773 views
Clujust.ro informează cu privire la hotărârea Consiliului Baroului Cluj de a înainta un memoriu către UNBR prin care acesta este rugat să solicite autorităților abilitate ca noul Cod fiscal să țină cont de precizările din Statutul profesiei de avocat cu privire la deductibilitaea fiscală a cheltuielilor pentru refacerea capacității de muncă a avocaților, după cum reiese din Hotărârea Baroului Cluj nr. 152/2015.
Potrivit respectivei hotărâri, „se aprobă de principiu înaintarea către Consiliul UNBR a unui memoriu pentru susținerea și efectuarea de demersuri legislative privind dreptul avocatului la refacerea capacității de muncă sub două aspecte:
• al deductibilității fiscale a cheltuielilor pentru refacerea capacității de muncă;
• al deductibilității în sistemul «Casa de Asigurări a Avocaților din România» a cheltuielilor pentru refacerea capacității de muncă”.
Statutul profesiei de avocat prevede la art. 226 alin. (4) următoarele: „cheltuielile cu recuperarea capacităţii de muncă efectuate de avocat includ, nelimitativ, costurile transportului, cazării, meselor, tratamentului de refacere etc. Toate aceste cheltuieli sunt necesare pentru exercitarea corespunzătoare a profesiei şi sunt deductibile în condiţiile legii”.
Memoriul privind deductibilitatea concediului avocaților este în curs de redactare, potrivit decanului Baroului Cluj, Mircea Pop.
„Refacerea capacității de muncă se referă la concediu. Problema este că deductibilitatea acestor cheltuieli este prevăzută în Legea avocaturii și în Statutul profesiei de avocat, dar nu este recunoscută din punct de vedere fiscal”, a precizat domnul decan.
Consultați sursa informației, site-ul Clujust.ro.