APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

23 sept. 2019
Vizualizari: 473

Fișe de procedură civilă 2019. Ediția a VI-a, revizuită și completată

Fișe de procedură civilă 2019. Ediția a VI-a, revizuită și completată

Fișe de procedură civilă 2019. Ediția a VI-a, revizuită și completată

Fișele de procedură civilă au reprezentat, încă din 2013, prima lucrare care a abordat, într-o manieră logică și structurată, materia dreptului procesual civil. Fișele reliefează noțiunile esențiale ale procedurii civile, permițând asimilarea ideilor și înlănțuirea coerentă a acestora, într-un timp optim. Tabelele sinoptice și comparative, completate la fiecare nouă ediție a lucrării, reprezintă o sinteză pedagogică, clară, care facilitează înțelegerea, fixarea și recapitularea materiei.

Această lucrare, structurată în 70 de fise, este utilă pentru studenții și absolvenții facultăților de drept care vor să stăpânească și să mobilizeze rapid cunoștințe fundamentale, în perspectivă examenelor de licență și de admitere, definitivare sau promovare în profesiile juridice.

De asemenea, lucrarea poate fi un ghid și pentru justitiabilii care vor să-și valorifice drepturile într-un „labirint” de texte și proceduri.

Prezenta ediție este completată cu noile prevederi introduse prin Legea nr. 310/2018, că, de altfel, și cu decizii relevante pentru procedura civilă, pronunțate de Înaltă Curte de Casație și Justiție în recursuri în interesul legii și pentru dezlegarea unor chestiuni de drept ori pronunțate de Curtea Constituțională etc.

Totodată, ediția de față are avantajul de a propune noi structurări ale materiei, că urmare a organizării unora dintre teme în sistem tabelar. Nu în ultimul rând, pentru a veni în ajutorul celor care se pregătesc pentru promovarea examenelor de licență sau de admitere în profesiile juridice, sunt incluse aplicații practice și jurisprudențiale, care vin să consolideze aspectele teoretice punctate în cadrul fișelor.

 

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

 

Revista Română de Drept Privat nr. 2/2019. Reprezentarea în Dreptul Privat

Revista Română de Drept Privat nr. 2/2019. Reprezentarea în Dreptul Privat

Revista Română de Drept Privat nr. 2/2019. Reprezentarea în Dreptul Privat

Frecvența relațiilor contractuale de astăzi ne obligă să nu le mai putem concepe fără participarea intermediarilor. Doctrina subliniază de câteva secole relevanța economică a reprezentării. Această tehnică are abilitatea interesantă de a comprima spațiul și timpul acolo unde reprezentații nu pot fi prezenți, de a profesionaliza intermedierea relațiilor contractuale, de a simplifica magistral încheierea contractelor prin utilizarea reprezentanților experimentați sau de a oferi asistență celor care nu pot acționa în nume propriu din pricina lipsei capacității. Mai mult, epoca industriei a adus după sine chiar obligativitatea utilizării reprezentării acolo unde parte a unui act juridic este o persoană juridică.

Ficțiunea juridică a reprezentării, văzută de Ernst Rabel ca un „miracol juridic” prin care reprezentatul este legat în mod direct de actele încheiate de reprezentant, constituie o instituție fundamentală a dreptului privat. De aceea, nimic mai firesc decât să-i acordăm importanța cuvenită! Pentru început, un volum dedicat reprezentării în dreptul privat reunește câteva studii care urmează unele dintre temele centrale ale acestei instituții juridice. Departe de pretențiile unei hărți complete a instituției, volumul semnalează câteva dintre punctele de interes ale amplei reforme a dreptului reprezentării oferite de Codul civil din 2011.

Prezentul volum are ca origine și pretext o conferință care a avut loc în 24 octombrie 2018 la București, dedicată reprezentării și datorată inițiativei intelectuale și nu numai a profesorului Valeriu Stoica. Din păcate, nu toate susținerile prezentate în cadrul acestei conferințe se regăsesc în prezentul volum. Din fericire însă, alte studii s-au adăugat subiectelor dezbătute cu această ocazie, dovedind că pretextul a fost de bun augur.

Fără să cuprindă o prezentare sistematică a mecanismului actual al reglementării, fiecare studiu cuprinde propria sistematizare a subiectelor abordate, astfel încât are calitatea de a putea fi utilizat independent de celelalte. Linia comună a tuturor acestor contribuții o constituie complexitatea reprezentării. Aceasta se poate observa și în opiniile adesea divergente între chiar autorii studiilor. În pofida divergențelor, ne putem bucura că soluțiile practice care rămân în urmă acestora nu mai sunt atât de divergente precum motivările lor!

Un survol al volumului, mai degrabă impresionist, dar apt să ofere o imagine de ansamblu, relevă câteva teme principale asupra cărora autorii s-au oprit. Vom prezenta foarte pe scurt unele dintre subiectele care animă cercetarea cuprinsă în acest volum.

