Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar din 19 octombrie 2017

2 nov. 2017
Vizualizari: 3864

Cap. VI („Stabilirea și comunicarea rezultatelor examenului sau concursului”)

Art. 16 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

Art. 16 dispune că înainte de deschiderea colțurilor lucrării cuprinzând datele de identificare ale candidatului, nota se înscrie pe lucrare, în spațiul anume delimitat, sub semnătură, de către președintele Comisiei de examinare.

După înscrierea notelor pe toate lucrările și întocmirea centralizatorului comun prevăzut în anexa nr. 11, președintele Comisiei de examinare, în prezența tuturor membrilor comisiei, dezlipește colțurile lucrărilor în ordinea numerotării. La fiecare lucrare se citește numărul acesteia, numele și prenumele candidatului și nota obținută, întocmindu-se centralizatorul nominal prevăzut în anexa nr. 12, care este semnat de toți membrii Comisiei de examinare.

La sesizarea oricărui membru al Comisiei de examinare care constată că o lucrare conține în mod evident elemente ce pot determina identificarea candidatului, înainte de desigilarea colțului lucrării, cu acordul majorității membrilor comisiei de examinare, președintele comisiei înscrie pe lucrare mențiunea „Anulat”. În borderoul de notare, în centralizatoare și în procesul-verbal întocmit în acest sens se fac mențiunile corespunzătoare. Lucrările anulate nu se notează și se deschid după stabilirea situației care a generat anularea.

Pe baza centralizatorului nominal se întocmește lista cuprinzând rezultatele examenului sau concursului, conform anexei nr. 13, care se semnează de către toți membrii Comisiei de examinare. În cazul candidaților care nu s-au prezentat la examen sau concurs se înscrie la toate rubricile mențiunea „Absent”, întocmindu-se în acest sens un proces-verbal.

Lista prevăzută la alin. (4) se publică de îndată pe pagina de internet a INR și se transmite Camerelor la care au fost depuse cererile de înscriere la examen sau concurs, care o afișează în termen de 24 de ore de la primire la sediul lor, la loc vizibil și accesibil publicului, întocmind un proces-verbal, cu precizarea datei și a orei la care a fost afișată, și o publică pe pagina proprie de internet.

Lucrările de examen sau concurs, împreună cu borderourile, seturile de subiecte, centralizatoarele, procesele- verbale, ștampilele pentru examen sau concurs și lista cu rezultatele examenului sau concursului, vor fi depuse de către președintele Comisiei de examinare, împreună cu reprezentantul INR, la sediul instituției, în locuri de depozitare sigilate, până la întrunirea Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului. Locul de depozitare este desigilat în prezența membrilor acestei din urmă comisii, în situația în care se depun contestații la notare.

După încheierea procedurilor de notare, președintele Comisiei de examinare întocmește un raport cu privire la modul în care comisiile, cu excepția Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor, și-au îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege și de respectivul regulament, pe care îl înaintează Consiliului Uniunii, pentru a fi avut în vedere la procedura de validare/invalidare a examenului sau concursului.

Art. 17 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

Potrivit art. 17, nota minimă de promovare este 7,00.

Cap. VII („Formularea și soluționarea contestațiilor”)

Art. 18 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

Conform art. 18, în termen de 3 zile lucrătoare de la data afișării listei cu rezultatele examenului sau concursului, candidații nemulțumiți de nota obținută pot formula și depune contestație la sediul Camerei la care au depus dosarele de înscriere, sub sancțiunea decăderii din acest drept.

Termenul prevăzut la alin. (1) începe să curgă din prima zi lucrătoare imediat următoare zilei în care a fost afișată lista cu rezultatele examenului sau concursului și se împlinește în cea de-a treia zi lucrătoare, la ora 16,00.

La primirea contestației, Camera menționează pe aceasta numărul, data și ora înregistrării.

Art. 19 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

Conform art. 19, în situația în care se depun contestații la notarea lucrărilor, președintele examenului sau concursului solicită întrunirea Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului, în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor. Comisia selectează lucrările cu privire la care s-au formulat contestații și le resigilează prin aplicarea de etichete și a ștampilei INR, astfel încât să nu se poată distinge identitatea candidatului, numărul lucrării și media acordată de Comisia de examinare.

Comisia pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului amestecă și renumerotează lucrările și le predă pe bază de proces-verbal președintelui Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor.

Astfel, Comisia de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor se întrunește în termen de 5 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1).

Președintele Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor repartizează lucrările pe corectori, astfel încât fiecare lucrare să fie corectată de 2 membri ai comisiei și apreciată separat, conform baremului definitiv de notare.

Fiecare corector trece în borderoul individual de notare prevăzut în anexa nr. 14, sub semnătură, nota lucrării. Nota lucrării fiecărui corector reprezintă suma punctajelor acordate de acesta.

Nota lucrării este media aritmetică a notelor acordate de cei 2 corectori, care se înscrie în centralizatorul comun prevăzut în anexa nr. 15, semnat de aceștia.

(7) În situația în care nu există diferențe de notare între cei 2 corectori, nota lucrării este media aritmetică a notelor acordate de cei 2 corectori, care se înscrie în centralizatorul comun la soluționarea contestațiilor, prevăzut în anexa nr. 15.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În situația în care se constată că există diferențe de notare între cei 2 corectori, la solicitarea președintelui Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor, cei 2 corectori prevăzuți la alin. (4) procedează împreună la recorectarea lucrării și completează centralizatorul comun la soluționarea contestațiilor, prevăzut în anexa nr. 15. Nota rezultată în urma recorectării este definitivă și reprezintă suma punctajelor acordate în urma recorectării.

Nota lucrării acordată de Comisia de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor este definitivă și nu poate fi mai mică decât nota contestată.

După înscrierea notelor pe toate lucrările și întocmirea centralizatorului comun la soluționarea contestațiilor, prevăzut în anexa nr. 15, președintele Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor, în prezența tuturor membrilor comisiei, dezlipește colțurile lucrărilor în ordinea numerotării. La fiecare lucrare se citește numărul acesteia, numele și prenumele candidatului și nota obținută, întocmindu-se centralizatorul nominal la soluționarea contestațiilor, prevăzut în anexa nr. 16, care este semnat de toți membrii Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor.

Președintele Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor întocmește lista cuprinzând rezultatele contestațiilor, prevăzută în anexa nr. 17, care este semnată de toți membrii comisiei.

În baza listei cu rezultatele examenului sau concursului, prevăzută în anexa nr. 13, întocmită de Comisia de examinare, și a listei cuprinzând rezultatele contestațiilor, prevăzută în anexa nr. 17, președintele Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor întocmește lista cu rezultatele finale ale examenului sau concursului, prevăzută în anexa nr. 18, în care se menționează pentru fiecare candidat nota obținută, mențiunea „admis/respins”, în ordinea notei obținute, raportat la posturile scoase la concurs.

În situația în care, pentru ultimul post vacant existent în circumscripția unei Camere, sunt mai mulți candidați care au obținut aceeași notă la examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar, are prioritate candidatul care a obținut punctajul mai mare la întrebările din drept civil și procedură civilă. În situația în care, după aplicarea criteriului de departajare, egalitatea se menține, președintele Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor solicită Consiliului Uniunii suplimentarea numărului de posturi pentru acea Cameră cu un număr egal cu cel al candidaților care au obținut aceeași notă.

Art. 20 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

Potrivit art. 20, după încheierea procedurilor de soluționare a contestațiilor și întocmirea listei cu rezultatele finale ale examenului sau concursului, președintele Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor întocmește un raport cu privire la modul în care Comisia de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor și-a îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege și de respectivul regulament, pe care îl înaintează Consiliului Uniunii, pentru a fi avut în vedere la procedura de validare/invalidare a examenului sau a concursului.

Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar din 19 octombrie 2017 was last modified: noiembrie 1st, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.