2.008 views
Cadrul general de organizare şi funcţionare a consorţiilor regionale
Cap. I („Dispoziţii generale”)
Potrivit art. 1, Consorţiul regional este o structură partenerială consultativă, fără personalitate juridică, în sprijinul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi al inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti pentru creşterea contribuţiei educaţiei şi formării profesionale la dezvoltarea regională.
Art. 2 stabileşte faptul că rolul consultativ al consorţiului regional se exercită prin acţiuni şi măsuri specifice de elaborare şi monitorizare a documentelor de planificare strategică a ofertei de educaţie şi formare profesională prin învăţământ profesional şi tehnic la nivel regional, precum şi prin formulare de recomandări şi puncte de vedere, asistenţă şi colaborare în plan regional şi judeţean vizând domeniul educaţiei, formării profesionale şi dezvoltării resurselor umane.
Art. 3 reglementează obiectivul general al activităţii consorţiului regional este de a contribui, prin dialog social şi prin antrenarea răspunderii publice a celor implicaţi, la armonizarea politicilor, strategiilor şi acţiunilor concrete în domeniul educaţiei şi formării profesionale cu cerinţele complexe, generale sau specifice ale mediului economic, social şi cultural, la nivel regional, judeţean şi local.
Art. 4 reglementează obiectivele specifice ale consorţiului regional. Acestea sunt următoarele:
a) instituţionalizarea, diversificarea şi dezvoltarea parteneriatului social în educaţie şi formare profesională;
b) identificarea comenzii sociale pentru învăţământul profesional şi tehnic şi a domeniilor prioritare pentru formarea profesională iniţială şi continuă;
c) corelarea ofertei educaţionale din învăţământul profesional şi tehnic cu comanda socială şi cu nevoile de dezvoltare personală şi profesională a beneficiarilor pregătirii profesionale;
d) creşterea capacităţii formării profesionale de a răspunde cerinţelor pieţei muncii, nevoilor de dezvoltare locală şi regională şi nevoilor individuale ale beneficiarilor;
e) optimizarea politicilor şi a strategiilor regionale şi judeţene referitoare la resursele financiare, materiale şi umane necesare în educaţie şi formare profesională;
f) creşterea contribuţiei învăţământului superior la dezvoltarea regională.
Art. 5 stabilește atribuţiile consorţiului regional. Acestea sunt:
a) elaborarea/actualizarea Planului regional de acţiune pentru învăţământ (PRAI) – document de planificare strategică a ofertei de educaţie şi formare profesională prin sistemul de învăţământ profesional şi tehnic (IPT) la nivel regional, cu integrarea componentei privind contribuţia specifică a învăţământului superior la dezvoltarea regională;
b) monitorizarea implementării PRAI;
c) asistarea/sprijinirea inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi a comitetelor locale de dezvoltare a parteneriatului social (CLDPS) din judeţele regiunii de dezvoltare pentru elaborarea/actualizarea şi implementarea planurilor locale de acţiune pentru învăţământ (PLAI) – documente de planificare strategică a ofertei de educaţie şi formare profesională prin sistemul de IPT la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti;
d) monitorizarea implementării PLAI din judeţele regiunii de dezvoltare;
e) colaborarea cu alte structuri regionale/judeţene/locale pentru elaborarea/actualizarea, monitorizarea şi implementarea de documente strategice în domeniul resurselor umane, dezvoltării regionale etc.;
f) contribuie la elaborarea şi implementarea de proiecte de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic la nivel naţional/regional/judeţean;
g) alte atribuţii stabilite prin acorduri specifice.
Consorţiul regional are drept de iniţiativă în domeniul educaţiei şi formării profesionale şi al dezvoltării resurselor umane, în relaţia cu autorităţile locale şi alte instituţii, în condiţiile prezentului cadru general de organizare şi funcţionare.
Potrivit art. 6, Centrul Naţional de Dezvoltare a învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) asigură coordonarea metodologică a activităţilor consorţiului regional.
Cap. II („Organizarea şi funcţionarea consorţiului regional”)
Secț. 1 („Organizarea consorţiului regional”)
Art. 7 prevede: Consorţiul regional se constituie şi funcţionează la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, în baza unui acord de colaborare voluntară a persoanelor juridice reprezentative pentru domeniul educaţiei, formării profesionale şi dezvoltării resurselor umane.
Acordul de colaborare a persoanelor juridice reprezentate în consorţiul regional se încheie pe o perioadă de minimum 6 ani şi se poate actualiza în funcţie de evoluţiile la nivelul reprezentativităţii structurilor parteneriale şi/sau schimbările în plan legislativ şi instituţional care influenţează organizarea administrativă la nivel regional şi politicile în domeniul educaţiei şi formării profesionale, în contextul dezvoltării regionale.
Art. 8 prevede următoarele:
„(1) Consorţiul regional are o structură multipartită care urmăreşte reprezentarea următoarelor categorii de parteneri sociali din fiecare judeţ component al regiunii de dezvoltare/din municipiul Bucureşti, astfel:
a) instituţii, autorităţi publice şi organisme neguvernamentale de utilitate publică, precum:
– 1 reprezentant al punctului de lucru regional al CNDIPT;
– 1 reprezentant al fiecărui inspectorat şcolar;
– 1 reprezentant al fiecărui consiliu judeţean;
– 1 reprezentant al fiecărei agenţii judeţene/a municipiului Bucureşti pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM/AMOFM);
– 1 reprezentant al agenţiei pentru dezvoltare regională (ADR);
b) operatori economici, patronate, sindicate, ONG-uri, precum:
– 1 membru din partea fiecărui CLDPS, ca reprezentant al operatorilor economici/asociaţiilor profesionale/organizaţiilor patronale;
– 1 membru din partea fiecărui CLDPS, ca reprezentant al organizaţiilor sindicale;
– 1 membru din partea fiecărei camere de comerţ şi industrie;
c) instituţii de învăţământ superior:
– 1 reprezentant al fiecărei instituţii de învăţământ superior reprezentative la nivel regional pentru profilul economic şi de piaţă a muncii al regiunii.
(2) Inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti transmit la CNDIPT propunerile de membri ai consorţiului regional, din partea CLDPS, menţionaţi la alin. (1) lit. b).
(3) CNDIPT avizează, din punctul de vedere al reprezentării instituţionale, propunerile inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti.
(4) CNDIPT face demersurile necesare pentru semnarea acordului de colaborare voluntară în cadrul consorţiului regional şi nominalizarea membrilor de către instituţiile/organizaţiile reprezentate în consorţiul regional”.
Art. 9 are următorul conținut:
„(1) Nominalizarea membrilor consorţiului regional se realizează prin adresă scrisă din partea instituţiilor/ organizaţiilor din componenta consorţiului regional menţionată la art. 8 alin. (1), transmisă la CNDIPT.
(2) Instituţiile/Organizaţiile din componenţa consorţiului regional, menţionate la art. 8 alin. (1), pot nominaliza câte un reprezentant titular şi unul supleant.
(3) În cazul indisponibilităţii reprezentantului titular sau supleant pentru o durată mai mare de 6 luni, instituţia/organizaţia în cauză va desemna un nou titular sau supleant”.
Potrivit art. 10, calitatea de membru al consorţiului regional încetează prin demisie, prin revocarea reprezentantului desemnat de instituţia în cauză, după o absenţă fără motive întemeiate mai mare de 6 luni de la activităţile consorţiului regional sau de la trei întâlniri succesive, prin acordul părţilor sau prin retragerea calităţii de membru, la propunerea membrilor consorţiului regional, cu votul a două treimi din membrii acestuia.
Conform art. 11, Consorţiul regional este considerat statutar constituit conform prezentului cadru general de organizare şi funcţionare din momentul îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:
a) semnarea de către reprezentanţii legali ai instituţiilor/organizaţiilor din componenţa consorţiului regional în structura prevăzută la art. 8 alin. (1) a acordului de colaborare voluntară;
b) nominalizarea reprezentanţilor de către instituţiile/ organizaţiile din componenţa consorţiului regional, conform art. 8 şi art. 9 alin. (1);
c) aprobarea în plenul consorţiului regional, cu majoritatea prevăzută la art. 17, a regulamentului de organizare şi funcţionare a consorţiului regional şi a componenţei instituţionale a acestuia.
Conform art. 12, Consorţiul regional poate constitui grupuri de lucru sau structuri, formate din membrii săi şi/sau din reprezentanţi ai altor instituţii/organizaţii, care să contribuie tematic la realizarea obiectivelor propuse.
Art. 13 prevede: „Consorţiul regional este condus de un colegiu de coordonare format din preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 4-6 membri aleşi din rândul membrilor consorţiului regional prin vot cu majoritatea simplă a membrilor consorţiului regional, fiind obligatorie reprezentarea tuturor categoriilor de parteneri sociali menţionate la art. 8 alin. (1) şi a tuturor judeţelor componente ale regiunii”.