Adopția unui copil din România. Întocmirea dosarului. Recurs (Legea nr. 273/2004; Legea nr. 554/2004; NCPC)

4 iul. 2017
Vizualizari: 1012
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SCAF) nr. 3432/2007

Legea nr. 273/2004: art. 39, art. 40, 43 – 45 și 46; Legea nr. 554/2004: art. 1

Potrivit dispozițiilor art. 1 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 „orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa Instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată”.

Reclamanții, prin acțiunea formulată, au solicitat anularea actului emis de O.R.A. prin care s-a refuzat rezolvarea legală a cererii lor și transmiterea cererii și documentației la Instanța de judecată pentru încuviințarea adopției minorului P.V., cu domiciliul în România. Și-au întemeiat cererea pe dispozițiile art. 40, 43 – 45 și 46 din Legea nr. 273/2004.

Reclamanții care au solicitat încuviințarea adopției pentru un copil din România sunt cetățeni italieni.

Potrivit dispozițiilor art. 39 din Legea nr. 273/2004 „adopția internațională a copilului care are domiciliul în România poate fi încuviințată numai în situația în care adoptatorul sau unul dintre soții din familia adoptatoare care domiciliază în străinătate este bunicul copilului pentru care a fost încuviințată deschiderea procedurii adopției interne”.

Or, în cauză, este evident că cererea de adopție internațională nu îndeplinește condițiile impuse de legea națională și internațională, iar această cerere nu poate fi transmisă Instanțelor judecătorești prin intermediul Autorității Centrale, care ar proceda în acest fel la sesizarea Instanței de judecată cu o cerere nelegală.

În acest sens sunt și prevederile H.G. nr. 1435/2004 Anexa 1, respectiv Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 potrivit cărora „ în vederea întocmirii documentului care atestă îndeplinirea obligației prevăzute la art. 46 alin. (3) din Legea nr. 273/2004, după primirea cererii privind adopția unui copil din România, formulată de către persoana sau familia cu domiciliul pe teritoriul altui stat, Oficiul verifică dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru luarea acesteia în evidență și notifică autorității centrale străine sau organizației acreditate de către statul străin și autorizate de Oficiu privind continuarea procedurii adopției internaționale.

Refuzul autorității centrale de a transmite Instanței judecătorești procedura adopției interne este justificat de neîndeplinirea condițiilor impuse de lege pentru a i se încuviința cererea de adopție.

Astfel că refuzul autorității fiind justificat nu sunt îndeplinite condițiile impuse de art. 1 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 pentru a putea fi exercitată acțiunea în contencios administrativ de către reclamanți și prin urmare nu se poate vorbi de un drept vătămat al reclamanților.

Așa fiind recursul în cauză se vădește a fi nefondat urmând a fi respins cu motivația prezentată.

Sursa informației: www.scj.ro.

Adopția unui copil din România. Întocmirea dosarului. Recurs (Legea nr. 273/2004; Legea nr. 554/2004; NCPC) was last modified: iulie 4th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: