[Cum a fost] Poliția Română a organizat „Săptămâna prevenirii ciminalității”

1902       0

Poliția Română a publicat un comunicat de presă prin care anunță că în „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, ce a avut loc în perioada 28 septembrie – 2 octombrie a.c., au fost desfășurate peste 7.500 de activități de prevenire, la care au participat peste 275.000 de persoane, majoritatea elevi și profesori.

Polițiștii au dezbătut teme pentru prevenirea victimizării minorilor, a delincvenței juvenile, a infracțiunilor contra patrimoniului, criminalității organizate și pentru siguranța rutieră, distribuind peste 160.000 de materiale preventive.

• Prima zi a Săptămânii prevenirii criminalității, 28 septembrie, a fost dedicată prevenirii victimizării minorilor. Polițiștii au desfășurat 1903 evenimente (conferințe de presă, activități informativ-preventive și concursuri în unitățile școlare, distribuire de materiale preventive în spațiul public, puncte de informare, piese de teatru și expoziții cu tematică specifică)

Beneficiari acțiunilor preventive au fost 63.136 de elevi și 4.507 cadre didactice precum și părinți și asistenți sociali. Polițiști de la prevenire, ordine publică, rutieră și investigații criminale implicați în activități au distribuit 29.463 de materiale (flyere, pliante, afișe, brelocuri și tricouri inscripționate cu recomandări preventive).

• Pe 29 septembrie, polițiștii au desfășurat 1.859 de activități pentru prevenirea delincvenței juvenile, de care au beneficiat peste 65.000 de elevi și 3.500 de cadre didactice. Pentru transmiterea mesajelor preventive polițiștii au distribuit 28.830 de materiale.

• În cea de-a treia zi a Săptămânii prevenirii criminalității, au fost dezbătute teme despre prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, în cadrul a 1.590 de activități de informare a cetățenilor.

Polițiștii au mers în parcările din zona marilor centre comerciale, în piețe publice și piețe agroalimentare pentru a informa oamenii cu privire la consecințele unui comportament neglijent cu bunurile personale și au amplasat standuri de informare în centrele comerciale și în târgurile de mașini.

De asemenea, polițiștii s-au întâlnit cu membrii asociațiile de proprietari, iar, în mediul rural, au mers din poartă în poartă, pentru a oferi cele mai bune recomandări despre cum se pot proteja de furturile din locuință.

Aproape 57.000 de persoane au beneficiat de recomandările polițiștilor, care au distribuit 56.630 de materiale preventive.

• Pe 1 octombrie, polițiștii au desfășurat 1.149 de activități pentru prevenirea criminalității organizate, la care au participat peste 40.800 de elevi și 1.140 de profesori din întreaga țară.

Au fost organizate dezbateri cu elevi, părinți și cadre didactice și au fost vizionate filme despre traficul de persoane, consumul și traficul de droguri și criminalitatea informatică. Pentru susținerea mesajelor preventive, au fost distribuite peste 21.500 de pliante, flyere, afișe și ghiduri.

• În ziua dedicată siguranței rutiere, 2 octombrie, polițiștii au desfășurat peste 1.000 de activități, la care au participat peste 38.000 de elevi și 980 de profesori, ocazie cu care au fost distribuite peste 26.000 de pliante, flyere, afișe, legitimații de pieton și brelocuri cu mesaje preventive.

Polițiștii s-au întâlnit cu elevii și au discutat despre accidentele rutiere, principalele cauze de producere și necesitatea respectării regulilor de circulație pe drumurile publice. De asemenea, polițiștii au prezentat filme cu mesaje preventive și au purtat discuții pe teme rutiere cu participanții la trafic.

Sursa informației este comunicatul de presă publicat de Poliția Română (www.politiaromana.ro).


28 septembrie – 2 octombrie 2015

La nivel național

Poliția Română

Anul acesta, în cadrul activităților vor fi implicate și inspectoratele școlare județene, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, direcțiile Județene pentru sport și tineret, O.N.G. – uri, fundații și Instituția Prefectului, reiese din comunicatul de presă publicat de Poliția Română.

Ziua de 28 septembrie, dedicată prevenirii infracțiunilor împotriva minorilor

Astfel, polițiștii vor desfășura activități în școli, vor distribui materiale preventive, vor instala puncte de informare la biblioteci județene.

De asemenea, vor fi jucate piese de teatru cu tematică specifică (București – o piesă cu tematică preventivă pusă în scenă cu ajutorul Asociației Transcena la Cafe Godot, în Centrul Istoric).

Polițiștii vor continua și în această săptămână să acorde o importanță deosebită zonelor adiacente școlilor.

Pe această temă, la Hunedoara, polițiștii vor lansa proiectul „Prevenirea BULLYING-ului în liceele hunedorene”, derulat în parteneriat cu Fundația „Conexiuni” Deva și co-finanțat de Consiliul Județean Hunedoara, proiect ce va fi implementat în municipiile Hunedoara și Petroșani, în perioada octombrie – decembrie 2015.

Proiectul este o continuare a unei „bune practici” realizate deja de polițiștii din structura de prevenire a criminalității, în perioada mai – iunie 2015, în municipiul Deva, sub sloganul „BULLYnă albă pentru toleranță”, în care au fost formați 25 de tineri, 174 de profesori și 27 de părinți cu privire la consecințele grave și manifestările cyberbullying-ului în rândul adolescenților.

La data de 29 septembrie, zi dedicată prevenirii delincvenței juvenile, polițiștii vor merge în școli, în centrele de plasament sau în parcuri

În cadrul acestor întâlniri, polițiștii vor aborda teme precum limitele răspunderii penale a minorilor, cauzele și condițiile favorizante comiterii de infracțiuni, consecințele juridice ale comiterii faptelor penale și contravenționale.

De asemenea, vor distribui materiale informative, vor organiza expoziții tematice de carte și vor desfășura acțiuni pentru prevenirea absenteismului școlar în spațiile comerciale și în barurile din apropierea școlilor, urmărind să prevină vânzarea către minori de băuturi alcoolice și țigări.

Polițiștii vor organiza pentru această zi concursuri sportive, pentru promovarea spiritului de echipă și fairplay. Astfel, în județul Covasna se va desfășura Cupa Prevenirii Criminalității la fotbal ediția a 7-a.

Pentru a-i învăța despre riscurile comiterii unor infracțiuni, polițiștii vor efectua vizite cu grupe de elevi la penitenciar. Astfel, în județul Hunedoara, la Penitenciarul Bîrcea Mare, polițiștii vor mijloci un dialog între liceeni și tineri aflați în executarea unei pedepse cu închisoarea, pentru fapte comise în perioada când erau minori.

La Timiș, polițiștii vor organiza un simpozion pe tema prevenirii delincvenței juvenile, la care vor fi invitați directorii a 10 instituții de învățământ, în care activează infocentrele școlare.

În cadrul evenimentului, vor fi prezentate principalele activități desfășurate în cadrul Proiectului „Centrul de Informare și consiliere școlară”, precum și în cadrul unui alt proiect, fundamentat de precedentul, aflat în derulare, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș, „Împreună pentru o comunitate mai sigură”.

De asemenea, începând cu ora 12.00, în sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor va avea loc lansarea Ghidului de prevenire a victimizării „Un antidot al violenței”, editat de polițiștii de la prevenire.

Ghidul cuprinde în prima parte 27 de eseuri realizate de elevi din 22 de instituții de învățământ liceale bihorene, în cadrul Proiectului preventiv „Școala fără violență”, derulat în perioada ianuarie – martie a.c., în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea.

Partea a doua a ghidului cuprinde, alături de prevederile Noului Cod Penal legate de infracționalitate, recomandări preventive ce trebuie însușite și aplicate în acest sens, prin prezentarea unor infracțiuni specifice perioadei adolescenței, răspunderea penală a minorilor, dar și studii de caz despre fapte săvârșite de adolescenți.

La Dolj, polițiștii au organizat, la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova, împreună cu Casa de Cultură a Sindicatelor Craiova, o dezbatere, la care sunt invitați profesori, elevi, ofițeri de penitenciar și deținuți din Penitenciarul de Minori și Tineri Craiova, în cadrul căreia vor fi prezentate cazuri concrete, cauze și condiții care determină sau favorizează comiterea de infracțiuni și vor fi discutate probleme cu care se confruntă copiii și unitatea de învățământ.

Ziua de 30 septembrie va fi dedicată prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului

Polițiștii vor informa populația cu privire la consecințele unui comportament neglijent vizavi de bunurile personale. Ei se vor afla în parcările din zona marilor centre comerciale, în piețe publice, piețe agroalimentare, vor avea standuri de informare în mall-uri, în târgurile de mașini, se vor deplasa la asociațiile de proprietari și vor controla agenții de pază cu privire la respectarea Legii 333/2003.

