Solicitarea strămutării judecării procesului. Dreptul părţii de a pune capăt judecăţii demersului judiciar pe care l-a iniţiat (NCPC)

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 397/2020

NCPC: art. 140 alin. (1), art. 406 alin. (1)

Prin cererea înregistrată la data de 6 ianuarie 2020 pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia a II-a civilă, petentul A. a solicitat, în contradictoriu cu intimata B. S.R.L., strămutarea judecării procesului ce formează obiectul dosarului nr. x/2019 al Curţii de Apel Alba Iaşi, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale.

În drept, cererea de strămutare a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 140 alin. (1) din C. proc. civ.

La 13 ianuarie 2020, petentul a depus la dosar o completare la cererea de strămutare.

La 5 februarie 2020, intimata a transmis la dosar întâmpinare prin care a solicitat, în principal, respingerea cererii de strămutare ca inadmisibilă, iar în subsidiar ca nefondată, totodată fiind solicitate şi cheltuieli de judecată.

La data de 11 februarie 2020, petentul a transmis, prin e-mail, răspuns la întâmpinare prin care a arătat că îşi retrage cererea şi totodată a depus o cerere prin care a solicitat închiderea acestei acţiuni.

Analizând cererea petentului de renunţare la judecată, Înalta Curte reţine următoarele:

Potrivit dispoziţiilor art. 406 alin. (1) C. proc. civ., reclamantul are dreptul să dispună de soarta procesului, putând renunţa oricând la judecată, fie verbal, fie prin cerere scrisă.

Chiar dacă cererea de strămutare nu este o veritabilă cerere de chemare în judecată, ci un incident procedural, având în vedere că renunţarea la judecată reprezintă un act de dispoziţie al părţii, continuarea judecării cauzei nu se poate realiza decât în urma manifestării de voinţă a acesteia.

Din această perspectivă, având în vedere că procesul civil este guvernat şi de principiul disponibilităţii, care implică şi dreptul părţii de a pune capăt judecăţii demersului judiciar pe care l-a iniţiat, precum şi că, în cauză, această solicitare îndeplineşte toate condiţiile de formă, Înalta Curte va lua act de renunţarea la judecata cererii de strămutare, formulată de petentul A.

Sursa informației: www.scj.ro.