Avocatul Poporului. Solicitarea adresată ministrului Educației privind clarificarea unor prevederi ce vizează modul de desfășurare a activităților în unitățile de învățământ, în anul școlar 2021-2022

10 sept. 2021
Vizualizari: 242

Instituția Avocatul Poporului (www.avp.ro) a publicat solicitarea adresată ministrului Educației privind formularea unui punct de vedere în legătură cu anumite prevederi din Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, Avocatul Poporului subliniază faptul că, în conformitate cu Ordinul comun, preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu persoane diagnosticate cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imuriodeficienței primare sau dobândite, alte tipuri de tratament imunosupresoare) pot fi scutiți de prezența fizică la școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

Însă, în același timp, aceeași situație nu este valabilă și pentru cadrele didactice care-și desfășoară activitatea în unitățile de învățământ, acestea urmând să-și desfășoare activitatea exclusiv cu prezență fizică.

Totodată, Avocatul Poporului mai observă că suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune, la propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, iar Ordinul comun prevede faptul că testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv.

Cu toate acestea, Ordinul nu aduce precizări în legătură cu cine susține din punct de vedere financiar testarea din ziua a 8-a, astfel că, în ipoteza în care cheltuiala va fi suportată de părinți sau de către aparținători, aceștia vor fi supuși unui efort financiar suplimentar, putând conduce, astfel, la încălcarea accesului la educație al elevilor.

Din aceste considerente, instituția Avocatului Poporului solicită ministrului Educației formularea unui punct de vedere față de aspectele semnalate în sesizarea din oficiu, prin raportare la posibila încălcare a art. 16, 32 și 34 din Constituție.

Textul integral al sesizării poate fi vizualizat aici.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Avocatul Poporului, membru al IOI

Avocatul Poporului. Solicitarea adresată ministrului Educației privind clarificarea unor prevederi ce vizează modul de desfășurare a activităților în unitățile de învățământ, în anul școlar 2021-2022 was last modified: septembrie 10th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: