930 views
Actul normativ | Sumar |
O.G. nr. 29/2015 (M. Of. nr. 646 din 26 august 2015) |
Cap. I („Obiectul reglementării. Definiţii”) Cap. II („Managementul financiar al fondurilor externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, aferente obiectivului «Cooperare teritorială europeană»”) Cap. III („Contribuţia publică naţională totală”) Cap. IV („Plata în avans”) Cap. V („Angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor efectuate în cadrul programelor obiectivului «Cooperare teritorială europeană»”) Cap. VI („Controlul de prim nivel”) Cap. VII („Păstrarea documentelor, control, audit, nereguli”) Cap. VIII („Dispoziţii finale”) |
În M. Of. nr. 646 din 26 august 2015, s-a publicat O.G. nr. 29/2015 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanţării publice naţionale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2014-2020.
Structura respectivei ordonanțe este următoarea:
Cap. I („Obiectul reglementării. Definiţii”)
Cap. II („Managementul financiar al fondurilor externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, aferente obiectivului «Cooperare teritorială europeană»”)
Cap. III („Contribuţia publică naţională totală”)
Cap. IV („Plata în avans”)
Cap. V („Angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor efectuate în cadrul programelor obiectivului «Cooperare teritorială europeană»”)
Cap. VI („Controlul de prim nivel”)
Cap. VII („Păstrarea documentelor, control, audit, nereguli”)
Cap. VIII („Dispoziţii finale”)
Vă prezentăm, în continuare, câteva dintre prevederile respectivei ordonanțe:
Obiectul reglementării
Potrivit art. 1, respectiva ordonanţă stabileşte cadrul financiar general pentru gestionarea asistenţei financiare nerambursabile alocate României de către Uniunea Europeană pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, precum şi a plăţilor în avans şi contribuţiei publice naţionale aferente acestei asistenţe, în vederea asigurării unui management financiar eficient al fondurilor aferente programelor obiectivului „Cooperare teritorială europeană” pentru perioada de programare 2014-2020.
Managementul financiar al fondurilor externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, aferente obiectivului „Cooperare teritorială europeană”
Art. 3 prevede faptul că fondurile externe nerambursabile se alocă şi se derulează în baza prevederilor regulamentelor europene aferente programelor obiectivului „Cooperare teritorială europeană” finanţate din FEDR, IPA II şi ENI, precum şi a prevederilor programelor aprobate de Comisia Europeană.
Art. 4 la primul alineat prevede programele finanţate prin FEDR. Acestea sunt următoarele:
a) Programul Interreg V-A România-Bulgaria;
b) Programul Interreg V-A România-Ungaria;
c) Programul transnaţional Dunărea;
d) Programul de cooperare interregională INTERREG EUROPE;
e) Programul de cooperare URBACT III;
f) Programul de cooperare INTERACT III;
g) Programul de cooperare ESPON 2020.
De asemenea, la alineatul următor, prevede faptul că IPA II finanţează Programul INTERREG IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia.
În sfârșit, la ultimul alineat stabilește faptul că ENI finanţează următoarele programe operaţionale comune:
a) Programul operaţional comun România-Ucraina 2014-2020;
b) Programul operaţional comun România-Republica Moldova 2014-2020;
c) Programul operaţional comun Bazinul Mării Negre 2014-2020;
d) Programul de cooperare transfrontalieră ENI Ungaria- Slovacia-România-Ucraina 2014-2020.
Art. 5 dispune următoarele:
„(1) Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice asigură coordonarea managementului financiar al fondurilor externe nerambursabile aferente programelor obiectivului „Cooperare teritorială europeană”.
(2) Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice asigură gestionarea fondurilor externe nerambursabile din FEDR, IPA II şi ENI, prin conturi deschise la Banca Naţională a României şi/sau la Trezoreria Statului şi/sau la instituţii financiar – bancare.
(3) Sumele aferente fondurilor externe nerambursabile stabilite pentru programele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) şi b), alin. (2) şi alin. (3) lit. a)-c) se transferă de către Comisia Europeană către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în contul analitic în valută deschis la Banca Naţională a României/În conturi în euro deschise la instituţii financiar-bancare.
(4) Unitatea de plată din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice transferă fondurile externe nerambursabile prevăzute la alin. (3) către beneficiarii lideri, în conturi de disponibil deschise de către aceştia la instituţii financiar-bancare. Plata sumelor prevăzute la alin. (3) se face în euro.
(5) Beneficiarii lideri au obligaţia transferării către beneficiarii parteneri a sumelor aferente fondurilor externe nerambursabile, proporţional cu participarea acestora în proiect, conform prevederilor contractului de finanţare.
(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), sumele din fonduri externe nerambursabile cuvenite a fi rambursate beneficiarilor de asistenţă tehnică din România, finanţaţi integral din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale, se virează în lei de către Unitatea de plată din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în conturile de venituri ale bugetelor din care au fost finanţate proiectele respective”.
Contribuţia publică naţională totală
Art. 9 are următorul conținut:
„(1) Sumele necesare finanţării proiectelor implementate în cadrul programelor prevăzute la art. 4 alin. (1) şi (2) se cuprind în bugetele beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri din România după cum urmează:
a) în bugetele beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri din România care sunt finanţaţi integral din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale se cuprind sumele necesare finanţării, în anul respectiv, a valorii integrale corespunzătoare părţii proprii de proiect pe care şi-o asumă în cadrul proiectului comun, precum şi părţilor de proiect asumate de beneficiarii lideri/beneficiarii parteneri care sunt persoane juridice finanţate integral din bugetele acestora;
b) în bugetele beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri din România care au calitatea de ordonatori de credite ai bugetului local se cuprind sumele necesare finanţării, în anul respectiv, a valorii integrale corespunzătoare părţii proprii de proiect pe care şi-o asumă în cadrul proiectului comun, precum şi părţilor de proiect asumate de beneficiarii lideri/beneficiarii parteneri care sunt persoane juridice finanţate integral din bugetele acestora;
c) în bugetele beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri din România care sunt instituţii publice finanţate integral din venituri proprii şi/sau finanţate parţial de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau în bugetele fondurilor speciale, precum şi ale celor care sunt autorităţi ale administraţiei publice locale finanţate integral din venituri proprii şi/sau finanţate parţial de la bugetele locale se cuprind, din toate sursele de finanţare, inclusiv contribuţia proprie, sumele necesare implementării, în anul respectiv, a părţii proprii de proiect pe care şi-o asumă în cadrul proiectului comun finanţat din fonduri externe nerambursabile aferente obiectivului „Cooperare teritorială europeană”.
(2) Pentru programele prevăzute la art. 4 alin. (3), în bugetele beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri care sunt finanţaţi integral din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, ale beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri care au calitatea de ordonatori de credite ai bugetului local, ale beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri care sunt instituţii publice finanţate integral din venituri proprii şi/sau finanţate parţial de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, precum şi ale celor care sunt autorităţi ale administraţiei publice locale finanţate integral din venituri proprii şi/sau finanţate parţial de la bugetele locale se cuprind sumele necesare asigurării cofinanţării publice, finanţării altor cheltuieli decât cele eligibile, precum şi cele aferente continuării proiectelor până la rambursarea tranşei finale de către Autoritatea de management.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 61 alin. (1) din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pe parcursul execuţiei bugetare, pentru asigurarea resurselor de finanţare a proiectelor, beneficiarii lideri/beneficiarii parteneri din România care au calitatea de ordonatori de credite ai bugetului local pot contracta finanţări rambursabile cu aprobarea autorităţii deliberative sau cu garanţia aprobată de aceasta, după caz”.
Art. 10 prevede următoarele:
„(1) Pentru programele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) şi b) şi alin. (2) se aplică următoarele prevederi:
a) sumele reprezentând cofinanţarea publică asigurată de la bugetul de stat, cuvenite a fi plătite în avans beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri din România, alţii decât cei care sunt finanţaţi integral din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale, sunt virate de către Autoritatea de management/Autoritatea naţională, conform contractelor de cofinanţare, în conturile de disponibilităţi deschise pe numele beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri sau în conturile de venituri ale bugetelor din care este finanţat proiectul;
b) sumele reprezentând cofinanţarea publică asigurată de la bugetul de stat, cuvenite a fi rambursate beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri din România, alţii decât cei care sunt finanţaţi integral din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale, sunt virate de către Autoritatea de management/Autoritatea naţională, conform contractelor de cofinanţare, în conturile de venituri ale bugetelor locale din care sunt finanţate proiectele respective, după autorizarea cheltuielilor de către Autoritatea de management/Autoritatea naţională, după caz, conform prevederilor legale europene şi naţionale.
(2) Pentru programele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c)-e) şi alin. (3) lit. d) se aplică următoarele prevederi:
a) sumele reprezentând cofinanţarea publică asigurată de la bugetul de stat, cuvenite a fi rambursate/avansate beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri din România, alţii decât cei care sunt finanţaţi integral din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale, sunt virate de către Autoritatea naţională, conform contractelor de cofinanţare, în conturile de venituri ale bugetelor din care sunt finanţate proiectele respective sau în conturile de disponibilităţi deschise pe numele beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri, după caz, după certificarea/autorizarea şi rambursarea cheltuielilor de către Autoritatea de management din statul partener;
b) beneficiarii lideri/beneficiarii parteneri din România care sunt finanţaţi integral din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale au obligaţia de a transmite, la solicitarea Autorităţii naţionale, date privind proiectele implementate.
(3) Pentru programele prevăzute la art. 4 alin. (3) lit. a)-c), sumele reprezentând cofinanţarea publică asigurată de la bugetul de stat, cuvenite beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri din România, alţii decât cei care sunt finanţaţi integral din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, se virează de către Autoritatea de management în conturile de venituri ale bugetelor din care sunt finanţate proiectele respective sau în conturile de disponibilităţi deschise pe numele beneficiarilor lideri/beneficiarilor parteneri, după caz, pe baza contractelor de cofinanţare încheiate conform prevederilor legale europene şi naţionale în vigoare”.
- 1
- 2