Vor fi organizate sesiuni de informare în școli, activități de informare a deținătorilor de bunuri și valori cu privire la obligațiile pe care le au, vor fi instruite persoanele vârstnice cu privire la eventualitatea comiterii unor furturi din locuințe ( în orașe, la cluburile vârstnicilor iar în zonele rurale, prin caravane de informare) și vor fi stabilite întâlniri cu muncitorii sezonieri, pentru prevenirea furturilor.

Polițiștii vor organiza și expoziții denumite “Infracțiuni și infractori” în cadrul cărora vor prezenta obiecte folosite la spargerea de locuințe și vor ilustra diferite moduri de operare sau metode de pătrundere în locuințe. În același timp, cei prezenți (reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, persoane vulnerabile sau voluntari, vor asista la prezentarea unor sisteme de alarmă sau antiefracție.

La Dolj, polițiștii vor organiza o simulare de furt din locuință, într-unul dintre cartierele craiovene. Se vor urmări reacțiile cetățenilor prezenți și ulterior se vor pune întrebări cu privire la comportamentul propriu și măsurile ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victima unei astfel de infracțiuni.

De asemenea, va fi discutat și modul în care cetățenii trebuie să procedeze când sunt victime sau martori ai infracțiunilor de furt.

La Hunedoara, va fi instituit un stand de informare, privitor la protejarea bunurilor din patrimoniul personal: locuință, autoturisme, bunuri personale. Conducătorii auto care și-au lăsat bunuri de valoare în autoturismele din parcarea centrului comercial, vor fi anunțați prin stația audio a hypermarket-ului și invitați la standul polițiștilor, pentru a fi avertizați cu privire la riscurile la care s-au expus.

Ziua de 1 octombrie va fi rezervată prevenirii criminalității organizate

Astfel, vor fi organizate dezbateri cu elevi, părinți și profesori, vor fi vizionate filme educative în școli, iar în cadrul acestor întâlniri, polițiștii vor face recomandări pentru prevenirea  traficului de persoane, consumului și traficului de droguri și criminalității informatice.

De asemenea, vor fi organizate sesiuni de informare la bibliotecile județene, vor fi vizionate filme documentare în sălile de spectacole sau atenee, iar administratorii de firme de transport de persoane și coletărie internațională vor fi instruiți de polițiști, cu privire la riscuri.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor vor instrui, la un supermarket din Timișoara, mânuitorii de valori, pentru prevenirea falsului de monedă.

2 octombrie – ziua dedicată siguranței rutiere

În această zi, polițiștii se vor întâlni cu elevii din școli și licee, atât din mediul urban cât și rural. Vor fi abordate subiecte ca principalele cauze de producere a accidentelor rutiere și respectarea regulilor de circulație pe drumurile publice de către toți participanții la trafic.

Vor fi proiectate filme preventive, care vor servi ca punct de plecare pentru discuții pe teme rutiere, vor fi organizare infochioșcuri la bibliotecile județene, la Palatul Copiilor, în mall-uri. Pentru conștientizarea pericolelor,vor fi prezentați ochelarii care induc diferite nivele ale stării de alcoolemie, atât pe timp de zi cât și de noapte.

Elevii de la școlile și liceele din Pecica, județul Arad, împreună cu tinerii și copiii de la Palatul Copiilor – Clubul Copiilor Pecica, vor forma un lanț uman într-o zonă intens circulată din oraș (DN7 intersectat cu A1) și vor transmite mesaje preventive participanților la trafic, prin afișe și bannere.

La Buzău, polițiștii vor organiza Caravana siguranței rutiere și vor transporta un autoturism avariat într-un accident rutier, pe o platformă însoțită de autospeciale ale Serviciului Rutier, pe cea mai circulată arteră a județului – D.N.2 E 85 Buzău – Urziceni.

Caravana va avea bannere cu sloganul „ALEGE VIAȚA” , iar pe raza localităților tranzitate vor fi efectuate mai multe staționări, pentru distribuirea de materiale cu caracter preventiv cetățenilor întâlniți.

La Dolj va fi organizat un exercițiu de simulare a unui accident de circulație a cărui cauză o constituie traversarea neregulamentară de către pietoni și acordarea primului ajutor, împreună cu voluntari ai Filialei Crucea Roșie Dolj.