Întrucât mecanismul reprezentării nu este nicidecum un dat, ci un rezultat complex ilustrat de istoria dreptului, una dintre teme este dedicată dreptului român și reticenței cu care acest sistem juridic privea reprezentarea și într-o anumită măsură evoluției primare a acestei instituții (Mircea Dan Bob). Substanța reprezentării implică o neliniște majoră din perspectiva calificării pe care trebuie să o ofere teoria generală a dreptului civil și, mai exact, teoria generală a drepturilor subiective, dar și din perspectiva delegării exercițiului autonomiei de voință. În această privință, cel puțin trei studii (Valeriu Stoica, Marieta Avram și Radu Rizoiu) includ o dezbatere interesantă legată de putere, autoritate, facultate și drept în cadrul reprezentării, cu implicații practice imediate, mai ales în privința reprezentării persoanelor juridice și a persoanelor fizice lipsite de  capacitate, dar nu numai. Tema reprezentării persoanei juridice, mai ales din perspectiva urmărilor pe care trebuie sau poate să le aibă încetarea de drept a puterii de reprezentare a administratorului unei societăți, face obiectul dezbaterii în mai multe dintre studiile cuprinse în volum (dar, cu titlu principal, în cel al Irinei Sferdian).

Contractul de mandat, în câteva dintre aspectele sale, este și el vizat de mai multe studii (cu titlu principal însă, de cel al lui Dan Chirica). Ampla tematică a posibilelor distincții între simulația prin interpunere de persoane și mandatul fără reprezentare este prezența și ea (Flavius-Antoniu Baias și Valentin Ciltea), alături de cea a falsei reprezentări și consecințelor acesteia în planul efectelor obligatorii și în planul răspunderii (în principal, Ionuț-Florin Popa). Întrucât unele dintre cele mai complexe probleme ale dreptului internațional privat se derulează în jurul mecanismului reprezentării transfrontaliere, un amplu studiu care demarează cu o vastă analiză de calificare din perspectiva dreptului comparat este dedicat acestei tematici (Dan Andrei Popescu). Tema relațiilor dintre soți poate să o implice și pe cea a reprezentării dintre aceștia, motiv pentru care subiectul a fost și el abordat (Marius Floare). Întrucât mecanismul reprezentării este o formulă juridică de o amploare deosebită, trebuie să ne întrebăm în ce măsură ipoteze juridice relativ curente îi împrumută din structură și substanță. În această privință, două studii analizează conexiunile posibile între acțiunea oblică și mecanismul reprezentării (Ioan Ilieș Neamț) și între reprezentare și detenție ca expresie a posesiei pentru altul (Adrian Tamba).

Desigur că multe aspecte ale hărții reprezentării rămân descoperite. În primul rând, volumul vizează doar reprezentarea în dreptul privat. Cu toate acestea, pentru că virtutea Codului civil este, și în materie de reprezentare, aceea de a fi dreptul comun și pentru alte ramuri de drept unde se întâlnește reprezentarea, el va constitui, sperăm, un pretext pentru o dezbatere similară în dreptul public, de exemplu. În al doilea rând, regretăm lipsa din acest volum a unor contribuții care ni -ar fi extrem de utile pentru întregirea , dar pentru care timpul autorilor vizați nu fost îngăduitor, nădăjduim viitorul o la aceste contribuții astăzi .

fine, utilitatea acestui demers mulțumim practicienilor teoreticienilor dreptului care -au lăsat antrenați stimulați într-o surprinzătoare, prin amplitudinea emiterii de opinii, de intrarea vigoare Codului civil, oferind dezbaterii numeroase soluții pentru ieșirea din imobilismul vechiului drept reprezentării.

Ionut-Florin Popa

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

Reflecții și rime din pretoriu adunate

Reflecții și rime din pretoriu adunate

Reflecții și rime din pretoriu adunate

Cartea cuprinde două părți. Prima parte a lucrării – intitulată Reflecții – completează eseurile cuprinse în precedentele două ale seriei. Această parte analizează puncte de vedere despre subiecte importante sau actuale relevante. Inter alia, sunt abordate teme precum: Novicele și specialistul; Eroii, gloria și uitarea învinșilor sau anonimilor; Suntem suma relațiilor noastre; Conștiința și inteligența artificială; Partidele politice – organizații anacronice; Culegătorii de scame; Considerații despre limbajul trupului; Suntem ceea ce gândim; Avalanșa informațiilor ș.a. Cea de-a două parte a cărții – denumită Rime din pretoriu adunate – este destinată unor texte rimate prin care autorul a încercat să pună în lumină anumite cusururi sau virtuți umane ori să surprindă, în forme neconvenționale, teze și aspecte din societate. Acestea au fost inspirate de protagoniști ai pretoriului (sălilor de judecată), de alți participanți la actul de justiție ori de întâmplări aflate în mai mare sau mai mică legătură cu fenomenul juridic. Dintre titluri, cu caracter de exemplu, menționăm: Justiția; Avocatul; Procurorul; Grefierul; Ciolanul puterii; Pantofii; Scuza și acuza; Tu ce faci pentru țară?; Democrația și dictatura etc.

 

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: septembrie 23rd, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: