Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
342 views
Dec. ÎCCJ (SP) nr. 291/2020
NCPP: art. 598 lit. a)-d)
Contestaţia la executare este un procedeu jurisdicţional prin intermediul căruia se soluţionează exclusiv incidente prevăzute limitativ de lege, ivite în cursul punerii în executare a hotărârilor penale definitive, cu scopul de a se asigura legalitatea executării hotărârilor judecătoreşti, fără a se putea, însă, modifica soluţia pronunţată, care se bucură de autoritate de lucru judecat.
Cazurile în care un condamnat poate formula contestaţie la executare sunt expres şi limitativ prevăzute de art. 598 lit. a)-d) C. proc. pen., respectiv:
a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă;
b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare;
c) când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare;
d) când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei.
Potrivit precizărilor făcute la termenul de judecată din data de 26 mai 2020, contestatorul şi-a fundamentat în drept demersul judiciar pe dispoziţiile art. 598 alin. (1) lit. c) teza I C. proc. pen., apreciind că există o nelămurire cu privire la hotărârea care se execută, întrucât decizia penală nr. 2754 din 18 septembrie 2013 pronunţată de instanţa de recurs, nu este motivată. În argumentarea cazului indicat ca temei de drept al contestaţiei la executare, condamnatul contestator a arătat că instanţele au copiat aspecte din rechizitoriu care nu sunt lămurite şi, prin urmare, a fost condamnat pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie, în condiţiile în care nu a săvârşit fapta cu intenţie, aspect care a fost neglijat de instanţe şi nu este cuprins în decizia penală pe care o contestă.
Potrivit art. 598 alin. (1) lit. c) teza I C. proc. pen., contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută.
Nelămurirea ivită trebuie să vizeze limitele în care hotărârea se execută (decizia penală nr. 176/2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia penală).
Prin demersul judiciar de faţă, contestatorul A. nu invocă vreun incident ivit în executarea deciziei contestate, ci critică nemotivarea deciziei pronunţate de instanţa de recurs.
Aşa cum s-a arătat în cele ce preced, regimul juridic al contestaţiei la executare este acela al unui mijloc procesual prin care se asigură punerea în executare şi executarea propriu-zisă a hotărârii penale definitive în conformitate cu legea, prin aplicarea acelor dispoziţii de drept penal şi drept procesual penal care se referă exclusiv la executarea unei condamnări penale.
Datorită acestei naturi juridice, legea prevede mijloacele prin care se asigură aplicarea legii în executarea condamnării, dar exclude posibilitatea ca, pe această cale, să fie afectată autoritatea de lucru judecat.
Aşadar, prin contestaţia la executare nu se poate analiza legalitatea sau temeinicia hotărârii penale, ci doar aspectele de nelegalitate constatate în procedura punerii în executare a hotărârii penale definitive.
Nemotivarea deciziei pronunţate de instanţa de judecată nu poate fi circumscrisă vreunei nelămuriri cu privire la hotărârea care se execută, în înţelesul dat acestei sintagme prin dispoziţiile art. 598 alin. (1) lit. c) teza I C. proc. pen.. De altfel, nici susţinerile contestatorului privitoare la faptul că instanţele au copiat aspecte din rechizitoriu care nu sunt lămurite şi, prin urmare, a fost condamnat pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie, în condiţiile în care nu a săvârşit fapta cu intenţie, nu se circumscriu cazului de contestaţie la executare invocat anterior.
În consecinţă, instanţa constată că prin prezenta contestaţie la executare nu sunt relevate nelămuriri cu privire la hotărârea ce se execută, astfel că solicitarea condamnatului A. nu poate fi tranşată pe calea unei contestaţii la executare întemeiate pe dispoziţiile art. 598 alin. (1) lit. c) teza I C. proc. pen.
Faţă de cele ce preced, Înalta Curte va respinge ca nefondată contestaţia la executare formulată de contestatorul A. împotriva deciziei penale nr. 2754 din 18 septembrie 2013, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia Penală, în dosarul nr. x/2012.
Va obliga contestatorul la plata cheltuielilor judiciare către stat.
Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator va rămâne în sarcina statului şi se va suporta din fondurile Ministerului de Justiţie.
Sursa informației: www.scj.ro.