi consultate aici.

Sursa informației


Camera Consultanților Fiscali (CCF) informează despre transmiterea Adresei CCF nr. 1058/16 februarie 2023, către Ministerul Finanțelor prin care se solicită clarificări privind modul de aplicare al cotelor de TVA, respectiv 9% sau 19%, pentru cafea, limonade și ceaiuri servite la restaurant ca produse preparate.

Având în vedere modificările aduse Codului fiscal prin O.G. nr. 16/2022, privind anumite cote de TVA, CCF transmite următoarele observații în legătură cu modul de aplicare a acestor prevederi:

− Pentru livrarea de produse de natură alimentară prevăzute de art. 291 alin. (2) lit. e), cota de TVA a crescut de la 9% la 19% pentru băuturile nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, cu excepția celor prevăzute la art. 291 alin. (3) lit. k) din Codul fiscal (produse eco, montane tradiționale). Parcurgând produsele menționate la aceste coduri NC, CCF constată că nu este suficient de clară diferențierea unor produse, cum ar fi sucurile naturale de fructe și legume care au un anumit conținut de zahăr.

În contextul în care prevederea legală este deja în vigoare și fiind vorba de produse comercializate pe scară largă, CCF consideră că este necesar ca autoritatea fiscală, în temeiul art. 7 – Rolul activ și alte reguli de conduită pentru organul fiscal – din Codul de procedură fiscală, să îndrume contribuabilii în aplicarea legii fiscale și pentru corecta îndeplinire a obligațiilor acestora, respectiv să clarifice urgent acest aspect printr-o normă de aplicare sau cel puțin să indice printr-un comunicat afișat pe pagina oficială de internet, cu titlu de exemplu, produsele pentru care există riscul cel mai mare de aplicare eronată, respectiv de a face distincția între aplicarea cotei de 19% sau cea a cotei de 9%.

− De asemenea, o altă chestiune de soluționat este cota de TVA aplicabilă la serviciile de restaurant & catering, prevăzută de art. 291 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal. După 1 ianuarie 2023, cota de TVA s-a modificat de la 5% la 9%, fiind excluse, pe lângă băuturile alcoolice, și băuturile nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, la fel ca și în cazul prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.

În cadrul acestor servicii, dacă produselor eco, montane, tradiționale, prevăzute de art. 291 alin. (3) lit. k), sunt din categoria celor care se încadrează ori la produse alcoolice, ori la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, cota aplicabilă ar fi cea de 19%, întrucât art. 291 alin. (2) lit. k) nu face excepție pentru astfel de produse. Astfel un produs eco, montan, tradițional va fi vândut cu cota de 5% de către orice comerciant/producător/distribuitor, în timp ce același produs servit la restaurant ar intra sub incidența cotei de 19%.

Problema cea mai controversată o reprezintă cotele de TVA aplicabile pentru cafeaua, limonada și ceaiurile servite la restaurant, baruri și alte unități, ca produse preparate, cu sau fără adaos de zahăr sau lapte, sau alți aromatizanți.

Și acestea sunt produse comercializate pe scară largă, iar în prezent există mai multe curente de opinie cu privire la cota aplicabilă, respectiv 9% sau 19%.

Opinii contrare aplicabilității cotei de 19% susțin că aceste produse nu se regăsesc printre cele descrise la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, pentru care cota aplicabilă ar fi cota standard de TVA de 19%, ci se regăsesc la codurile: – NC 2101 12 92 (Preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de cafea), pentru cafea și derivate, respectiv – NC 2101 20 92 (Preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de ceai sau mate), pentru ceai.

În acest caz, cota aplicabilă ar fi de 9%. Conform Dicționarului etimologic român noțiunea de preparat, ca substantiv, desemnează un produs (mai ales alimentar) rezultat dintr-o operație de preparare, iar prepara, ca verb, constă în acțiunea de a pregăti din timp ceva, a găti.

CCF solicită, din nou, autorității fiscale exercitarea rolului activ de îndrumare a contribuabililor pentru corecta aplicare a acestor prevederi neclare.

Sursa informației

Vezi și Camera Consultanților Fiscali. Adresa referitoare la propunerile de modificare a Codului fiscal privind plafonul global de 33% din salariul de bază

 

[UPDATE: Răspunsul primit] Camera Consultanților Fiscali. Adresa privind modul de aplicare al cotelor de TVA was last modified: august 9th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: