1.009 views
Actul normativ publicat în Monitorul Oficial |
Sumar |
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România |
Se reglementează organizarea şi funcţionarea Camerei Auditorilor Financiari din România, iar Regulamentul se aplică de către membrii Camerei Auditorilor Financiari din România, auditorii financiari şi firmele de audit şi de către stagiarii în activitatea de audit financiar. |
În M. Of. nr. 436 din 23 mai 2018, s-a publicat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România.
Prezentăm mai jos structura Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România:
– Cap. I („Dispoziții generale”);
– Cap. II („Organizarea și funcționarea Camerei”);
– Cap. III („Structurile Camerei: Consiliul Camerei, Biroul permanent al Consiliului Camerei, preşedintele Consiliului Camerei, auditorii statutari ai Camerei şi Comisia de disciplină”);
– Cap. IV („Calitatea de membru al Camerei. Autorizarea auditorilor financiari şi a firmelor de audit. Drepturile şi obligaţiile membrilor CAFR”);
– Cap. V („Exercitarea profesiei de auditor financiar”);
– Cap. VI („Investigaţii şi sancţiuni”);
– Cap. VII („Veniturile Camerei”);
– Cap. VIII („Dispoziții tranzitorii și finale”).
În continuare, vom prezenta unele dispoziții din respectivul regulament.
Cap. I („Dispoziții generale”)
Potrivit art. 1, aplicarea Regulamentului de organizare și funcționare a Camerei Auditorilor Financiari din România se face de către: membrii Camerei Auditorilor Financiari din România, auditorii financiari şi firmele de audit şi de către stagiarii în activitatea de audit financiar.
Art. 2 stabilește statutul Camerei Auditorilor Financiari din România. Aceasta este definită ca organizaţia profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte auditorii financiari persoane fizice şi firmele de audit care sunt autorizaţi/autorizate în condiţiile prevăzute de lege.
Conform alin. (2), Camera este constituită ca persoană juridică autonomă, de drept privat, cu denumire, sediu, patrimoniu şi siglă proprii. Nicio altă persoană, cu excepţia Camerei, nu are dreptul de a folosi această denumire sau o denumire similară, datorită îndeplinirii prevederilor legale privind protecţia mărcilor.
Competențele Camerei sunt prevăzute în alin. (3) care stabilește faptul că aceasta reglementează şi monitorizează desfăşurarea activităţilor de audit financiar în România, altele decât auditul statutar, reprezintă interesele membrilor săi, reglementează şi monitorizează activităţile desfăşurate de către membri, mai puţin activitatea de audit statutar, asigurând exercitarea independentă a profesiei de auditor financiar, potrivit legii şi prezentului regulament.
De asemenea, potrivit alin. (4), Camera exercită și exercită atribuţiile care i-au fost conferite prin O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar şi prin celelalte acte normative incidente domeniului său de activitate, precum și atribuțiile delegate prin ordin al preşedintelui Autorităţii pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar.
Cap. II („Organizarea și funcționarea Camerei”)
Potrivit art. 3, organele de conducere ale Camerei sunt: Conferinţa Camerei, Consiliul Camerei şi Biroul permanent al Consiliului Camerei.
Alin. (1) al art. 4 stabilește faptul că organul superior de conducere al Camerei este Conferința Camerei. Conferința se formeză din auditori financiari care au calitatea de membri ai Camerei şi au îndeplinite obligaţiile către Cameră în anul anterior desfăşurării Conferinţei, la termenele stabilite prin reglementările Camerei.
Conform alin. (3), Conferința se întruneşte minim o dată pe an, la convocarea Consiliului Camerei, în macxim 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar precedent, sau ori de câte ori situaţia o impune.
Atribuțiile conferinței sunt prevăzute în alin. (4), astfel:
a) dezbate şi aprobă raportul anual de activitate al Consiliului Camerei;
b) dezbate şi aprobă situaţiile financiare anuale ale Camerei pentru exerciţiul financiar încheiat;
c) dezbate raportul de audit statutar al Camerei;
d) dezbate şi aprobă execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli pentru exerciţiul financiar încheiat;
e) dezbate şi aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli aferent exerciţiului financiar în curs;
f) alege şi/sau revocă preşedintele Consiliului Camerei şi membrii Consiliului Camerei;
g) alege şi/sau revocă auditorii statutari ai Camerei şi membrii Comisiei de disciplină;
h) dezbate şi aprobă obiectivele strategice ale Camerei;
i) dezbate şi aprobă planul de acţiune al Consiliului Camerei pe anul în curs;
j) dezbate şi aprobă înfiinţarea sau desfiinţarea reprezentanţelor din ţară şi străinătate ale Camerei;
k) dezbate şi aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei, cu avizul prealabil al ASPAAS;
l) alte atribuţii, potrivit legii şi prezentului regulament, cu excepţia celor date în competenţa Consiliului Camerei sau a Biroului permanent al Consiliului Camerei.
Conform art. 12 alin. (1), durata mandatului preşedintelui Consiliului Camerei şi al membrului ales într-o structură a Camerei este de trei ani şi începe de la data încetării mandatului anterior sau de la data organizării Conferinţei, după caz, pentru toate structurile Camerei, dacă între timp nu încetează calitatea respectivă, în condiţiile prezentului regulament. Alin. (2) prevede că mandatul se consider complet îndeplinit în situația în care persoana a început să îl exercite indifferent de durată. Această prevedere se aplică în mod corespunzător pentru toate structurile alese în cadrul Camerei.
Cap. III („Structurile Camerei: Consiliul Camerei, Biroul permanent al Consiliului Camerei, preşedintele Consiliului Camerei, auditorii statutari ai Camerei şi Comisia de disciplină”)
Conform art. 13 alin (1), Consiliul Camerei este format din unsprezece membri, inclusiv preşedintele acestuia. Persoanele care fac parte din Consiliul sunt alese în cadrul Conferinţei, dintre auditorii financiari, pentru un mandat de trei ani, potrivit procedurii de alegeri aprobate de Cameră, cu avizul prealabil al ASPAAS. Atât membrii Consiliului Camerei, cât şi preşedintele Consiliului Camerei pot îndeplini cel mult două mandate.
Art. 16 alin. (1) reglementează Biroul permanent al Consiliului Camerei, stabilind faptul că acesta are în componența sa preşedintele Consiliului Camerei, ales de către Conferinţă, prim-vicepreşedintele şi cei trei vicepreşedinţi ai Consiliului Camerei. Potrivit alin. (2), Biroul asigură conducerea curentă a Camerei şi exercită și alte atribuţii prevăzute de Regulament.
Art. 17 reglementează aspectele cu privire la Președintele Consiliului Camerei, potrivit alin. (1), acesta fiind ales de Conferinţă și având statutul de membru al Consiliului Camerei, preşedintele Camerei, preşedintele Consiliului Camerei şi preşedinte al Biroului permanent al Consiliului Camerei.
Mandatul Președintelui este de 3 de trei ani şi poate îndeplini cel mult două mandate cu respectarea prevederilor de la art. 13 alin. (2), după cum stabilește alin. (1).
Art. 18 alin. (1) prevede că situaţiile financiare anuale ale Camerei sunt supuse auditului statutar, care se efectuează de către auditori financiari sau firme de audit, autorizate în condiţiile legii, iar potrivit alin. (2), auditorii statutari ai Camerei sunt auditori financiari activi, membri ai Camerei, aleşi de Conferinţă
În cuprinsul art. 19 este reglementată Comisia de disciplină, formată din trei membri, auditori financiari aleși de Conferință, dintre care unul este ales ca preşedinte, iar rezultatul se comunică în scris Consiliului Camerei.
Cap. IV („Calitatea de membru al Camerei. Autorizarea auditorilor financiari şi a firmelor de audit. Drepturile şi obligaţiile membrilor CAFR”)
Art. 23 reglementează statutul de membru al Camerei, stabilind că aceasta are ca membri auditori financiari persoane fizice care, din punctul de vedere al dreptului de exercitare a profesiei, sunt activi sau nonactivi, precum şi firme de audit.
Conform alin. (2) al aceluiași articol, persoanele care sunt incompatibile cu exercitarea activităţii de audit financiar, potrivit legii, au calitatea de auditori financiari nonactivi.
Potrivit art. 24, în situaţia delegării activităţii, Camera autorizează auditori financiari pentru desfăşurarea activităţilor de audit financiar în România, în conformitate cu prevederile legale aplicabile şi reglementările ASPAAS. Alin. (2) prevede că auditorii financiari sunt autorizaţi prin hotărâre a Consiliului Camerei, aprobată prin ordin al preşedintelui ASPAAS, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.
Conform art. 26 alin. (1), persoanele fizice care au fost autorizate ca auditori financiari în România, în conformitate cu prevederile legale aplicabile, pot exercita activităţi de audit financiar numai după înscrierea ca membru CAFR. Alin. (2) stabilește că Înscrierea ca membru CAFR se face în baza unei solicitări scrise formulată în termen de maxim un an de la data autorizării ca auditor financiar în România, solicitare care se aprobă sau se respinge motivat prin hotărâre a Consiliului CAFR. Hotărârea Consiliului Camerei menţionată în primul paragraf se înaintează spre informare ASPAAS.
Cap. V („Exercitarea profesiei de auditor financiar”)
Potrivit art. 37 alin. (1), profesia de auditor financiar se exercită numai de către auditorii financiari sau firmele de audit care sunt autorizaţi/autorizate în România, în condiţiile legii, sunt membri activi ai Camerei, sunt înregistraţi în Registrul public electronic al auditorilor financiari şi firmelor de audit şi îndeplinesc şi respectă principiile de etică profesională, care se referă cel puţin la funcţia lor în interesul public, integritatea şi obiectivitatea lor, competenţa lor profesională şi atenţia cuvenită, precum şi de auditorii financiari şi firmele de audit din alte state membre sau terţe ţări, în conformitate reglementările legale aplicabile.
Conform alin. (2), pentru exercitarea profesiei trebuie avute la bază următoarele:
a) viza anuală obţinută pentru anul în care se desfăşoară misiunea de audit;
b) contractul de audit încheiat cu clientul;
c) documentaţia privind respectarea cerinţelor prevăzute în standardele profesionale în domeniu.
Cap. VI („Investigaţii şi sancţiuni”)
În conformitate cu dispozițiile art. 42 alin. (1), Camera este competentă pentru constatarea abaterilor disciplinare, stabilirea răspunderii disciplinare şi aplicarea sancţiunilor pentru auditorii financiari şi firmele de audit care desfăşoară activităţi în exercitarea independentă a profesiei, cu excepţia activităţii de audit statutar, în conformitate cu prevederile legii.
Potrivit alin. (2), în vederea constatării abaterilor disciplinare şi stabilirii răspunderii disciplinare, în cadrul Camerei se constituie şi funcţionează Comisia de disciplină.
Abaterile disciplinare sunt enumerate în cuprinsul art. 43 alin. (1), iar sancțiunile disciplinare se regăsesc reglementate la art. 44 alin. (1).
Cap. VII („Veniturile Camerei”)
Conform art. 46 alin. (1), Camera îşi asigură veniturile necesare pentru efectuarea cheltuielilor de organizare şi funcţionare din următoarele surse:
a) cotizaţii anuale fixe şi variabile de la membrii săi;
b) cotizaţii de la stagiarii în activitatea de audit financiar;
c) taxe în vederea desfăşurării activităţii, în conformitate cu prevederile legale aplicabile;
d) încasări din vânzarea publicaţiilor proprii;
e) sancţiuni pecuniare aplicate conform prevederilor O.U.G. nr. 75/1999;
f) donaţii, sponsorizări şi alte venituri, potrivit dispoziţiilor legale aplicabile.
Cap. VIII („Dispoziţii tranzitorii şi finale”)
Art. 47 alin. (2) prevede faptul că orice modificare adusă respectivului regulament se adoptă prin hotărâre a Conferinţei Camerei, cu avizul prealabil al ASPAAS, iar potrivit alin. (3), în aplicarea Regulamentului, Camera emite norme, cu avizul ASPAAS, după caz.
Pe universuljuridic.ro, puteți citi mai multe știri cu privire la activitatea Camerei Auditorilor Financiari din România, dar și alte informații relevante în domeniu.