Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar din 19 octombrie 2017

2 nov. 2017
Vizualizari: 3840

Cap. IV („Stabilirea subiectelor și desfășurarea examenului sau concursului”)

Art. 9 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

Conform art. 9, Comisia de examinare elaborează subiectele, sub formă de teste-grilă cu una sau două variante de răspuns corect, astfel încât să acopere întreaga tematică și să reflecte capacitatea de analiză a candidatului.

Cu cel mult 48 de ore înainte de începerea examenului sau concursului, Comisia de examinare formează două seturi de subiecte sub formă de teste-grilă, a câte 100 de întrebări, din tematica și bibliografia stabilite potrivit art. 2. Fiecare dintre cele două seturi de subiecte cuprinde 50 de întrebări din dreptul civil și procedura civilă și 50 de întrebări din procedura notarială și legislația notarială.

Cele 2 seturi de subiecte se semnează de toți membrii Comisiei de examinare, se multiplică într-un număr de exemplare egal cu numărul candidaților admiși la înscrierea la examen sau concurs, se introduc în plicuri, care se sigilează și se ștampilează cu ștampila INR și a Ministerului Justiției și se depozitează la sediul INR, luându-se măsurile de siguranță ce se impun, prin sigilarea locului de depozitare. Răspunderea pentru asigurarea confidențialității subiectelor revine președintelui examenului sau concursului.

Art. 10 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

Potrivit art. 10, Comisia de examinare elaborează subiectele, sub formă de teste-grilă cu una sau două variante de răspuns corect, astfel încât să acopere întreaga tematică și să reflecte capacitatea de analiză a candidatului.

Cu cel mult 48 de ore înainte de începerea examenului sau concursului, Comisia de examinare formează două seturi de subiecte sub formă de teste-grilă, a câte 100 de întrebări, din tematica și bibliografia stabilite potrivit art. 2. Fiecare dintre cele două seturi de subiecte cuprinde 50 de întrebări din dreptul civil și procedura civilă și 50 de întrebări din procedura notarială și legislația notarială.

Cele 2 seturi de subiecte se semnează de toți membrii Comisiei de examinare, se multiplică într-un număr de exemplare egal cu numărul candidaților admiși la înscrierea la examen sau concurs, se introduc în plicuri, care se sigilează și se ștampilează cu ștampila INR și a Ministerului Justiției și se depozitează la sediul INR, luându-se măsurile de siguranță ce se impun, prin sigilarea locului de depozitare. Răspunderea pentru asigurarea confidențialității subiectelor revine președintelui examenului sau concursului.

Art. 11 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

În art. 11 se stabilește faptul că accesul candidaților în sala de examen sau de concurs este permis pe baza unui act de identitate sau a pașaportului, cel mai târziu până la momentul extragerii setului de subiecte. Din momentul extragerii setului, niciun candidat nu mai poate intra în sală și niciun candidat nu poate părăsi sala decât dacă predă lucrarea și semnează pentru predarea acesteia. Candidații care nu se află în sală în momentul extragerii plicului pierd dreptul de a mai susține examenul sau concursul, cu excepția celor menționați la art. 10 alin. (2).

În cazuri excepționale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, trebuie să fie însoțit până la întoarcerea în sală de către un membru al Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului.

După intrarea în sală, candidaților le este interzisă purtarea de dialoguri cu ceilalți candidați sau orice alte activități care duc la perturbarea desfășurării examenului sau concursului, deținerea sau folosirea vreunei surse de informare, a telefoanelor mobile sau a altor mijloace de comunicare la distanță.

Nerespectarea dispozițiilor alin. (3) atrage eliminarea candidatului din examen sau concurs de către Comisia pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului, care înscrie pe lucrare mențiunea „Anulat” și consemnează faptele și măsurile luate în procesul-verbal prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. c) pct. 7.

Art. 12 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

Art. 12 prevede faptul că în vederea rezolvării grilelor, candidații folosesc numai cerneală sau pix cu pastă de culoare albastră.

Pe prima filă a lucrării, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 8, după înscrierea numelui, prenumelui și a Camerei în care se află postul de notar stagiar pentru care candidează, în colțul din dreapta, acesta se lipește în fața candidatului de către unul dintre membrii Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului, astfel încât datele înscrise să nu poată fi identificate, și se aplică semnătura unuia dintre membrii comisiei, precum și ștampila INR. Seturile de hârtie cuprind instrucțiunile de soluționare.

Lipirea colțului din dreapta al primei file a lucrării se poate face pe toată durata examenului sau concursului, dar nu mai târziu de predarea lucrării.

La expirarea timpului alocat examenului sau concursului, candidatul are obligația de a preda lucrarea Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului, semnând borderoul de predare a lucrărilor prevăzut în anexa nr. 9.

De asemenea, la predarea lucrărilor, Comisia pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului verifică dacă datele de identificare ale candidatului sunt vizibile, dacă ștampila este aplicată și solicită candidatului să semneze borderoul de predare a lucrării.

În cazul în care datele de identificare ale candidatului sunt vizibile, iar timpul alocat examenului sau concursului nu a expirat, se încredințează, la cererea candidatului, un nou formular, pentru ca acesta să își poată rescrie lucrarea până la expirarea timpului alocat examenului sau concursului. Despre aceasta se face mențiune în cuprinsul procesului-verbal prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. c) pct. 7, iar lucrarea inițială se anulează cu mențiunea „Anulat”, fiind păstrată în condițiile stabilite pentru lucrările scrise. Dacă timpul alocat probei a expirat, nu se mai permite candidatului rescrierea lucrării, situație în care comisia procedează la anularea acesteia, făcând mențiunile corespunzătoare în procesul-verbal.

Lucrările se anulează prin înscrierea pe prima filă a mențiunii „Anulat” și prin aplicarea semnăturii unuia dintre membrii Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului.

Candidații pot solicita rescrierea lucrării, fără a depăși timpul alocat probei, urmând ca formularul inițial să fie anulat de către Comisia pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului. Aceste aspecte se aduc la cunoștința candidatului și se menționează de către Comisia pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului în procesul-verbal prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. c) pct. 7.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Art. 13 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

Art. 13 stabilește: candidatul părăsește sala de examen sau concurs după predarea lucrării. Revenirea acestuia în sală este interzisă până la încheierea tuturor formalităților de examen sau concurs.

La expirarea timpului alocat examenului sau concursului candidații predau Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului lucrările, sub semnătură, în faza în care se află, împreună cu ciorna purtând ștampila INR și setul de subiecte primit, fiind necesar ca ultimii 3 candidați să rămână în sala de examen până la predarea lucrării de către ultimul dintre aceștia.

După predarea lucrărilor de către toți candidații, acestea sunt amestecate, cu excepția celor anulate, după care se numerotează în spațiul special delimitat pe prima filă a lucrării, fără a fi desfăcute colțurile, și se predau Comisiei de examinare, pe bază de proces-verbal semnat de toți membrii Comisiei pentru organizarea și supravegherea desfășurării examenului sau concursului și ai Comisiei de examinare.

Cap. V („Notarea lucrărilor”)

Art. 14 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

Art. 14 dipune că după extragerea și comunicarea subiectelor, Comisia de examinare se întrunește și stabilește răspunsurile corecte la întrebări, întocmind baremul de notare: pentru fiecare răspuns corect la cele 100 de întrebări se vor acorda 0,10 puncte, astfel încât suma punctelor acordate prin barem să fie 10.

La expirarea timpului alocat examenului, baremul de notare, împreună cu setul de subiecte extras, se afișează la sala de examen și se publică pe pagina de internet a INR, pentru a fi consultate de către candidați.

În termen de 24 de ore de la afișarea baremului de notare, candidații pot formula și depune la INR contestație împotriva baremului de notare, care se înregistrează cu menționarea datei și a orei primirii. În același termen, în situația în care Comisia de examinare sesizează că există o eroare materială cu privire la modalitatea de întocmire a baremului de notare, cu acordul majorității membrilor săi, procedează la îndreptarea acesteia, adoptând o hotărâre în acest sens. Dacă în același termen de 24 de ore de la afișarea baremului de notare nu se formulează nicio contestație sau, după caz, nu se face nicio îndreptare de eroare materială de către Comisia de examinare, baremul de notare rămâne definitiv.

După expirarea termenului de depunere a contestațiilor împotriva baremului de notare, INR înaintează de îndată contestațiile primite Comisiei de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor. Comisia soluționează contestațiile în termen de o zi lucrătoare de la primirea acestora, hotărârea adoptată fiind definitivă. Comisia adoptă hotărâri cu acordul majorității membrilor săi.

În cazul admiterii contestației împotriva baremului de notare, Comisia de soluționare a contestațiilor împotriva notării lucrărilor acordă tuturor candidaților punctajul corespunzător subiectelor anulate. Comisia de soluționare a contestațiilor nu poate modifica enunțul subiectelor extrase.

Baremul de notare, rămas definitiv în condițiile alin. (3) și (4), după caz, se publică, de îndată, pe pagina de internet a INR.

Art. 15 din Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar

În art. 15 se prevede că după predarea-primirea lucrărilor în condițiile art. 13 alin. (3) și rămânerea definitivă a baremului de notare, președintele examenului sau concursului repartizează lucrările pe corectori, astfel încât fiecare lucrare să fie corectată de 2 membri ai Comisiei de examinare, conform baremului de notare. Unul dintre cei 2 corectori este notar public.

Fiecare corector trece în borderoul de notare prevăzut în anexa nr. 10, sub semnătură, nota lucrării. Nota lucrării fiecărui corector reprezintă suma punctajelor acordate de acesta.

Nota lucrării este media aritmetică a notelor acordate de cei 2 corectori, care se înscrie în centralizatorul comun prevăzut în anexa nr. 11, semnat de aceștia.

Președintele comisiei se asigură că nu există diferențe de notare între cei 2 corectori. În situația în care apar diferențe de notare, la solicitarea președintelui comisiei, cei 2 corectori procedează împreună la recorectarea lucrării și completează borderoul aferent. Nota rezultată în urma recorectării este finală.

În situația în care nota lucrării este cuprinsă între 0 și 1, aceasta va fi 1.

Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar din 19 octombrie 2017 was last modified: noiembrie 1st, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.