ANP. Strategia Națională pentru Prevenirea Recidivei – 2025-2029
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță promovarea unor politici penale care să contribuie la siguranța comunității, prin prevenirea recidivei.
În acest sens, România, în calitate de stat european, a urmărit transpunerea recomandărilor internaționale, în politicile aplicate în plan intern.
Administrația Națională a Penitenciarelor și-a asumat un rol activ, în sensul diversificării activităților destinate persoanelor private de libertate și consolidării colaborării interinstituționale, prin implementarea Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, în două exerciții strategice consecutive (perioada 2015-2019 și 2020-2024).
Rezultatele obținute au evidențiat necesitatea acțiunii convergente pentru diminuarea factorilor de risc asociați fenomenului infracțional.
De asemenea, o cercetare aprofundată a cauzelor recidivei, în plan național și un document de politică publică, realizate în cadrul Proiectului SECURE (A Safe and Educated Community Undertaking Responsible Engagement), finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, au fundamentat demersurile de promovare a unei noi strategii, sub coordonarea Ministerului Justiției, care să abordeze multidirecțional problematica prevenirii criminalității.
Pentru perioada 2025-2029, ținta strategică vizează implementarea unor măsuri de prevenire primară, secundară și terțiară a recidivei, cu adresabilitate extinsă.
Dintre grupurile țintă vizate, amintim: minorii cu risc de manifestare a unor comportamente infracționale, persoanele cu tulburări mintale și cu tulburări ale consumului de substanțe, persoanele care au comis fapte de violență în familie, cele sancționate cu măsuri privative sau neprivative de libertate.
Totodată, documentul strategic urmărește identificarea și dezvoltarea mecanismelor de cooperare interinstituțională, respectiv colaborare cu actorii sociali, organizații neguvernamentale, voluntari, operatori economici, în vederea facilitării reintegrării socioprofesionale a foștilor deținuți.
Pentru detalii suplimentare, vă rugăm accesați sursa informației.
Vezi și ANP. Cursuri HELP în domeniul drepturilor omului