În Gorj se va desfășura Marșul bicicliștilor, cu tema „Siguranța rutieră pentru toți. Toți pentru siguranță!”, în colaborare cu membrii Asociației Bicicliștilor TrixBike din Târgu-Jiu, pe traseul – Coloana Infinitului, B-dul Unirii, B-dul. Constantin Brâncuși, strada Tudor Vladimirescu, strada Geneva, Coloana Infinitului, în scopul conștientizării participanților la trafic.

În parcarea Galeria Mall din municipiul Piatra Neamț, polițiștii împreună cu reprezentanți ai C.E.P.E.C.A. și reprezentanți ai școlilor de șoferi vor organiza o acțiune de prevenire a accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool. Conducătorii auto vor încerca ochelarii care induc starea de ebrietate, pentru conștientizarea pericolelor.

Activități desfășurate de polițiștii de la transporturi, în săptămâna prevenirii criminalității

În stațiile de cale ferată din Craiova și Filiași, județul Dolj, vor fi difuzate la stația de radio-amplificare spoturi audio cu recomandări pentru prevenirea furturilor din locuințe și de bagaje de la călători, precum și a înșelăciunilor prin metoda „Accidentul”.

Polițiștii de la transporturi vor participa la activități preventive în școli, pentru prevenirea accidentelor rutiere și feroviare și a faptelor de furt.

De asemenea, vor fi organizate activități preventive în zonele portuare, stațiile de cale ferată și în trenurile de călători din județele Galați, Brăila, Buzău și Vrancea.

La data de 1 octombrie a.c., polițiștii din Cluj organizează vizita în Stația de cale ferată Cluj-Napoca, la „Locomotiva cu abur”, a unor clase de elevi, care vor fi intruiți cu privire la călătoria cu trenurile de călători.

Polițiștii din Iași vor desfășura cu elevii Colegiului Tehnic de Transporturi și Construcții Iași și în stațiile de cale ferată Iași, Vaslui, Bacău, Suceava și Pașcani, activități de prevenire a infracțiunilor cu violență în mediul elevilor navetiști.

Polițiștii din Brașov vor desfășura activități preventive în stația de cale ferată Brașov, la plecarea și sosirea trenurilor de călători cu care se deplasează elevii navetiși din localitățile învecinate municipiului Brașov.Aceștia le vor prezenta modurile de acțiune în cazul comiterii unor infracțiuni și le vor înmâna materiale de prevenire.

De asemenea, polițiștii se vor întâlni cu elevii de la Grupul Școlar Transporturi Brașov pe tema prevenirii consumului de droguri și a traficului de persoane în rândul tinerilor.

În stațiile de cale ferată Sibiu și Sfântu Gheorghe și pe 2 trenuri de călători, polițiștii vor distribui materiale de prevenire a infracționalități în sistemul transporturilor feroviare și vor fi făcute anunțuri către călători, prin stația de amplificare.

Polițiștii din Constanța vor desfășura activități pentru prevenirea și combaterea sustragerilor de la infrastructura feroviară, de la sistemele de semnalizare feroviară, furturilor din vagoanelor de marfă, de la călători și de bagaje, pentru combaterea braconajului piscicol și contrabandei cu motorină sau țigări pe fluviul Dunărea.

Totodată, la nivelul subunităților din cadrul secției se vor desfășura activități pentru prevenirea și reducerea accidentelor la trecerea la nivel cu calea ferată.

În București vor fi difuzate mesaje preventive, prin stația de radio-amplificare a Gării de Nord și vor fi distribuite pliante călătorilor în holurile caselor de bilete.

În județul Giurgiu, polițiștii se vor întâlni cu elevii claselelor I – IV de la Școala Generală Grădinari și cu elevii  Liceului „Miron Nicolescu” din municipiul Giurgiu și vor discuta pe teme de prevenire a infracționalității.

La data de 2 octombrie a.c., cu ocazia sosirii navei de pasageri Variety Voyager, polițiștii de la transporturi maritime vor desfășura activități preventive pentru persoanele aflate în terminalul de pasageri din Portul Constanța.

Sursa informației este comunicatul de presă publicat de Poliția Română (www.politiaromana.ro).

[Cum a fost] Poliția Română a organizat „Săptămâna prevenirii ciminalității” was last modified: octombrie 9th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: