Întâlnirea reprezentanților CSM cu liderii Coaliţiei Naţionale pentru Absorbţia Fondurilor Structurale

31 aug. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1049

Despre

  • Optimizare a mecanismelor de absorbție a fondurilor structurale europene dedicate sistemului judiciar
  • Programul Operațional Capacitate Administrativă
  • Buget total de aproximativ 100 milioane de euro

În cursul zilei de azi, 28 august 2015, domnul procuror Bogdan Gabor, vicepreședintele CSM, domnul judecător Mircea Aron, membru al Consiliului și reprezentanți ai aparatului tehnic au avut o întâlnire de lucru cu delegația reprezentanților Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale (CNAFS).

Întîlnirea a avut ca scop identificarea unor măsuri eficiente de optimizare a mecanismelor de absorbție a fondurilor structurale europene dedicate sistemului judiciar.

Aceasta s-a desfășurat în contextul în care, pentru prima dată, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020 în cadrul obiectivelor specifice 1.3 „Dezvoltarea și implementarea de sisteme standard și instrumente moderne și eficiente de management la nivelul instituțiilor din sistemul judiciar” și 2.3 „Asigurarea unei transparențe și integrități sporite la nivelul sistemului judiciar în vederea îmbunătățirii accesului și a calității serviciilor furnizate la nivelul acestuia”, sunt finanțate acțiuni dedicate sistemului judiciar, fiind alocat un buget total de aproximativ 100 milioane de euro pentru întreaga durată a exercițiului financiar (2014-2020).

Reprezentanții Coaliției au prezentat măsurile propuse în vederea accelerării accesării fondurilor structurale în perioada de programare 2014 – 2020, context în care reprezentanții Consiliului au apreciat că demersurile și măsurile propuse prezintă interes general și sunt importante pentru simplificarea procedurilor administrative care contribuie la creșterea gradului de absorbție a fondurilor structurale.

Ca rezultat concret al întâlnirii de lucru, s-a agreat a fi supusă analizei Secțiilor CSM propunerea de sesizare a Inspecției Judiciare pentru a face verificări cu privire la respectarea dispozițiilor legale privind celeritatea procedurilor judiciare în domeniul achizițiilor publice având ca obiect accesarea fondurilor europene.

Un alt obiectiv reliefat în cadrul discuțiilor privește necesitatea efectuării unei analize statistice a situațiilor în care sesizările anonime în domeniul accesării fondurilor europene au condus la rezultate concrete, urmând ca și acest aspect să fie supus analizei Secțiilor CSM, în vederea sesizăriii Inspecției Judiciare.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

În baza analizei, în situația în care se impune, vor fi propuse măsuri și recomandări  pentru îmbunătățirea cadrului legislativ primar și secundar în acest domeniu.

Reprezentanții Consiliului au informat delegația Coaliției în legătură cu sesizarea Ministerului Justiției, printre altele, cu propunerea de completare a OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, cu un nou articol, 16 ind. 1, care să reglementeze taxele de timbru în cererile din materia achizițiilor publice.

Participanții au convenit stabilirea unor modalități comune de colaborare în scopul identificării unor proceduri optime de promovare a educației juridice în mediile în care accesul cetățenilor la informație este limitat, precum și eficientizarea comunicării cu societatea civilă.

La finalul reuniunii, reprezentanții Consiliului au salutat inițiativa Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale și și-au exprimat susținerea pentru atingerea obiectivelor propuse, în limitele competențelor legale.

Coaliția Națională pentru Absorbția Fondurilor Structurale este formată din peste 40 de organizații nonguvernamentale, sindicate, patronate și reprezentanți ai mediului de afaceri de la nivel central și local.

Consultați sursa informațiilor, comunicatul de presă publicat de CSM (www.csm1909.ro)

Întâlnirea reprezentanților CSM cu liderii Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale was last modified: august 31st, 2015 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter